(P) Asistența rutieră sau cum să nu faci gaură în bugetul de vacanță

Acum cinci ani eram cu Petra prin Dolomiți, doar noi două și o mașină care a refuzat să mai plece din parcarea hotelului. Am povestit cu lux de amănunte despre asta în articolul Aventuri la San Martino di Castrozza. Eram la finalul vacanței, cu buzunarele aproape goale și niciun abonament la un serviciu de asistență rutieră. Cu toate acestea pot spune că am avut noroc. Ceva la sistemul electronic a cedat când eram încă în parcarea hotelului, și nu pe vreo șosea alpină unde până și Dumnezeu ar fi dat din umeri și m-ar fi arătat cu degetul spunând: „așa nu!”.

Într-o astfel de situație un card de asistență rutieră 9695 m-ar fi costat cel mult 90 de lei și aș fi avut, contra acestei sume, asistență, cazare, transport, maşină la schimb și repatrierea mașinii, dacă situația ar fi fost cu adevărat albastră. Nu pot fi 100% sigură, dar cred că o echipă de asistență ar fi putut restarta calculatorul mașinii și n-ar fi trebuit să plătesc 130 de euro (o sută trei zeci. Euro) la service, la care te rog să mai adaugi tu costurile pentru o zi și o noapte în plus într-o stațiune montană de lux (= faliment + sună un prieten). Repet: un card 9695 a fi fost aur curat la momentul respectiv.

Dacă aș fi avut un card de asistență rutieră, aș fi admirat peisajul mai liniștită

Măcar eu eram la final de vacanță. Cum ar fi să ți se strice mașina la începutul vacanței, să pierzi din cauza asta un feribot către o insulă, o noapte dacă nu mai multe de cazare sau un concert la care ai visat câteva luni bune? Nu-mi place să privesc lucrurile pesimist și cred că probabilitatea de a întâmpina probleme cu mașina la drum e foarte mică, dar și costul unui astfel de card mi se pare prea mic ca să nu ți-l faci. Așa cum ai grijă să îți faci asigurare de sănătate (de la asta nu mă abat niciodată și sper că nici tu), poți să te îngrijești puțin și de siguranța și sănătatea mașinii tale.

Asistență rutieră, în următoarele variante:

  • Carduri anuale de asistență rutieră 9695, cu prețuri între 150 și 350 de lei pe an, în funcție de vechimea mașinii, teritoriul acoperit (România sau Europa) și serviciile incluse.
  • Carduri de vacanță valabile 15 zile, începând de când vrei tu, cu prețuri între 50 și 90 de lei, în funcție de vechimea mașinii, teritoriul acoperit (România sau Europa) și serviciile incluse.

Toate cardurile îți oferă asistență rutieră în caz de pană de cauciuc sau de carburant, blocare sistem de închidere, te pot ajuta să pornești mașina (dacă acest lucru este posibil cu ajutorul echipei de intervenție și nu e vorba de o defecțiune mai gravă), să o tractezi sau să o parchezi în condiții de siguranță (la distanțe ce variază în funcție de tipul de card). Dacă ai o mașină nouă care știi că nu îți face probleme, poți alege varianta minimă, părerea mea este totuși că merită să dai un ban în plus și să beneficiezi de serviciile extra care mi se par deosebit de importante și care pot cu adevărat să te scutească de o cheltuială neprevăzută.

Mai vreau să îți spun despre un instrument gratuit care mi se pare foarte util, oferit tot de 9695: aplicația twelp. O poți instala pe telefon și, dacă ți se întâmplă ceva pe drum, poți afla unde este cel mai apropiat service și poți solicita o echipă de intervenție, după ce ai ales un service și ai fost de acord cu costul implicat. Pare la fel de simplu cu o comandă de taxi și extrem de util chiar și pentru cei care habar nu au cum să rezolvi o pană.

Sper ca aceste informații să îți fie de folos și să nu ai parte de necazuri cu mașina în vacanță. Iar acum te invit să citeși trei povestiri inspirate de pățaniile pe care le poți avea cu mașina:

Poveste de călătorie cu final la alegere

Poveste de călătorie cu cheia blocată

Poveste de călătorie fără frâne

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.