Un Crăciun la Londra – irezistibil!

Un Crăciun la Londra (oftat adânc şi repetat) face parte din lista mea de vise – de fapt, Londra e pe lista mea de vise permanent. E locul în care evadez virtual când nu-mi sunt boii pe-acasă.

Nici anul ăsta n-ajung de Crăciun acolo fizic, dar am dat o tură virtuală şi poate vă conving pe voi să vă duceţi şi să veniţi cu poze şi impresii.

De ce să mergi de Crăciun la Londra şi nu în altă parte?

Pentru farmecul absolut irezistbil al oraşului în sine – un oraş mare care e spectaculos în orice moment al anului. Dar un oraş ca acesta e o tentaţie în plus, decorat cu lumini de Crăciun, presărat cu pieţe de Crăciun, nenumărate „grote” ale Moşului, patinoare în aer liber, baruri şi pub-uri pline de viaţă şi forfotă, castane coapte, ciocolată caldă, mince pies (un fel de tarte cu fructe făcute special pentru Crăciun), lume multă, muzică, spectacole de pantomimă.

Poate locul cel mai potrivit atmosferei de Crăciun este zona Covent Garden unde, încă din noiembrie şi până în ajunul Crăciunului, de joi până sâmbătă, găseşti deschisă Real Food Market decorată festiv şi etalând bunătăţi de tot felul.

Aici, în perioada 22-24 decembrie a acestui an, poţi afla lucruri interesante de la criticul culinar şi specialistul în vinuri Chris Dreyfus de la Silver&Claret şi poţi vedea standuri ale bloggerilor din domeniul culinar, ca să nu mai spun că poţi chiar să stai de vorbă cu ei.

Dacă nu ştii cum arată un ren adevărat, atunci află că nu numai aici, dar şi în alte părţi ale oraşului poţi să mângâi unul, ba chiar să-ţi faci şi poze cu el!

În Hyde Park, până pe 4 ianuarie e distracţie mare în Winter Wonderland, care are un imens patinoar in aer liber, o roată mare şi spectacol de circ. Patinoare sunt amenjate în mai multe locuri, inclusiv în faţa Muzeului de Istorie Naturală. Vizitaţi muzeul şi pe urmă vă daţi o tură pe gheaţă.

O mare atracţie pentru londonezi şi vizitatori sunt spectacolele de pantomimă, în special Potted Panto (nominalizat pentru cel mai bun spectacol de divertisment la premiile Oliver 2011) cu Dan şi Jeff care, într-un spectacol de 80 de minute, trec printr-o suită de 8 pantomime, de la Cenuşăreasa la Albă ca Zăpada sau Aladin. Unde? La Vaudeville Theatre, lângă Covent Garden, din 18 decembrie 2011 până pe 8 ianuarie 2012.

De asemenea, poţi alege între nenumăratele „grote” ale lui Moş Crăciun, începând cu cele de la Harrods sau Selfridges, până la Casa Fermecată de Crăciun (Enchanted Christmas House) din London Art House, unde poţi face o tură în lumea poveştilor, te poţi întâlni cu personaje magice, cu Moş Crăciun sau chiar cu doamna Moş Crăciun (Moaşa Crăciună sau Moş Crăciuniţa), dar şi spiriduşii care fac jucăriile. Dacă ai copii, cred că ăsta e locul ideal. Scump, e adevărat (49 de lire de persoană), dar cred că e o experienţă care merită.

În partea de sud a Tamisei, între 12 si 21 decembrie, se desfăşoară Frost Fair Festival cu spectacole în aer liber şi defilări de sărbătoare.

În fiecare seară, până pe 22 decembrie, de la 5pm la 9pm, poţi asculta (gratuit) o mulţime de grupuri cântând colinde de Crăciun în Trafalgar Square.

Tot în Trafalgar Square se află şi faimosul brad norvegian de Crăciun, înalt de cel puţin 20 de metri, pe care oraşul Oslo îl donează în fiecare an, încă din 1947, ca semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat de către londonezi în perioada 1940-1945.

Ce mai poţi face la Londra în perioada Crăciunului?

Poţi face un tur de oraş de aproape 3 ore cu autocarul în ziua de ajun (24 decembrie), pe 26 decembrie (Boxing Day – ce înseamnă Boxing Day să vă spun altă dată) sau pe 1 ianuarie.

Sau poţi face noaptea un tur de oraş de o oră şi 45 minute pe 24 decembrie.

Serile le poţi petrece în diverse baruri cu tematică de iarnă:

  • Netil 360, Hackney London – în fiecare sâmbătă, pe acoperiş este amenajat un sat temporar de corturi  unde poţi bea, mânca şi asculta muzică.
  • The Sky Lodge, London Bridge.
  • The Well’s Swedish Ski Lodge, Clerkenwell London – bar în stil scandinav.
  • Ice Bar, Mayfair London cu bar din gheaţă, menţinut la -5 grade tot timpul anului. Aici însă poate că ar fi mai bună o vizită la vară…

Eu am acum o dilemă: mă gândesc că o vizită la Londra în perioada sărbătorilor ar trebui să dureze vreo 10 zile cel puţin, ca să ai timp şi de vizitat şi să încerci toate distracţiile! Sau măcar o săptămână. Pentru perioada 22-27 decembrie, am găsit şi nişte oferte destul de decente de cazare şi transport.

Deja îmi trece prin cap o evadare de ultimă oră…

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Traducător la bază cu actoria în suflet, Anca, zisă Akafix, a găsit în călătorii o îmbinare a multor dorinţe şi pasiuni şi cocheteaza cu scrisul pe blogul ei şi pe la prieteni, cu gândul şi inima la minunile lumii şi la oamenii săi.