Legendele capului Kaliakra

Legendele capului Kaliakra

Se spune că sfântul Nicolae, patronul pescarilor, fugea de otomani iar Dumnezeu lungea tot mai mult pământul de sub picioarele sale pentru a-l ajuta să scape. Aşa s-a format capul Kaliakra din Bulgaria. Un loc în care 40 de fecioare şi-au legat părul între ele şi s-au aruncat în mare, preferând să moară pentru a nu fi prinse şi convertite la islam de către temuţii otomani. Şi tot pe aici s-au ascuns şi averile lui Lyzimah, succesorul lui Alexandru cel Mare, sau s-a petrecut o mare confruntare navală în războiul ruso-turc.

Cam astea sunt legendele. La care se mai adaugă inspiraţia proprie, alimentată de vizita acolo în compania unui copil. Bineînţeles că ne-am transformat imediat în cavaleri şi domniţe, că am fost întâmpinaţi la intrarea în cetate cu urale şi muzică medievală, că ne-am luptat cu vântul duşman ce vroia să ne arunce de pe stânci în mâna inamicilor, că am salvat păsări rare. Chiar şi fără copil, e greu să nu inventezi poveşti odată ce intri prin poarta vechii cetăţi, în cel mai frumos loc întâlnit pe malul Mării Negre: capul Kaliakra.

Fosta fortăreaţă, ce ne-a adus imediat aminte de Capo Sao Vicente din Portugalia, e atât de bine poziţionată (chiar şi acum, pe promotoriu, veţi descoperi o unitate militară) încât ar fi fost imposibil să fi aparţinut unui singur popor. Printre zidurile ei au trecut tracii, romanii, bizantinii şi bulgarii. Când te afli acolo ai senzaţia că eşti invincibil dar istoria dovedeşte că orice poate fi cucerit!

Noi cel puţin ne-am lăsat cuceriţi de imaginea pereţilor stâncoşi abrupţi, de timpul încremenit ce contrastează cu  mişcarea leneşă a morilor de vânt ce umplu orizontul. Există mulţi turişti, restaurant, un mic muzeu găzduit de o grotă în stâncă, rândunele înşirate ca mărgelele şi nelipsitele suveniruri.Dar lucrul care contează cel mai mult este priveliştea unică, şocantă pentru ochiul obişnuit cu ţărmurile blânde şi joase ale Mării Negre!

La Kaliakra se ajunge foarte uşor şi rapid atât dinspre Balcic cât şi dinspre Vama Veche, pe drumul de coastă. Dacă aveţi nevoie de mai multe detalii, vă ghidăm cu plăcere!

Taxa de vizitare: 3 leva de adult.

Citeşte şi alt articol despre Kaliakra.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Administratori şi iniţiatori al proiectului LumeaMare, Roxana, Alex şi Petra alcătuiesc o familie şi o echipă care a călătorit cât de mult a putut împreună, practicând un turism responsabil. Roxana este pasionată de artă și desen, Alex de fotografie și gastronomie. Petra, pe care o vei regăsi mai mult copil între paginile acestui blog, a devenit între timp adult și a pornit pe propriile căi în viață.