Jurnal vienez de Advent, extrem de subiectiv (2)

Acum ştiu: Adventul e prea scurt pentru câte pieţe de Crăciun sunt de vizitat! Unde să mergi mai întâi? Ce să faci mai înainte de toate? Căror bunătăţi culinare să le cedezi mai întâi? Oraşul ăsta vine cu atâtea ispite! Pieţe de Crăciun mai mici sau mai mari, vin fiert, ciocolată, ceramică, artizanat – de toate găseşti! Atâta doar că anul ăsta natura e zgârcită cu zăpada şi, sincer vorbind, uneori să bei Punsch la 8 grade nu e tocmai experienţa ideală. Şi totuşi: Viena nu-i dă nicio şansă Grinchului meu, ci îl cucereşte cu mii de culori reflectate în globurile atârnate pe la tarabe, cu arome delicioase ce se strecoară insinuant în nări şi cu multe, multe alte atracţii.

Pe Spittelberg, micuţa stradă ce găzduieşte an de an o piaţa de Crăciun cochetă, am ajuns, spre marea mea bucurie, însoţită de două prietene dragi aflate pentru câteva zile la Viena. Ce să ceri mai mult de atât? Viena e mai frumoasă alături de prieteni, iar piaţa de Crăciun de pe Spittelberg, oricum extrem de fermecătoare, a fost parcă şi mai ademenitoare aşa. Spre deosebire de alte pieţe similare din Viena, aceasta e cu atât mai atrăgătoare cu cât nu e situată într-o piaţă, ci pe o stradă îngustă, continuându-se ghiduş şi pe alte străduţe din jur. Atenţie însă, seara aici poate fi extrem de aglomerat!

Cu un cornet de castane fierbinţi în mână am explorat întâi tarabele, unde se găsesc de toate: tricotaje, obiecte de artizanat, borcane cu miere, lumânări parfumate, ceramică, suveniruri şi, desigur, nelipsitele bunătăţi, de la covrigi glazuraţi la vin fiert. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, deşi în mod clar, pieţele acestea nu-s dintre cele mai ieftine.

Trecând apoi prin Museums Quartier (da, un adevărat cartier al muzeelor), am ajuns în piaţa Maria Theresia care găzduieşte şi ea o piaţă de Crăciun. Aici, alte ispite: dulciurile colorate ne-au transformat din nou în copii, globurile pictate manual nu s-au lăsat până nu ne-au convins să ne cumpărăm unul, iar mirosul de scorţişoară ne-a ademenit la încă o cană de vin fiert. Pe noi şi pe mulţi alţii, căci nimeni nu poate rezista farmecului Vienei în Advent.

Şi-acum? Duminică am aprins ultima lumânărică în coroniţa de Advent, Viena e şi mai plină de turişti, forfota de dinainte de Crăciun se accentuează, dar, paradoxal cumva, pare să se şi estompeze. Căci dincolo de toata agitaţia oraşului, casele noastre se pregătesc încet, încet de Crăciun. Aşa că vă urez şi eu vouă de pe acum un Crăciun frumos şi bun!

Gânduri şi foto de la: Zazuza

Citeşte şi despre Piaţa de Crăciun din faţa Primăriei vieneze

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!