Ușor de vară cu gust de Grecia, Bouyiourdi (Μπουγιουρντί)

Ușor de vară cu gust de Grecia, Bouyiourdi (Μπουγιουρντί)

La aproape 90 de kilometri de Salonic, într-un sătuc care nu apare pe hartă am ascultat liniștea și am simțit mirosul pădurii care ne înconjura. Răcoarea a luat locul soarelui arzător din Lefkada, iar aromele ce veneau din bucătărie m-au tras de nas. Despre locul acesta vom mai vorbi într-un alt articol, dar acum să trecem la Bouyiourdi.

Preparatul își are originile în regiunea Salonicului, dar a depășit cu mult granițele provinciei. Este un melanj de brânză cremoasă, roșii și ardei, este fierbinte, dar merge atât de bine în serile răcoroase de vară, parcă e creat special pentru a face trecerea lină dintre vară și toamnă.

Cantitățile sunt orientative, nu vei folosi cântarul de bucătărie pentru rețeta asta. Trebuie să te asiguri că ai la îndemână: brânză feta, ardei roșu, ulei de măsline, roșii bine coapte, cașcaval (în rețeta tradițională se folosește Kasseri), ceva ierburi (oregano, busuioc, rozmarin), piper și ceva ardei iute (în varianta pentru adulți). Brânza feta o poți găsi în orice supermarket (făcută la noi) sau chiar adusă din Grecia la Mega Image, iar Kasseri poate fi înlocuit cu o gouda, cheddar sau bucata de cașcaval pe care o ai în frigider. Poți înlocui feta cu un amestec neaoș de telemea de capră și oaie.

Tot ce ai de făcut este să găsești un vas termorezistent (de preferat este să folosești vase mici, de o porție, pentru că îți va fi greu să împarți cu altcineva) și să începi să așezi în straturi: brânza feta, ierburile, uleiul de măsline, roșiile tăiate felii subțiri, ardeii tăiați rondele, cașcavalul și, dacă mai ai loc, repeți încă o dată straturile având grijă să lași măcar un centimetru liber până la buza vasului. Dacă te ține stomacul, aruncă și un ardei iute tăiat rondele sau doi trei ardei piri-piri cum am pus eu.

2013 - Buyouirdi
Bouyiourdi – la început

Cuptorul încălzit deja la 200°C înghite vasele pentru 30 – 40 de minute. Scoate capacul și mai lasă 5-10 minute să se rumenească un pic și desupra (dacă poți să-l pui sub un gril e și mai bine).

2013 - Buyouirdi
Bouyiourdi – la final

Chiar dacă am folosit un amestec internațional de ingrediente (feta și uleiul de măsline din Grecia, cașcavalul de pe la noi, piri-piri din Portugalia, vasele din Bulgaria) aroma și gustul preparatului Bouyiourdi (boo-your-DEE) mă transferă instant în atmosfera Greciei.

Nu uita să ai la îndemână o bucată de pâine prăjită, vei avea nevoie. Poftă bună!

 

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.