Chardonnay – o degustare de vară

Am revenit în spaţiul floral din Ramuri Tei nr.8 (Florăria Olandeză) la degustarea organizată de FINE ROMANIAN WINES, unde, la ceas de vară, am degustat 5 vinuri albe româneşti ce aveau drept numitor comun soiul de struguri chardonnay.

Trebuie să recunosc că multă vreme am avut reticenţe faţă de vinurile albe, asta până când am descoperit, undeva prin Cluj, explozia de arome şi gusturi ale unui Chardonnay de la Viña Mar – Chile (Reserva Especial). De atunci multe lucruri sau schimbat – şi în gusturi şi în calitatea vinurilor româneşti. Aseară am făcut cunoştinţă cu 4 vinuri, cel de-al cincelea fiinndu-ne deja introdus aici. În ordinea degustării au fost: Corcova 2009, Budureasca 2010, Purcari 2008, Sole 2009 şi Theia 2009.

Surpriza cea mai plăcută a fost Sole de la Recaş (un vin medaliat cu aur la Concours Mondiale de Bruxelles 2011) , un vin floral, exotic în arome şi gust, un chardonnay baricat la care clasa s-a simţit imediat, după cele trei vinuri tinere şi puţin sau deloc atinse de baric, de dinainte. O impresie plăcută ne-a lăsat şi Budureasca, care nu degeaba a primit o medalie la International Wine Challenge, un vin pe care îl vom mai încerca cu siguranţă. Theia (medaliat şi el la International Wine Contest – Bucuresti 2011)  a reconfirmat şi el, dar aseară parcă Sole a ieşit invingător.

Cred că în scurt timp o să pun faţă în faţă un Sole şi un Reserva Especial de la Viña Mar.

Să ne auzim cu bine.

PS. curiozitate sau nu, aseară în timp de scriam am primit pe mail un top din lumea îndepărtată pentru Chardonnay. Până acolo insă, să vedem ce avem şi noi în grădina noastră.

 

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.