Buget pentru Maroc

Buget pentru Maroc

Din când în când primesc întrebări cum îmi organizez excursiile. Cum am mai scris, e relativ simplu… caut cel mai bun bilet de avion (iau destinaţia, mă gândesc cam cine ar zbura pe acolo şi intru pe site-ul respectivelor companii aeriene, mă uit la preţuri, la orare) şi decid cam care ar fi cea mai bună combinaţie. Există vreun site pe care să intri să-ţi dea cea mai bună combinaţie? Sincer, eu nu ştiu nici unul, dacă ştiţi voi, v-aş ruga să mi-l spuneţi. Mă mai uit pe Paravion, dar site-ul nu prinde şi biletele low-cost. De exemplu, acum am făcut o simulare pe destinaţia Marrakech şi am găsit oferta de 470 euro (cu Air France şi Royal Air Maroc), pe când nişte bilete rezonabile low-cost ar fi pe undeva pe la 200 euro.

Să luăm un caz… să zicem că cineva vrea să meargă 1 săptămâna în Maroc în mai. De ce mai? Pentru că e o lună minunată de vizitat Marocul – este cald, dar nu îngrozitor, este primăvară şi ţara e ceva mai verde (iarna plouă în destule locuri din Maroc !). Şi să zicem că respectivii sunt un cuplu.

Păi să vedem zborurile. Marocul este bine deservit de low costuri. Există low costuri locale: Atlas Blue, subsidiară  lui Royal Air Maroc cu baza în Marrakech, Jet4You, subsidiară a TUI şi Air Arabia Maroc, ambele cu baza în Casablanca, dar şi EasyJet sau RyanAir care au numeroase curse. După ce am verificat câteva conexiuni şi opţiuni, aş alege cam aşa:

Aş zbura Bucureşti – Madrid şi retur cu Taromul. Preţul este excelent – 127 euro în condiţiile în care WizzAir şi BlueAir nu acoperă foarte bine Madridul (nu sunt zboruri zilnice, ore cam ciudate). Apoi aş zbura de la Madrid la Fez cu RyanAir şi m-aş întoarce la Madrid din Marrakech tot cu RyanAir-ul. Preţul ar fi 75 euro cu toate taxele – inclusiv bagaje. Deci avionul ar fi circa 200 euro. Problema este că nu există zbor Madrid – Fez sâmbăta. Avem zbor duminică, chiar se leagă conexiunile cu Taromul, dar de ce să pierzi o zi de vacanţă ? Şi în plus, Madridul merită vizitat… Deci, o zi în Madrid, sigur o să aveţi nişte impresii minunate 🙂

Sâmbătă 15 Mai. Zbor Tarom: Bucureşti – Madrid 9:00 – 11:55. De la aeroport, iei metroul, linia 8 care costă doar 1 euro să te ducă în oraş. Unde să stăm? Păi mă uit mai întâi pe Hostelsclub şi decid că Eurosuites e o alegere bună. Mă uit şi pe site-ul lor şi văd că pe hostelclub costă 45 euro şi pe site-ul lor 50 euro. OK… fac rezervare pe hostelclub :).
Toată ziua o petrec prin Madrid. Hostelul e în centru, nici metrou nu îmi trebuie … la doi paşi e Palatul Regal, pot să mă plimb pe marile bulevarde, străzile de shopping sunt la doi paşi, de asemenea Plaza del Sol.

Duminică 16 Mai Zbor RyanAir Madrid – Fez 16:25 – 16:20. Mai am timp destul dimineaţă să mai iau o gură de Madrid, eventual să dau cu nasul pe la Estadio Santiago Bernabeu sau la vreun muzeu de artă….Chiar şi la Prado. La Fez, m-aş caza la Hotel Perla. Costă 43 euro dubla (adică 21,50 euro de persoană) şi e în oraşul nou. Dacă aş vrea ceva mai multă culoare locală, de ce nu un Dar Iman la 60 euro dubla? Parcă aş merge pe Dar Iman… Seara aş petrece-o în ville nouvelle.

Luni 17 Mai E timpul să iau la picior Fez. Este un oraş cunoscut pentru întortocheata şi imensa Medina – oraşul vechi. În mod cert, te rătăceşti, dar nu-ţi face griji, poţi să găseşti imediat pe cineva să te ghideze. Nu rataţi tanneries, acolo unde se vopsesc obiectele din piele (pute însă groaznic şi marocanii îţi vor pune pe nas nişte frunze de mentă). Toată ziua petreceţi-o în Fez… prin Medina. E ca în 1001 nopţi…

Marţi 18 Mai Aş lua trenul spre Casablanca. Există trenuri de pe la ora 7 dimineaţa şi drumul face cam 3 ore şi ceva. Verific mersul trenurilor: www.oncf.ma. Deci dacă aş pleca la 7:50, aş fi la 11:10 în Casablanca. De ce aşa devreme? Pentru că în Casa cel mai important monument de departe este imensa moschee Hassan II şi aceasta poate fi vizitată de necredincioşi la ore fixe: 9, 10, 11 şi 14:00. Aşa că mi-aş lăsa bagajele în gară, aş lua un taxi până în centru (gara Casa Voyageurs e relativ departe de centru) şi aş mai pierde vremea prin oraşul nou, studiind arhitectura Art Nouveau lăsată de coloniştii francezi. După scurtul tur de Casă,  plec spre Marrakech, Dacă iau trenul de 16:50, ajung la 20:05 sau cel de 18:50, ajung la 22:05. Oricare îl iau, oricum trebuie să stau undeva în Marrakech. Eu aş sta la Central Palace, costă vreo 35 euro dubla. Dacă vreau un riad, păi cam de la 50 euro dubla, „fratele” tradiţional al lui Central Palace – Riad Hamza poate fi o alegere bună.

Miercuri 19 mai Marrakech. E superb, e fabulos, ai atâtea de făcut. De la medina mult mai uşor de navigat faţă de cea din Fez la grădina Majorelle al lui Yves St. Laurent, palate fabuloase sau ruine pline de berze care păcăne din plisc… Nu uita de o seară în Piaţa Jema el Fnaa… e un spectacol din alte vremuri. Ai multe făcut, parcă aş sta în Marrakech cel puţin 2 zile.

Joi 20 mai Marrakech… Vezi ce n-ai văzut cu o zi înainte !

Vineri 21 mai Aş închiria o maşină. Marrakech-ul e plin de agenţii de închiriere. Nu am o recomandare vreo de agenţie, doar să discuţi cu o agenţie de turism – şi găseşti peste tot. O maşină rezonabilă ar fi probabil la vreo 400 dirhami pe zi (40 euro) cu unlimited mileage. Vineri dimineaţă pleacă din Marrakech spre Ouarzazate… Drumul te va duce peste munţii Atlas printr-un peisaj de vis – obişnuit cu munţii noştrii împăduriţi, vei vedea că şi munţii mai mult sau mai puţin pleşuvi sunt fabuloşi. Opreşte-te cât de des vrei să te bucuri de peisaj şi să faci poze. Nu uita că înainte de Ouarzazate să te abaţi din cale spre Ait Benhaddou. E un sat tradiţional berber. Eu l-am văzut şi în 1999 şi în 2009. S-a schimbat mult, acum 10 ani era un sat, acum e o atracţie turistică, acum 10 ani, locuiau oameni pe aici şi dădeam peste capre, acum e plin de magazine de suveniruri. Dar şi aşa, merită cu prisosinţă vizitat.
La intrarea în Ouarzazate sunt studiourile Atlas unde s-au filmat numeroase filme – aşa vei vizita locaţii tipic egiptene, palestiniene, etc… În Ouarzazate, există un kasbah – un palat tipic berber – Kasbah Taourirt. Merită vizitat… Oricum nu o să poţi face totul într-o zi, aşa că şi a doua zi ai timp….
Unde să stai în Ouarzazate? Păi în grădină… în Les Jardins de Ouarzazate la 24 euro de persoană cu mic dejun inclus.

Sâmbătă 22 mai Ar fi superb să mai ai o zi să te duci spre deşert… Dar nu ai decât o săptămână cu totul şi atâtea de văzut… Ai fi putut renunţa la Fez şi să faci deşertul… Dar lasă pe altă dată. Nu rata ce mai ai de văzut în Ouarzazate şi în regiune şi întoarce-te la Marrakech pentru o ultimă seară de magie în Jemaa el-Fna!

Duminică 23 mai. E nasol, e greu, dar trebuie să revii acasă! Din păcate, zborul e foarte devreme, dar asta e: Ryanair Marrakech – Madrid 7:05 – 11:20 în conexiune cu Tarom Madrid – Bucureşti 13:00 – 17:45. Dacă timpul de conexiune ţi se pare scurt (conexiunea nu e garantată!) mai e un zbor Tarom ceva mai târziu dar aterizezi la Bucureşti după miezul nopţii ! Vei fi obosit, dar crede-mă, vei avea impresii de călătorie de neuitat.

Gata! E complicat? Poţi să-ţi faci un intinerariu singur? Şi o vacanţă de vis? Şi nici să nu te arunci pe geam de câţi bani ai dat ….

Hai să recapitulăm (preţ pe om).
Avion Bucureşti – Madrid – Fes şi Marrakech – Madrid – Bucureşti: 200 euro
Hotel Madrid (1 noapte): 22,50 euro
Hotel Fez (2 nopţi): 2 x 30 euro = 60 euro
Hotel Marrakech (4 nopţi): 4 x 17,5 euro = 70 euro
Hotel Ouarzazate (1 noapte): 24 euro
Total cazări: 176,50 euro

Transport tren Fez – Casablanca – Marrakech: 19.50 euro de persoană
Închiriat maşină (2 zile): 40 euro
Benzină – estimativ 25 euro de persoană
Total transport interurban: 85 euro

Mâncare (25 euro pe zi): 200 euro
Altele (transport local, intrări muzee, cumpărat băuturi răcoritoare, una, alta): 150 euro
Suveniruri & shopping – depinde de fiecare de la 10 la 10,000 euro 🙂

Total cheltuieli: 810 Euro. Mult, puţin? Depinde de fiecare….
Acum aştept un feedback de la voi? Se merită?

VARIANTA „BUDGET”
După cum am scris traseul de sus nu pot să nu spun că este uşor burghez 🙂 Pentru aripa tânără, mai puţin imburghezită, se poate călători şi la costuri mai reduse…Iacă:

Avion: 200 euro

Cazare (preţurile nu le-am putut verifica pentru că majoritatea hotelurilor nu au site, preţurile sunt luate din Lonely Planet Spain şi respectiv LP Morrocco, exceptând Marrakech şi Ouarzazate unde preţurile sunt confirmate). Standardul este cameră dublă cu baie proprie în Maroc, shared bathroom în Madrid.

Madrid (1 noapte): Cat’s Hostel – 15 euro
Fez (2 nopţi): Pension Talaa – 6 euro x 2 zile = 12 euro
Marrakech (4 nopţi): Hotel Toulousain – 11,50 euro x 4 zile = 46 euro. De remarcat că dacă vrei să dormi pe acoperişul legendarului hotel Essaouira, o saltea costă doar 3 euro pe noapte + 1 euro duşul.
Ouarzazate (1 noapte): Hotel Nadia – 14 euro.
Total: 87 euro

Transport tren Fez – Casablanca – Marrakech: 19,50 euro
Transport autobuz Marrakech – Ouarzazate (şi retur): 7 euro x 2 – 14 euro
Transport grand taxi Ouarzazate – Ait Benhaddou (şi retur): 2 euro x 2 – 4 euro
Total:  37,50 euro

Mâncare (15 euro pe zi fără restaurante fancy şi uneori de la supermarket): 120 euro
Altele: 100 euro

TOTAL (budget): 550 Euro

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Imperator e un tip care lucrează în marketing şi comunicare cam de 15 ani... Travellingul îi ocupă timpul mai demult, de vreo 37 de ani, iar cucerirea meridianelor din afara României de 19 ani. Până acum a fost în 75 de ţări pe 5 continente, iar printre celelalte pasiuni poate enumera istoria, sportul (in general fotbalul) şi alte culturi. În timpul liber, scrie poveşti din locurile prin care a fost pe blogul personal sau in LumeaMare.