Fête des Lumières, festivalul festivalurilor la Lyon

Fête des Lumières, festivalul festivalurilor la Lyon

În decembrie 2009 am ajuns, ca urmare a unor împrejurări fericite, la Festivalul lyonez al Luminilor. Lyonul este oricum un oraş extrem de prietenos, însă în timpul sărbătorilor de iarnă chiar se întrece pe sine. În această perioadă, pe lângă frumoasele decoraţiuni de sezon care împânzesc oraşul, în pieţele principale îşi fac apariţia tradiţionalele târguri de Crăciun unde poţi sorbi cu nesaţ un vin fiert cu scorţişoară sau te poţi înfrupta din dulciurile (a se citi “marţipan” :-P) care mai de care mai îmbietoare. Şi, ca o veritabilă abonată a târgurilor de Crăciun ce mă aflu (mai ales a celor din Nürnberg, Viena şi München), vă spun cu mâna pe inimă ca târgurile de Crăciun de la Lyon nu sunt cu nimic mai prejos decât renumitele “Weihnachtsmärkte” sau “Christkindlmärkte” nemţeşti sau austriece. Ceea ce a constituit o surpriză şi pentru mine, dacă stau să mă gândesc :-).

În luna decembrie a fiecărui an, mai exact (de regulă) în perioada 5-8 decembrie, la Lyon are loc Festivalul Luminilor (“Fête des lumières”). Povestea festivalului şi semnificaţia datei de 8 decembrie pentru lyonezi le-am aflat abia la faţa locului. Am fost plăcut surprinsă de frecvenţa cu care, în diferite locuri din oraş (cel mai adesea însă în preajma bisericilor), tineri francezi ne opreau din drum pentru a ne înmâna câte o broşură în timp ce ne puneau Întrebarea, cea care îmi mai răsună şi astăzi în urechi: Est-ce que vous connaissez l’histoire du 8 décembre?”. Şi era atâta bunăvoinţă în tonul lor, încât în mod sigur ai fi fost tentat să te opreşti şi dacă ai fi cunoscut deja povestea…

Pe scurt, atât festivalul cât şi bazilica NotreDame de Fourvière sunt închinate Fecioarei Maria. În 1643, pe fundalul ciumei care face ravagii în Europa, oraşul Lyon este pus sub protecţia Mariei. În fiecare an, pe 8 septembrie – sărbătoarea naşterii Maicii Domnului – responsabilii oraşului urcă pe colina Fourviere pentru a o omagia pe Maria. Mai târziu, în 1832, oraşul este încercat din nou, de data aceasta de holeră. Pentru a mulţumi Fecioarei Maria că a cruţat Lyonul şi de această dată, se hotărăşte edificarea unei statui de bronz aurite pe colina Fourvière. Inaugurarea ar fi trebuit sa aibă loc pe data de 8 septembrie 1852, însa din cauza unor inundaţii ceremonia este amânată pentru 8 decembrie, o altă sărbătoare dedicată Mariei, şi anume Imaculata Concepţiune. Însă nici acum evenimentul nu are loc, de această dată din cauza unei furtuni care loveşte Lyonul. Când intemperiile iau sfârşit, lyonezii aprind spontan lumânări la ferestre şi apoi coboară în stradă, strigând “Vive Marie” şi sărbătorind. Aprinsul lumânărilor la ferestre devine tradiţie, fiind repetat an de an pe data de 8 decembrie, alături de acel “Merci Marie” pe care l-am întâlnit la tot pasul, inclusiv sub formă de inscripţie luminoasă gigantică tocmai sus pe colina Fourvière.

Şi uite-aşa a luat naştere treptat Festivalul Luminilor, care se bucură în prezent de ultimele tehnologii în materie. Las pozele să vă convingă că merită să ajungeţi la Lyon măcar o dată în perioada în care luminile pun stăpânire pe oraş. Vă mai spun doar, ca o curiozitate, că pe lângă povestea de mai sus, Lyonul este renumit pentru fraţii Auguste şi Louis Lumière, iar oraşul a fost numit iniţial Lugdunum, care însemna nici mai mult nici mai puţin decât “hill of lights”.

Pentru cine este interesat să își organizeze din timp o mică vacanţă la Lyon anul viitor, iată site-ul oficial al festivalului aici.

Articole similare:

Lyon, oraşul luminilor

Ştiam eu că exişti, Moş Crăciun

Decembrie în Viena

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Ioana este filolog şi jurist, pasionată dintotdeauna de cărţi, călătorii şi limbi străine. Călătoreşte serios de acum vreo 5-6 ani, timp în care a văzut deja peste 130 de oraşe în 25 de ţări din Europa, America şi Asia. Îi place să ia pulsul locurilor vizitate participând la spectacole şi festivaluri specifice şi căutând oraşele mici care păstrează cel mai bine spiritul locului. Iubeşte pescuitul, teatrul, skiul şi înotul. Consideră că investiţiile ei cele mai de preţ sunt amintirile, iar călătoriilor le datorează unele dintre cele mai frumoase amintiri.