Costa Rica – Sharing the Experience (3)

Costa Rica – Sharing the Experience (3)

Deja știi că prietenul nostru, Cosmin Neacşu, este în Costa Rica şi face tot posibilul să ne transmită live experienţa sa. Mulţumim şi aşteptăm și celelalte impresii!

Părăsind zona montană și Vulcanul Arenal, lăsând în urmă peisajul idilic și amintirea izvoarelor termale  de la Tabacon Resort, dar și trăirile extreme și fluxul de adrenalină provocate de cele 8 linii de tiroliană, pornim spre coasta de vest a Costa Ricăi, adică spre Oceanul Pacific.

Drumul sinuos ne poartă prin peisaje montane superbe, traversăm drumuri înguste prin jungla tropicală pentru a face o primă oprire la Villa Blanca. Acest complex de bungalouri pe care le-aș numi mai degrabă căbănuțe, se află pe un platou în vârful unui munte și cuprinde mai multe căsuțe foarte rustice, potrivite pentru iubitorii de natură, dar și pentru cuplurile în căutare de idei pentru luna de miere. De reținut că aceste căsuțe au facilitați foarte puține, așadar nimic luxos sau extravagant, cel mult un șemineu și multe obiecte din lemn. Pura Vida! Adică viața pură. Acesta este sloganul și salutul localnicilor și reprezintă un mod de viață, nu doar o simplă vorbă spusă într-o doară. Dar despre Pura Vida vom tot discuta.

Parcul Național Manuel Antonio și prima întâlnire cu Oceanul Pacific

Seara ajungem în zona Manuel Antonio, un oraș micuț și destul de rău famat ca orice oraș-port, ce reprezintă poarta de intrare către P.N. Manuel Antonio, un loc cu adevărat special. Suntem cazați la hotel Parador, cea mai luxoasă cazare din acest tur, un 5* autentic însă 100% ecologic.

Dimineața, pornim într-o tură de 2h în Parcul Național Manuel Antonio, cel mai vizitat din Costa Rica. Urmărim copacii în speranța că vom vedea măcar o maimuță și poate un leneș ascuns prin frunzișul des. În final, avem noroc pentru că reușim să distingem printre crengi o maimuță-păianjen, cum este denumită, pentru modul în care se cațără în copaci și felul în care se mișcă.

spider monkey
spider monkey

Drumul prin parc ne duce direct pe plaja unde atingem pentru prima dată Oceanul Pacific. O experiență emoționantă, o apă caldă și destul de curată, însă nu la fel de cristalină ca Mediterana sau Marea Roșie, valuri mari și mulți oameni care se bucură de plajă și apă. Nici nu ne depărtam bine de plajă că începem să vedem iguane marine. Negre, cu țepi, mai mari, mai mici, iguane care stau la plajă sau iguane care vânează, iguane care filozofează, iguane care se scarpină, iguane în toate modurile în care le poți vedea în Costa Rica.

coasta Pacific aeriana 2
coasta Pacific aeriana 2
iguana
iguana

După amiaza e liberă pentru relaxare, norocoșii de noi, așa că profităm de serviciile spa ale hotelului și ne delectăm cu un masaj de vis, asta după ce am coborât panta abruptă până la ocean pentru a face o baie în Pacific.

Costa Rica înseamnă într-adevăr Pura Vida și oamenii de aici fac tot ce pot, mai mult decât ne-am putea noi imagina, pentru ca natura să fie prioritatea numărul 1. Și nu spun asta doar pentru că sunt impresionat de ceea ce am văzut aici, ci pentru că așa este modul lor de viață și așa sunt educați de generații.

Peninsula Osa

Dimineața următoare, suntem transferați la aeroportul din Quepos, adică o mică pistă de aterizare pentru avioane ultra-ușoare. Palpitații, emoții, adrenalină din nou. Ce să-i faci, așa e când ai frică de înălțime și nu ai mai zburat cu asemenea jucării de numai 20 de locuri. Zborul este însă lin și plăcut și în doar 25 de minute ajungem la Puerto Jimenez, un mic sat pescăresc în capătul Peninsulei Osa și poarta de intrare către P.N. Corcovado, una dintre cele mai virgine zone din Costa Rica.

playa Nicuesa Lodge
playa Nicuesa Lodge

Vizitam Playa Nicuesa Lodge, pe partea opusă a golfului, căsuțele din junglă, aproape fără pereți, doar cu plase împotriva insectelor, o experiență interesantă în mijlocul naturii. 1-2 nopți de cazare la Playa Nicuesa sunt recomandate pentru o experiență autentică în junglă, pe malul mării, în cazul în care ajungi prin zona Puerto Jimenez.

Pura Vida

Noi am fost cazați în El Remanso și pot să spun că a fost cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o în materie de cazare în Costa Rica. Pe panta abruptă a unui munte, privind direct către Oceanul Pacific, în mijlocul junglei, fără televizor, semnal de telefon sau internet, El Remanso este o experiență pe care oricine trebuie să o trăiască, măcar o dată în viață. Camerele sunt, de asemenea, deosebite, mari și spațioase, înconjurate de junglă și grădini tropicale, insectele, păsările, maimuțele roiesc în jurul camerelor, iar noaptea, jungla nu doarme, ci oferă un concert de primă clasă, gratuit.

vedere camera El Remanso
vedere camera El Remanso

Acest complex este catalogat cu 5 frunze verzi, ceea ce în Costa Rica reprezintă cea mai înaltă clasă alocată unităților turistice pentru programul de turism responsabil pe care îl adoptă. 5 frunze înseamnă că unitatea respectiva reciclează aproape 100% deșeurile, se susține energetic singură prin utilizarea energiei verzi, reciclează și gestionează apele pluviale și deșeurile și, mai ales, implică foarte mult comunitatea locală, oferind locuri de muncă localnicilor, investind în educație, cumpărând produse locale și crede-mă, este foarte greu să obții 5 frunze în Costa Rica. Aici șpaga, mita sunt termeni aproape inexistenți, ba mai mult, tăierea unui singur copac înseamnă minim 3 ani de închisoare și nu se negociază. Și ce să vezi, este o țară cât se poate de latină, din „lumea a treia”.

După o noapte ciudată în care zgomotele erau la tot pasul și, totodată, după cel mai odihnitor somn avut în ultimul timp, a doua zi am ales ca și primă activitate birdwatching tour, motiv pentru care ne-am trezit la ora 5 dimineața, pentru ca la 5:30 să fim deja pe traseu. Am văzut papagali, tucani, vulturi, egrete dar și maimuțe, inclusiv maimuța veveriță, cel mai rar mamifer din Costa Rica.

maimuta veverita
maimuta veverita

Pentru a doua activitate, am ales rapelul în cascade. Ghizii ne-au dus în mijlocul unui canion din junglă și am coborât alături de ei 4 cascade superbe, ne-am cățărat pe stânci și am evitat în două rânduri șerpi Fer-De-Lance, foarte veninoși, de circa 2m lungime, care ne stăteau în drum. Noi eram pe teritoriul lor, așa că nu aveam încotro decât să îi respectăm și să îi lăsăm în pace să absoarbă căldura soarelui, digerând în liniște ghinionista pradă care le-a stat în cale.

Rapel cascada El Remansa
Rapel cascada El Remansa

După circa o oră de aventură  și senzații extreme am ajuns la ocean, unde am urmărit papagali imenși zburând dintr-un copac în altul în zgomotul asurzitor, aproape apocaliptic produs de valurile de peste 3m care se izbeau violent de țărm. Este ciudat să privești oceanul ca pe ceva apocaliptic, mai ales când iubești marea ca mine, însă sentimentul în acea clipă a fost de sfârșit de lume. Și nu putea fi altfel când valurile imense ajungeau până aproape de trunchiurile copacilor din junglă, noi dispunând de foarte puțin spațiu de manevră pe acea plaja, fără să ne udam sau să fim dezechilibrați de curenții puternici.

După-amiaza este liberă, așa că ne relaxăm la piscină, savurând o bere locala, Cerveza Imperial, și bucurându-ne de natura înconjurătoare.

Pentru a încheia, îți mai spun că mâncarea este incredibilă, pregătită numai cu ingrediente naturale, bio, totul este proaspăt și savuros și așa a fost și la El Remanso, cu atât mai mult cu cât cinele au fost la lumina lumânării.

Am înțeles după aceste 2 zile dar și analizând per ansamblu toate locurile atât de diferite pe care le-am vizitat în Costa Rica, ceea ce înseamnă de fapt Pura Vida și nu poți afla altfel decât venind aici și trăind experiențele pe propria piele.

sharing the experience plaja 2
sharing the experience plaja 2

Experiența noastră în Costa Rica se apropie de final, mai avem un episod de 3 zile pe care îl voi împărtăși cu tine cu mare drag în articolul următor.

Pura Vida!

CosminImpresii împărtăşite de: Cosmin Neacşu

Călător încă din copilărie sau globetrotter de profesie, cum îi place să se semneze în mailuri şi pe cărţile de vizită, activeaza de 5 ani în domeniul turismului, din 2011 în poziţia de antreprenor. A înfiinţat împreună cu soţia sa agenţia de turism Fresh Holidays, lansând conceptul “Sharing the experience”. Experienţele pe care le trăieşte în timpul călătoriilor, le împărtăşeşte prietenilor şi viitorilor turişti ai agenţiei, în cadrul programelor inedite pe care le promovează.

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!