Falafel – فلافل

Falafel – فلافل

Falafel – un fel de mâncare extrem de răspândit astăzi în toată lumea. disputat încă, între lumea arabă şi Israel la nivel de „drepturi de autor”. Varianta fără carne a shaormăriilor şi a hamburgărilor (McFalafel) are la bază năutul şi/sau fasolea fava.

Teoretic este simplu să faci falafel. Practic poţi avea surprize, şi nu mă refer aici la compoziţie. Dar asta o să vedem mai jos.

Pentru început măsurăm o cană de năut (am folosit năut de conservă) şi o cană de fasole fava (de asemenea de conservă). Acompaniem cu o ceapa, doi căţei de usturoi, pătrunjel – mult, cam vreo 3-4 legături, o felie de pâine sub formă de firimituri, o linguriţă de bicarbonat de sodiu, 2 linguri condimente. Detaliem condimente – avem două posibilităţi: fie un amestec deja preparat aşa cum am folosit eu, ce conţine: coriandru, chimen (atenţie diferenţa chimen – chimion), măghiran, busuioc, fie varianta individuală, după cum aveţi stocurile (şi aici vă puteţi limita la coriandru şi chimen). În plus eu am adăugat o lingură de seminţe de susan.

Tăiem mărunt ceapa şi pătrunjelul şi le adăugăm într-un mixer peste năutul şi fasolea fava. Adaugăm linguriţa de bicarbonat de sodiu, firimiturile de pâine şi condimentele. Pornim mixerul şi ……… vedem că nu se amestecă. Dă bine în poză aşa că îl lăsăm şi luam mixerul vertical care îşi face treaba. Se obţine un fel de aluat care nu trebuie să fie prea apos. Se adaugă şi 1 – 2 lingură de făină, iar în alte cazuri se poate adăuga un ou bătut.

Din  aluatul obţinut astfel se modelează bile de mărimea unei nuci şi se aruncă cel puţin un ceas la frigider, sau pe vremea asta, direct afară la „răcoare”.

Va urma cea mai importantă etapă  – prăjirea. Şi aici vom vedea dacă ne iese sau nu, simplu, nu-i aşa?

Dacă uleiul nu este suficient de incins atunci veţi asista la o eroziune controlată şi extrem de rapidă a bilelor astfel încît veţi avea nevoie cu siguranţă de o sită (a se vedea printre fotografii). Nu trebuie să fie nici prea încins pentru că se fac în 5 secunde, tot ce e în plus însemnând o biă neagră :). Aşa că după ce stabiliţi care este temperatura corespunzătoare, prăjiţi în formaţie de echipă de hochei, adică maxim 6 bile împreună.

Cel mai bine este să le mâncaţi calde alături de o lipie, humus, tahini, salată etc. Eu am făcut repede o salată de bulgur cu mult pătrunjel, roşii, usturoi, lămăie, am alăturat un iaurt gros de capră, o lipie şi nişte ardei iute.

Pofta bună

PS. am omis un lucru important – sare şi piper, dacă le omiteţi şi voi cu siguranţă vă veţi da seama.

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.