Fotografia şi aparatul foto de vacanţă, câteva idei de la un fost găgăuţă

Fotografia şi aparatul foto de vacanţă, câteva idei de la un fost găgăuţă

Nu ştiu dacă mai ţii minte articolul publicat de mine acum aproape doi ani, “Găgăuţă şi aparatul de fotografiat“, poate că ar merita să-l citeşti pentru a te distra şi a vedea şi tu cum se schimbă lucrurile în timp. Mă apucasem de scris cu gândul să-ţi dau câteva sfaturi pentru fotografia de călătorie, dar mi-am adus aminte ce criticam în acel articol: “Am depistat eu vreo câteva persoane care nu se pot încă ridica la nivelul definiţiei de fotograf dar care se apucă să dea sfaturi despre cum se face fotografie, se cred deja maeştri în how to. Nu cred că se ajunge aşa uşor acolo. Faptul că purtăm după noi un aparat foto nu ne dă automat statutul de profesor.” E adevărat că statutul meu s-a schimbat între timp. Am urmat un curs serios de fotografie, nevoia s-a transformat în pasiune, iar acum nu trece zi fără să fac fotografii sau să învăţ ceva nou despre asta. Însă tot nu mă consider specialist şi nu cred că aş putea să dau sfaturi de la nivelul unui profesor. Aş putea totuşi să îţi dau câteva idei, ca de la fotograf amator la fotograf amator, doar asta e ceea ce am fost şi eu până acum jumătate de an.

1. Ce aparat iei cu tine în vacanţă

Am fost dintotdeauna duşmanul ideii de a căra un aparat greu după mine. De când m-am apucat serios de fotografie am fost totuşi nevoită să car DSLR-ul, chiar şi pe munte, şi chiar dacă am acceptat situaţia, nu pot spune că m-a încântat. Dacă m-aş duce într-o tură dedicată fotografiei, cu siguranţă că aş duce tot ce e nevoie cu mine, în aşa fel încât rezultatele să mă facă fericită. Dar pentru vacanţă caut încă varianta cea mai bună şi oscilez pentru asta între un mirorless şi un compact bun. Am văzut mulţi oameni purtând cu ei aparate performante şi folosind la minim (spre zero) alte setări decât cele automate. E păcat, zău. Există aparate care pot fi purtate în buzunar şi în acelaşi timp pot asigura fografii foarte frumoase de vacanţă. În vacanţa care începe chiar astăzi, pentru noi, am luat spre testare un Sony Cyber-shot DSC-HX90, un compact despre care multă lume spune că este perfect pentru călătorii. Vom călători şi vom afla, ca să spun aşa. SonyHX90

Până una alta, l-am scos ieri la plimbare prin Bucureşti şi nu m-au dezamăgit rezultatele (poţi să le vezi şi tu aici, un album în care vom mai adăuga fotografii şi de pe drum). Ca să nu mai spun că am vrut să testez zoom-ul şi asta chiar m-a făcut fericită. Voi exemplifica în imagini.

Eram aici şi abia vedeam porumbeii de pe acoperiş:

Bucuresti HX90 DSC00082

Şi iată cât de mult m-am putut apropia de ei, iar imaginea nu este rea:

Bucuresti HX90 DSC00080

2. Citeşte manualul aparatului

Multă lume se plânge că nu ştie cum să folosească un aparat, dar se şi comporta ca şi cum paginile manualului ar frige. Dacă tot ai investit în tehnologie (pentru că şi un compact nu este neapărat ieftin, dacă vrei să fie şi bun), găseşte-ţi puţin timp – cât stai într-o staţie, în avion, dimineaţa la cafea, să înţelegi la ce folosesc butoanele. Nu e chiar atât de complicat pe cât pare. Apoi testează şi vezi ce iese. Suntem în epoca digitală, îţi poţi permite să încerci orice şi oricât. Chiar şi eu am făcut asta ieri, la DSC-HX90, pentru că nu am vrut să mă trezesc în călătorie că nu nimeresc cum să schimb nu ştiu ce setare şi ratez un moment, din cauza asta.

3. Găseşte-ţi o temă

Tot de la cursul de fotografie am văzut cât de bine e să ai o temă în minte, atunci când ieşi la fotografiat. Chiar dacă tema ta principală este “să ţin minte pe unde am fost şi să le pot arăta apoi prietenilor”, ai să vezi ce bine e dacă, pe lângă fotografiile de strictă documentare, te hotărăşti să fotografiezi obiecte roşii, cafele, ferestre, detalii de arhitectură, flori, felinare sau orice altceva îţi place ţie cu adevărat. E plin internetul cu fotografii cu Tour Eiffel, încearcă să-l vezi măcar din altă perspectivă.

Tour Eiffel DSC_9789-2

4. Fii atent cum ţii aparatul şi ce tai din subiect

Noi nu reuşim să avem prea multe fotografii împreună. Iar când avem, se întâmplă destul de frecvent să fie din acelea cu picioare tăiate, eventual de la gleznă, adică cel mai rău posibil. Trebuie puţin antrenament, dar mai ales atenţie: e preferabil să nu tai mâini, picioare, crucea din vârful turlei unei biserici şamd. Apoi, cele mai multe aparate au un indicator pentru a te asigura că ţii aparatul drept. Iarăşi, sunt prea multe fotografii pe internet din care curge apa, ba la stânga, ba la dreapta, şi nu vorbesc de cele în care aşa a vrut artistul să fie 😀

Apus DSC_8897

5. Vezi ce poate aparatul, în funcţie de lumina disponibilă

Dacă fotografiezi în interioare de biserici, peşteri sau alte locuri întunecate, ţine cont că niciun aparat nu poate să adauge lumină mai multă decât e. Bliţul incorporat nu e cea mai bună alegere uneori, stricând imaginea, eliminând umbrele sau luminând doar o parte din ea, într-o manieră mai mult sau mai puţin agreabilă, în funcţie de modelul şi opţiunile aparatului. Dacă nu poţi folosi bliţul şi nu poţi sprijini aparatul de un perete sau de ceva stabil, mai bine renunţă. Încearcă, pe altă parte să te porţi responsabil şi să nu foloseşti bliţul acolo unde nu este permis, există de cele mai multe ori motive întemeiate pentru această interdicţie. Revenind la lumină bună, cele mai frumoase fotografii ies dimineaţa sau la apus, aşa că ai putea evita să vizitezi cele mai frumoase obiective în miezul zilei. Dacă nu ai încotro, mai există un truc care presupune folosirea bliţului în plină lumină: dacă subiectul pe care îl ai în faţă este în contre-jour sau dacă umbrele de pe acesta sunt prea puternice, lumina de la bliţ le mai poate estompa (nu uita însă că acesta nu te ajută la o distanţă mare, aşa că mă refer mai mult la subiecte umane şi potret).

Noaptea e cu totul altă poveste şi, dacă vrei să păstrezi atmosfera, chiar ai nevoie de un trepied şi de minime cunoştinţe de folosire a aparatului pe setări manuale sau semi-automate. Asta îţi permite chiar să fii creativ şi să te joci cu lumina. În cazul de mai jos am avut o lumânare pe care am mişcat-o, în timp ce aparatul a avut un timp mai lung de expunere. Dar restul detaliilor sunt clare, pentru că aparatul a stat pe un trepied.

La lumanare DSC_0372

5. Bucură-te de ceea ce vezi, mai întâi

Orice s-ar spune, aparatul nu poate înregistra ceea ce vede ochiul tău. În fotografie vei putea cuprinde doar o parte din imaginea impresionantă pe care o ai în faţă. Parte care poate fi relevantă sau nu, frumoasă sau nu, echilibrată sau nu, în funcţie de cum alegi să încadrezi. Aici, din păcate, sunt foarte multe de discutat, aspecte care ţin atât de fotografie cât şi de compoziţie, estetică sau design, şi prefer să nu detaliez acum. Te îndemn doar să nu te grăbeşti să duci aparatul foto la ochi, să te bucuri mai întâi de privelişte şi abia apoi să alegi ce vrei să reţii din ea. Dincolo de reguli care spun să nu pui subiectul sau orizontul în centru (deşi uneori e mai bine aşa, dacă există o anumită simetrie), bunul simţ se dobândeşte exersând, uitându-te la fotografii bune ale celor mai experimentaţi şi acordându-ţi timpul necesar să fii selectiv, să nu faci poze doar ca să faci.

DSC_7618

Mă opresc aici acum şi promit să revin cu imagini realizate cu Sony Cyber-shot DSC-HX90 şi cu o părere formată, anume dacă e sau nu e nevoie de un aparat mai mare de atât pentru o amintire frumoasă de vacanţă.

Şi da, sunt fericită că plecăm şi că pot să văd acum o destinaţie şi din punct de vedere fotografic, de aceea am scris acest articol!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.