La ce să te aştepţi atunci când călătoreşti pentru prima dată în Tanzania

Oricum ai face şi oricât te-ai documenta, există destinaţii pentru care nu eşti niciodată suficient de pregătit. Poţi avea surpriza ca şi un oraş precum Barcelona să nu fie chiar aşa cum ţi s-a pictat în minte prin impresiile altora. De Africa ce să mai zic? Pe cât de greu e de descris, pe atât de greu e de prevăzut felul în care vei simţi tu incursiunea într-o lume ce pare să fi stat pe loc în timp ce tu ai evoluat sau, mai ştii, poate că nu e vorba tocmai de evoluţie. Dar să nu divaghez. Cum spuneam, orice călătorie e un risc şi nu mă refer la riscurile privind starea de sănătate şi isteria care cuprinde lumea, atunci când media se hotărăşte să scoată tot sucul dintr-o epidemie. Voi atinge puţin şi aspectul acesta, spre final. Până atunci îmi revine o sarcină foarte grea, anume să privesc puţin în urmă, să îmi amintesc cum gândeam înainte şi cum realitatea mi-a întâlnit aşteptările sau nu, în aşa fel încât experienţa mea să îţi fie şi ţie de folos, la o primă întâlnire cu Tanzania şi, într-o oarecare măsură, cu Africa.

La ce ar trebui aşadar să te aştepţi sau să nu te aştepţi şi ce ar trebui să ştii înainte de a ajunge în Tanzania? Voi încerca să alternez aşteptările calde şi pozitive cu cele mai puţin plăcute. Chiar dacă aspectele negative ţi se vor părea mai multe, asta va fi doar pentru că încerc să te previn, nu pentru că îmi propun să te sperii. Eu m-am ataşat mult de Tanzania şi aş reveni acolo cu prima ocazie, aşa că poţi să-ţi dai seama că am rămas cu o impresie mai mult decât bună.

Tanzania_2464
Luându-ne la revedere de la safari.

Aşteptări legate de bani

1. Aşteaptă-te la un buget destul de mare pentru toată călătoria. Asta cu siguranţă ştii deja, sunt sigură că şi pentru tine a fost unul dintre motivele pentru care nu ai văzut Africa până acum. Biletul de avion nu poate fi un chilipir, iar costurile pentru safari nu sunt deloc de neglijat.

2. Dacă apelezi la o agenţie verifică cu atenţie ceea ce este inclus şi ceea ce nu este inclus în pachet, pentru a-ţi estima cât de cât corect banii de buzunar. În broşura făcută de 1000 adventures am găsit şi o recomandare legată de suma pe care o vom cheltui extra şi pot spune că am apreciat asta şi că a fost realist. În orice caz, când analizezi un pachet, nu face alegeri în funcţie de cel mai mic preţ ca să nu îţi pară rău.

3. Nu te aştepta ca odată ce ai achitat costurile pentru excursie să fi scăpat de cheltuială. Urmează costuri care ţin de felul în care îţi vei lua nişte măsuri de siguranţă în ceea ce priveşte prevenţia unor probleme de sănătate, costuri ce ţin de pregătirea pentru safari şamd. Vei găsi mai multe detalii în capitolul despre safari.

4. Obişnuieşte-te cu gândul că totul va fi mai scump dacă vei călători independent şi nu într-un grup. Un minim de 10 persoane mi se pare varianta cea mai eficientă pentru a obţine preţuri mai bune. În Zanzibar de exemplu, un „spice tour” ne-ar fi costat pe noi trei peste 200 de dolari, nu 75 cât a fost pentru că ne-am fi organizat împreună cu partenerii noştri de drum.

Zanzibar_00761
Impodobiți natural la final de Spice Tour.

5. Pe de altă parte, nu te aştepta ca odată ce ai plătit un serviciu, la faţa locului, acela să fie costul final. Bacşişul nu este obligatoriu, dar nici nu scapi de el, aşa că încearcă să nu ai doar bancnote mari la tine.

6. Aşteaptă-te la comisioane de până la 5% la plata cu cardul, în multe locuri. Ar fi bine să ai cash suficient cu tine (dolari, pe care îi poţi schimba în şilingi) şi să ţii cardul doar ca variantă de rezervă. Ai grijă că nu găseşti ATM-uri oriunde şi oricând. Dacă schimbi bani, verifică cursul în mai multe locuri, pot fi diferenţe destul de mari.

7. Aşteaptă-te să fii privit ca un iaz nesecat de bani de localnicii care trăiesc dintr-un dolar pe zi, în medie, şi care vor încerca să pescuiască tot ce se poate de la tine.

8. Te sfătuiesc, ba chiar te implor, nu da bani copiilor oriunde i-ai întâlni, nu contribui la transformarea acestora în cerşetori, crezând că faci o faptă bună. Dacă ai bani în plus investeşte-i mai bine într-o şcoală, o fundaţie, o instituţie care să facă ceva concret pentru educaţie, pentru salvarea animalelor sălbatice aflate în pericol sau a valorilor locale.

Tanzania_0131
În vizită la școala Stella Maris din Moshi, susținută de încasările hotelului cu același nume

9. Aşteaptă-te să nu regreţi niciun dolar sau şiling cheltuit pentru o vacanţă în Tanzania. Banii tăi, aşa mulţi şi munciţi din greu cum au fost, nu îţi vor cumpăra doar o vacanţă, ci o experienţă memorabilă.

La ce să te aştepţi în Zanzibar

Zanzibar_S00321
Plaja Nungwi – Zanzibar

10. Aşteaptă-te la cele mai albe plaje pe care le-ai văzut vreodată, la un ocean limpede şi cald, în nuanţe intense care sunt frumoase pe orice fel de vreme şi în orice moment al zilei.

11. Aşteaptă-te la cele mai bune preparate culinare din fructe de mare sau la sucuri din fructe proaspete de care nu te mai saturi, dar şi la gusturi şi arome care te duc cu gândul la India. Nu te baza pe ceea ce ştii, uneori chiar şi pizza poate avea o cu totul altă aromă sau abordare. Dacă nu eşti fan curry poţi sta liniştit, vei găsi în orice meniu şi feluri care să nu fie picante sau scăldate în sosuri indiene.

12. Aşteaptă-te să dansezi în ritmuri africane pe o barcă tradiţională, în lumina celor mai frumoase apusuri.

Zanzibar_6552
Apus și Dhow în Zanzibar

13. Aşteaptă-te la dimineţi înnorate şi ploi trecătoare atât de fotogenice!

Zanzibar_00878

14. Fii atent atunci când apa se retrage, s-ar putea să vezi femeile întinzând plasele în ocean, ca într-un ritual frumos ce ţine, de fapt, de supravieţuire şi hrană.

Zanzibar_7757

15. Aşteaptă-te să auzi localnicii vorbind despre vraci şi şamani.

16. Pregăteşte-te să încetineşti ritmul (pole-pole, încet – încet) şi să fii salutat (Jambo!) la tot pasul.

16. Aşteaptă-te să renunţi la o parte din activităţile pe care ţi le-ai propus. În funcţie de locul în care te-ai cazat, pe insulă, s-ar putea să te obosească atât de mult drumurile şi felul în care se conduce pe insulă încât să preferi să te odihneşti şi să alergi mai puţin.

17. Nu îţi imagina că vei avea vreun moment de linişte pe plajă, vânzătorii de brăţări, excursii şi orice altceva ţi-ai mai dori fiind acolo parcă special pentru a-ţi strica orice moment poetic, romantic sau zen. Ai cameră cu vedere la mare, deasupra plajei? Te ochesc şi te abordează şi acolo. Nu poţi fugi, nu te poţi ascunde. Poţi doar să zâmbeşti şi să refuzi politicos, până se plictisesc de tine şi pleacă uşor îmbufnaţi. Hakuna matata, zic ei, “nicio problemă”, dar vezi că sunt supăraţi de eşec.

18. Aşteaptă-te să fii şocat de sărăcie, imediat ce ieşi de pe porţile hotelurilor sau ale resorturilor luxoase (citește și Adevărul despre plajele idilice din Zanzibar).

Nungwi_00113
Satul Nungwi – Zanzibar

19. Aşteaptă-te să plăteşti mai mult decât simţi tu că merită, pe cazare, iar mâncarea la hotelul de lux să fie mai scumpă şi mai proastă decât la o terasă pitorească pe plajă.

20. Aşteaptă-te să aştepţi cel puţin o oră până când ţi se aduce mâncarea la masă.

Zanzibar_00604
Cină pe plajă sub stelele din Zanzibar

21. Pregăteşte-te să fii mai precaut decât trebuie, pentru a nu fi păcălit sau furat. În Zanzibar eşti sfătuit să nu porţi obiecte valoroase cu tine, pe minunatele plaje albe, asta mai ales după căderea întunericului. Nouă nu ni s-a întâmplat decât să ne confruntăm cu note de plată umflate sau cu chelneri care au pretins că nu le-am dat toţi banii, deşi îi număraseră în faţa noastră. Eu am alergat noaptea pe plajă, singură, şi în afară de un scurt mişto din partea unor pseudo-masai însoţiţi de câteva turiste plinuţe şi vesele, nu am păţit nimic. Dar unei nemţoaice cu care am vorbit la un moment dat, pe lângă hotel, i se furase aparatul foto din mână, tot noaptea, tot pe plajă. Semn că e mai bine să iei în serios avertizările. La recepţia oricărui hotel vei primi sfaturile necesare şi realiste pentru a te feri de necazuri.

22. Aşteaptă-te să fie noapte şi întuneric de la 19:00, nu mai târziu. În Zanzibar şi Tanzania soarele începe să apună pe la 18:00 şi se pare că nici localnicilor nu le place, vei afla în capitolul în care vorbesc despre safari şi cum te influenţează pe tine asta.

La ce să te aştepţi de la întâlnirea cu oamenii şi locurile din Tanzania

Maasai_0617
În vizită la masai

23. Aşteaptă-te să întâlneşti oameni cu inima cât toată Africa, oameni care ştiu să dăruiască, de la zâmbete şi îmbrăţişări calde până la ajutor, dacă ai nevoie. Aşteaptă-te ca femeile să te îmbrăţişeze vânjos şi să te pupe doar mimând atingerea obrajilor, iar bărbaţii să îţi ofere o mână moale, drept salut. Vei găsi mulţi oameni care te fac să te simţi mai acasă decât acasă şi copii frumoşi de ciocolată care te privesc curioşi şi veseli, cu ochii lor ca de cafea prăjită.

Tanzania_5303

24. Aşteaptă-te să fii cazat în mijlocul unor plantaţii minunate şi luxuriante, în lodge-uri senzaţionale la care ai la dispoziţie o cameră cât o casă, eventual cu şemineu, aflată, de fapt, într-o căsuţă care este doar a ta.

Tanzania_01797

Tanzania_01808

25. Aşteaptă-te să vezi multe sate de masai şi o viaţă primitivă aşa cum nu credeai că mai există în realitate, desfăşurându-se calm pe câmpiile galbene pe lângă care treci în viteză, cu maşina. Vei observa cum bărbaţii sau chiar băieţii mici îşi mână averea lor principală, vitele. Îi vei recunoaşte pe masai după pânza roşie în care se învelesc, după urechile care arată ca nişte toarte de ceşcuţe de ceai sau papucii făcuţi din cauciucul de la maşini.

Tanzania_8904

26. Pregăteşte-te să mergi cu viteză chiar şi pe drumurile de pământ şi să depăşeşti pe dreapta. În Tanzania se circulă ca în Anglia, iar ghizii experimentaţi sunt şi şoferi foarte buni, mai responsabili decât mă aşteptam.

27. Ai să vezi multe motociclete chinezeşti colorate pe post de taxi, cu piloţii lor îmbrăcaţi cu pulovere sau geci groase. Îi vei admira apoi conducând cu viteză (şi uneori cu muzică) pe drumuri de pământ pe care eu una n-aş îndrăzni să calc cu două roţi niciodată, încărcaţi cu greutăţi şi forme de neimaginat.

28. Vei descoperi că oamenii cu care vei interacţiona, ghizi, proprietari de hotel, profesori (ai să vezi că pot fi mai educaţi şi mai informaţi decât tine), nu au uitat de tribul din care provin şi îţi spun cu mândrie că sunt masai, chaga şi aşa mai departe.

29. Pe de altă parte, nu te aştepta ca vizita triburilor să îţi ofere o experienţă autentică. Aşteaptă-te să ai un sentiment cel puţin confuz atunci când vii şi te zgâieşti, ca la zoo, la oamenii ce stau pe pământ, exponate vii ale unei altfel de lumi. Aşteaptă-te să fii hărţuit pentru a cumpăra ceva, mai ales în satele de masai. Citește mai multe despre asta în Comerțul bate tradiția – tribul masai din Ngorongoro și Sălbatic și liber – tribul hadzabe din Tanzania.

Tanzania_0023
Femeie din tribul Hadzabe alăptându-și copilul

30. Nu te aştepta ca oamenii să stea să îţi pozeze aşa cum ai văzut tu prin reviste. Cei mai mulţi se supără dacă o faci din mers, aşa că respectă-le dorinţa şi, atât timp cât nu poţi să le ceri permisiunea, nu profita de faptul că nu au cum să te prindă, pentru că eşti în maşină. Şi apropo, ai grijă unde scoţi aparatul pe geam, există şi riscul să rămâi fără el în anumite locuri. Dacă fotografia înseamnă mai mult decât o amintire de vacanţă, va trebui să fii pregătit cu două aparate, unul la care ai ataşat un teleobiectiv cu focală fixă sau un zoom (am folosit bătrânul Nikon D90) şi unul la care ai ataşat un  zoom superangular (am folosit un aparat mirrorless A6000 – mulţumesc Sony Romania).

La ce să te aştepţi de la un safari în Tanzania

Tarangire_9371

31. Aşteaptă-te să afli foarte multe lucruri interesante de la ghidul tău. Un ghid bun va şti mai bine ca tine cum să observe şi când să oprească, va cunoaşte o grămadă de detalii despre obiceiurile sau curiozităţile legate de fiinţele de tot soiul, inclusiv păsări sau copaci. Vei fi uimit câtă frumuseţe se află în tot ce înseamnă peisajul unui safari şi în micile sale detalii, nu doar în goana după marile mamifere. Dacă nu ai un ghid la fel de cunoscător ca o enciclopedie nu te împăca cu situaţia, asta nu e ceva la care să te aştepţi, cere schimbarea sau roagă organizatorul să ia măsuri.
Citește și articolul Pregătirea pentru safari.

Tarangire_9516
Cea mai mică și colorată descoperire în safari

32. Aşteaptă-te să vezi turme imense de bivoli, antilope gnu şi zebre, elefanţi şi girafe trecând strada prin faţa maşinii, asta după ce s-au asigurat că nu le calci.

Manyara_1849

33. Dacă ai noroc poate prinzi şi o scenă de vânătoare. Oricum nu te aştepta să fie la tot pasul şi nici chiar ca într-un reportaj National Geographic, pentru o astfel de experienţă oamenii care au filmat au investit mult mai mult timp decât tine.

34. Nu te aştepta să stai în maşină ca la masă la restaurant, iar ghidul să îţi pună în faţă tot ce ai comandat. Implică-te, pune întrebări, învaţă să observi, vei pleca mai bogat de acolo doar exersându-ţi curiozitatea.

35. Aşteaptă-te să înghiţi foarte mult praf. Nu există drumuri asfaltate în safari, nu eşti mereu singur pe drum, aşa că praful de la maşina din faţă sau praful ridicat de maşina în care te afli devine o prezenţă aproape permanentă. Se aşază pe vegetaţia de lângă drum, pe haine, pe rucsac, poate chiar şi pe dinţi, dacă te uită vremea zâmbind la atâta frumuseţe.

Tanzania_8675

36. Aşteaptă-te să dârdâi de frig, în anumite parcuri. Perioada cea mai bună pentru safari este între iunie şi octombrie, când în Tanzania este iarnă. Nu e frig în general, e un fel de primăvară de la noi, ba în oraşe e chiar cald, dar la altitudini mai mari ţi-ar folosi un polar, poate chiar o geacă şi o pereche subţire de mănuşi. Nu uita că stai toată ziua în curent, în maşina deschisă. O eşarfă pentru prins părul ar putea fi foarte utilă, ca acesta să nu îţi zboare peste tot în jurul capului şi să nu se apreteze de la praf.

37. Aşteaptă-te să te oftici dacă nu ai un binoclu bun (8 sau 10 x 40/50). Asta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă investiţie pe care merită să o faci, când te decizi să mergi într-un safari. Nu poţi spera că vei vedea animalele întotdeauna de aproape, iar scena de vânătoare pe care noi am prins-o nu ar fi însemnat nimic dacă nu aveam un binoclu prin care să o urmăresc.

38. Nu te aştepta să îi găseşti aşa uşor pe cei 5 (leul, elefantul, bivolul african, leopardul şi rinocerul), într-un safari turistic. S-ar putea chiar, atunci când dai de leu, să stai la coadă, dacă nu ai ajuns la momentul potrivit şi au apucat să se strângă deja prea multe maşini. Noi nu am reuşit să vedem nici coadă de leopard, iar din rinocer am ghicit doar cornul, răsărit undeva din iarbă, la mare distanţă de maşină.

Tarangire_9535
Camuflaj
Tarangire_01519
Aglomerație la observat de lei

39. Nu îţi imagina că te poţi da jos din maşină pentru a bate palma cu leul şi nici că te aşteaptă o toaletă la fiecare cotitură de drum. În parcurile din Tanzania în care am fost existau locuri de picnic bine amenajate, care aveau şi o clădire pentru nevoile fireşti şi personale.

40. Nu te aştepta să vezi animale sălbatice plimbându-se prin faţa terasei sau piscinei tale la apus şi nici să auzi răgetul leului, noaptea. Pentru asta trebuie să alegi să campezi sau să plăteşti nişte sume greu de conceput, în lodge-urile de pe buza parcurilor naţionale.

41. Aşteaptă-te să ţi se fure pachetul de prânz de către maimuţele obraznice sau chiar de către păsări, dacă nu eşti foarte atent şi precaut. Babuinii pot intra şi cotrobăi chiar şi în maşini, aşa că nu te mira dacă vei observa că ghidul tău este puţin stresat ca tu să nu uiţi geamul sau portiera deschisă.

Tanzania_02173
Ceva mâncare trebuie să fie în mașina asta

42. Aşteaptă-te să constaţi că ghidul tău te scoate din parc la ora 16:30, chiar dacă mai ai ceva timp până la închidere, asta pentru că ştie că mai are drum de făcut până la lodge şi nu este dispus să conducă noaptea. Nu am aflat de ce, ni s-a spus doar, insistent, că nu e bine. Am mers totuşi noaptea, de la aeroport sau spre aeroport şi nu am observat vreun pericol.

Citește mai multe despre safari în articolele:

Aşteptări legate de comunicare

Tanzania_5286

43. Aşteaptă-te să poţi comunica foarte bine în engleză. Copiii învaţă engleza, există şcoli la care predarea se face doar în engleză, aşa că nu vei întâmpina probleme de comunicare. Învaţă câteva cuvinte în swahili, nu e aşa de greu cum pare la prima vedere şi vei vedea că toată lumea apreciază şi întâmpină cu sinceră bucurie efortul tău.

44. Pe de altă parte, dacă ţi-e dor de casă, nu te aştepta să te coste puţin telefonul. Mai bine închide-l şi concentrează-te pe experienţa deosebită pe care o vei trăi.

45. Nu te aştepta să ai conexiune bună la internet. Atât.

Aşteptări legate de sănătatea ta

Tarangire_01533

46. Aşteaptă-te să ţi se recomande o listă lungă de vaccinuri. E decizia ta dacă le faci sau nu, nu vreau să mă bag într-o lungă controversă, dar atât timp cât nu sunt obligatorii şi nu ţi se cere dovada că le-ai făcut la graniţă, nu te grăbi să le faci pe toate. Citeşte, analizează cu atenţie gradul de risc (atât dacă îl faci, cât şi dacă nu îl faci) şi posibilitatea efectuării unui tratament. Noi nu am făcut nici unul, nici măcar cel pentru febra galbenă. O sursă de încredere de informare în acest scop este WHO. Informații despre malarie și febra galbenă poți citi aici și aici. Decizia este a ta, dar trebuie să fii informat. Recomandabil, mai ales pentru cine pleacă pentru prima dată în țări din Africa, este să consulte un medic specialist în boli tropicale.

47. Aşteaptă-te la mai puţini ţânţari decât în România, cel puțin în sezonul uscat. Nici localnicii nu se îmbolnăvesc atât de uşor de malarie pe cât te bagă în panică medicii sau colegii din jur. Ţine minte că ţânţarii pişcă la înserare şi la răsărit, ai mai multă grijă atunci. Majoritatea camerelor (de la un anumit standard în sus) au plase de ţânţari la pat, aşa că poţi să dormi liniştit. Foloseşte creme sau sprayuri anti-ţânţari și haine special concepute pentru a te feri de pișcături. Ca multe alte medicamente, cele antimalarice pot produce reacții adverse. În grupul nostru reacțiile adverse  au fost la limita suportabilului (vezi jos mai multe detalii). Există o posibilitate să ai ceva probleme cu stomacul, chiar dacă nu e obligatoriu să fie grave. E mai degrabă posibil să ai ceva reacţii digestive dubioase de la pastilele antimalarie, dacă le iei, decât de la mâncare. Statisticile spun totuşi că 50% dintre turişti se confruntă cu diareea. Ia pastile cu tine şi citeşte bine prospectele tratamentelor antimalarie.

48. În grupul nostru s-au luat ambele tipuri de medicamente, atât combinația de atovaquona și clorhidrat de proguanil, cunoscut sub denumirea comercială de Malarone sau alte echivalente generice (ex. Malaprotec, Provaquoneg) cât şi mefloquina (cunoscut sub denumirea comercială de Eloquine, Lariam, etc.) dar nu am avut niciunul vreo problemă gravă. În afară de problemele digestive, alte efecte secundare ale tratamentelor antimalarie mai pot include dureri de cap, dureri abdominale, etc. Ca la orice medicament, citește cu atenție prospectul. Ceva insomnii (pentru mefloquine), ceva disconfort stomacal la început de zi (pentru Malaprotec), dar fără urmări care să ne strice vacanţa. Sfatul nostru este totuşi să alegi combinația atovaquona și clorhidrat de proguanil, dacă este indicat pentru tine (chiar dacă nu se găseşte de cumpărat în România, iar administrarea lui se face zilnic); şansele de a dezvolta efecte adverse sunt mult mai mici, în plus există şi în varianta pentru copii.

49. Nu te aştepta să foloseşti atât de multe şerveţele umede, şerveţele uscate şi soluţii de dezinfectat mâinile pe cât ai fi tentat să pui în bagaj. Tanzania este o ţară mai curată decât ai crede şi în majoritatea toaletelor am găsit săpun şi hârtie.

50. Pregăteşte-te să primeşti tot felul de sfaturi sau previziuni sumbre, să afli că prietenii şi familia sunt mai speriaţi decât trebuie, chiar dacă nu au fost niciodată în Tanzania şi nici nu înţeleg prea bine care sunt bolile sau pericolele reale. Aşteaptă-te să bagi medicii în sperieţi, la o simplă febră. Petra a făcut febră fără alte simptome de răceală, la întoarcerea în ţară şi, aşa cum este recomandat, am dat fuga la Babeş. N-am mai văzut atâta panică şi grijă nicăieri. Ne-au internat pe amândouă pentru trei nopţi şi i-au luat sânge pentru toţi anii în care n-am avut nevoie de aşa ceva. Cert e că la final, deşi a fost cam traumatizant pentru ea, am aflat că am un copil sănătos tun. Şi mai puternic decât credeam (am scris mai multe despre asta aici).

Chiar şi în urma acestei experienţe neplăcute de la întoarcere, noi tot am pleca din nou, fără frică şi cu mare dor, în Tanzania. Inclusiv Petra, de la care m-aş fi aşteptat să prindă puţină frică. Data viitoare ştim şi cum vom face: vom renunţa la Zanzibar şi ne vom concentra pe safari, asigurându-ne că vom avea ocazia să dormim măcar câteva nopţi în parcurile naţionale, în mijlocul sălbăticiei. Dar pentru un prim contact cu Africa şi Tanzania, programul conceput de 1001 adventures a fost extraordinar, permiţându-ne să ne acomodăm cu această lume fără stres, să gustăm din mai multe experienţe şi să petrecem două săptămâni atât de frumoase alături de un grup de oameni frumoşi care ne vor rămâne prieteni.

Şi ca să închei în tonul întregului articol, aşteaptă-te să vrei să te întorci în Africa. 

Dacă plănuieşti să pleci în curând în Tanzania şi ai încă întrebări, îndoieli sau temeri la care articolul de mai sus nu ţi-a răspuns, dacă vrei mai multe detalii legate de un anumit subiect, lasă mai jos un comentariu şi vom face tot posibilul să îţi fim de ajutor.

În orice caz povestea nu se opreşte aici, abia începe. Urmează impresii detaliate, curiozităţi despre animale şi multe, foarte multe fotografii.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.