Simplu …. Bamia

Simplu …. Bamia

Simplu, nu? La noi s-ar spune mâncare de bame cu carne, iar unii ar putea spune tocaniţă de carne cu bame. Eu îi spun simplu Bamia.

Dar să începem. E târziu (nu e vorba de ora la care scriu postul :)), e târziu în ultima zi pe ţărmul Mării Roşii în Sharm El – Sheikh. Am stabilită o întâlnire cu the executive Chef – Horst Reichel, cel care se ocupă de tot ceea ce înseamnă culinar în cadrul Hotelului Savoy şi Soho square in Sharm El-Sheikh . Este un om cu totul deosebit, un om care a ales să lase Europa şi să trăiască în Asia şi să lucreze în Africa, un om pe care îl asculţi cu plăcere. Se descurcă cu peste 25 de restaurante al căror specific acoperă aproape întregul glob.

Tradiţia culinară a Egiptului este în strânsă legătură cu cea a vecinilor lui. Existenţa Egiptului în istoria omenirii este atât de veche încât aşteptările, inclusiv cele culinare, sunt mari. Bucătăria egipteană a fost influenţată de francezi, italieni, turci sau greci iar pe de altă parte, datorită vecinătăţii sale cu celelalte state arabe felurile de mâncare seamănă astfel încât e dificil să spui da, asta e o mâncare tipic egipteană. Cu toate astea sunt destule preparate care prin specificul lor, prin tipul ingredientelor folosite şi modul lor de combinare, ajung să fie tradiţional egiptene. Este şi cazul reţetei pe care prin amabilitatea sa şi a chef-ului Mohamed Ismail  am urmărit-o îndeaproape.

Vorbim deci de o mâncare de bame cu carne de miel, de avem nevoie de:

Bame - 500 g

 şi

Carne de miel - 1 kg

Acum începe hora, aşa că vom avea nevoie de ceapă tocată, ardei chili tăiat rondele subţiri sau praf de ardei iute, o cană de roşii tăiate cubuleţe, ardei roşu taiat fâşiuţe, ardei verde tăiat cubuleţe (Ina fii atentă), coriandru proaspăt tocat, pastă de roşii, sare, piper, zahăr, cumin (chimion), usturoi sau Te’leya I (un amestec de usturoi cu sare tras în unt topit şi amestecat cu coriandru fin mărunţit şi piper iute – se poate înlocui cu un ameste de sare şi usturoi).

Roşii, ardei verde, ardei roşu, ceapă, unt, corinadru proaspăt, pastă de roşii, usturoi
Condimente: sare, piper, cumin, chili, zahăr, coriandru

Începem prin a încălzi o lingură de unt (sau ghee – un fel de unt clarificat) într-o tigaie şi adăugăm ceapa (jumătate din cantitate), usturoi, ardeiul roşu şi verde, călim un pic şi adăugăm carnea tăiată cuburi cam de 3 cm. Amestecăm timp de 3 – 5 minute după care adăugăm coriandrul verde, cumin, pasta de roşii şi o cană de apă sau zeamă de carne.


Lăsăm la foc mediu şi ne pregătim cu o a doua tigaie în care punem o lingură de unt şi bamele.  Se amestecă timp de 5  minute, se adaugă ceapa, condimentele şi coriandrul verde tocat.


După 10-15 minute tigaia cu carne se rătsoarnă într-o tagine sau un vas pe care puteţi să-l băgaţi în cuptor şi se ţine (acoperit) timp de 1 oră. Se adaugă apoi bamele şi mai ţine încă 30 de minute.

Se poate servi cu sos fierbinte de usturoi (sau Ta’leya I) alături de orez.

Şi pentru tot sunt vecinii aproape, dacă peste mâncarea scoasă fierbinte din cuptor aruncăm un strat gros de iaurt rece (din cel mai gros) avem o variantă libaneză a bamiei.

Să aveţi poftă!

Mulţumesc încă o dată celor doi Chefs.

Mohamed Ismail / Horst Reichel

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.