Cronică de septembrie: Alpha 77, NEX-7, fotografii, prieteni şi vin

Cronică de septembrie: Alpha 77, NEX-7, fotografii, prieteni şi vin

13 septembrie, o zi de marţi. Cald, foarte cald. Cu rucsacul foto pe umăr mă grăbesc să ajung la autocarul care mă va duce într-un loc în care voi avea parte de două premiere pe anul acesta. Deci da, e zi cu noroc!

Ne înşirăm încet pe şoseaua încinsă şi ajungem sus, sus pe deal la Casa Seciu unde începem cu o degustare de vin.  Interesant mai ales vinul călugăresc, un vin pelin în care simţi că sunt acumulate muulte remedii naturale.

Pe terasa unde se întâmplă degustarea soarele apune încet, deci foarte cald, încă foarte cald, aşa că o vizită în cramă, unde avem parte de prima premieră pe anul acesta – must proaspăt stors – este binevenită.

Ok, vine şi momentul oficial al evenimentului, pentru că de fapt nu v-am spus încă, sunt la lansarea oficială în România a camerei foto compacte – NEX-5N alături de NEX-7, Alpha 65 şi Alpha 77. Şi aşa am ajuns la cea de-a doua premieră: am ţinut în mână şi am fotografiat (sau măcar încercat), o cameră foto cu tehnologie Translucent Mirror (Alpha 77) şi o cameră Mirrorless (NEX-7).

Primele impresii Alpha-77 – body solid, uşor de ţinut în mână pentru cine este obişnuit cu un DSLR. Trecerea de la oglinda clasică la oglinda semitransparentă pentru mine a fost cel puţin ciudată. Mă simţeam într-un film SF când mă uitam prin vizorul camerei foto.  Mai puţin mi-a plăcut timpul mare de procesare (1-2 secunde) după fiecare cadru (în modul single shot). Cred totuşi că până la apariţia modelelor de piaţă,  Sony va îmbunătăţi acest aspect (modelele testate era un pre-release). Meniul are multe opţiuni, prea multe pentru a le putea explora în 30 – 40 de minute.

Ce mi-a plăcut – viteza la fotografierea continuă (12 cadre pe secundă), modul de filmare HD cu sunet stereo şi focalizare continuă, opţiunile care pot să-ţi facă viaţa mai uşoară – cum ar fi panorama automată, din care pot să vă ofer câteva exemple ai jos (trebuie dat click pe ele ca să le vedeţi cum trebuie):

Din păcate nu prea pot să pun fotografii făcute la faţa locului pentru că am tras în modul RAW, iar deocamdată Lightroom 3.4.1 şi CameraRaw 6.4.1 nu recunosc încă formatul noului aparat. Am încercat şi altceva dar făcut pentru un sistem de operare pe 64 biţi, aşa că pe cei 32 biţi ai mei crăpa la sfârşit de fiecare dată. Interesant este în schimb că Picasa le vede aşa că pun doar un exemplu. Bine, mai săpăm.

Trebuie să recunosc că este impresionant pachetul de 24,3 megapixeli în format APS-C cu care vine echipat NEX-7, care alături de obiectivele interschimbabile  şi numeroasele opţiuni disponibile, combinate cu un număr mic de butoane, poate fi o opţiune bună pentru o cameră foto de umblat prin lume.  Cu siguranţă aş vrea să le testez mai îndeaproape :).

Nu ştiu dacă aş face încă pasul spre noua tehnologie, oricum sunt păreri că dinozaurii mai au de trăit vreo 5-7 ani :)).

Mă bucur că am cunoscut oameni noi şi am revăzut prieteni mai vechi şi mai noi.

O seară plină alături de SONY.make.believe.

PS. în afara fotografiilor din text, restul sunt opera lui D90 powered by  Nikon.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.