Superstiţii de revelion

Superstiţii de revelion

Când eram mică tatăl meu avea grijă ca în fiecare ultimă noapte a anului să îmi pună bani în buzunar – „să nu te prindă anul nou cu buzunarele goale că aşa o vei duce tot anul” spunea el. Nu ştiu de ce dar la mine nu a prea funcţionat şi m-am trezit cu buzunarele goale mult prea des în decursul anului. Hm, ciudat!

Cred că evenimentul trecerii dintr-un an în altul a generat de-a lungul timpului tot felul de superstiţii şi comportamente ciudate pe care încerc să le înţeleg de mult timp dau nu reuşesc decât parţial.

În primul rând toată lumea vorbeşte despre revelion. Anul acesta sunt alegerile iar atenţia este împărţită între cele două subiecte. Mă gândesc totuşi că preferam să aud discuţii despre cazări, ski sau prieteni care nu vor să îşi mişte fundul din casă, decât comentarii virulente la adresa unor oameni care… e drept… le merită.

În al doilea rând la tot pasul auzi oferte speciale. Recunosc că nu m-am uitat pe toate şi nici nu aş fi avut cum – în principiu mai am şi altceva de făcut. Însă nu am ochit nimic care să mi se pară atât de special; cu toată criza preţurile sunt mari sunt iar perspectiva de a mă buluci cu restul de Românie spre vreo destinaţie minune nu îmi surâde absolut deloc.

În al treilea rând încep lamentările cu „ce am prost am avut” sau cu „iar mă prinde anul nou singur/singură”. Dacă pe primele două le-am mai înţeles – e perioadă de concedii şi lumea vrea să profite de zilele libere pentru a călători – asta chiar mă bulversează. De ce ar fi mai rău de anul nou să fii singur/ă decât în orice altă zi a anului? De ce poţi merge singur/ă tot anul prin cluburi sau la petreceri şi brusc la final de an te apucă depresia? De ce simţi că nu poţi începe cu succes noul an dacă nu ai cu cine te pupa la miez de noapte trecute fix?

În al patrulea rând îmi vine în minte povestea cu „New Years Resolutions”. Bun, bilanţul pe anul care a trecut a dat cu minus dar lasă, la anul o să sparg! O să fiu mai bun, o să am mai mulţi bani, o să văd lumea, o să citesc mai multe cărţi, o să merg la sală, o să am o relaţie stabilă… ohohoooo! Nu vă sună nimic ciudat? Jucaţi în filmul ăsta sau sunteţi doar spectator? Eu nu spun că nu e bine să îţi fixezi nişte obiective, de parcă ai fi un produs al propriului tău departament de marketing. Dar dacă pui aşa problema adu-ţi aminte că tot în marketing se vorbeşte şi de obiective realiste şi realizabile. Aşa că uită-te bine la tine în oglindă, în timp ce îţi aranjezi gulerul la cămaşă sau genele cu rimel, pentru petrecerea de revelion, şi recunoaşte cine eşti şi ce îţi doreşti cu adevărat. Şi crede-mă că nu ai nevoie să aştepţi anul nou ca să fii mulţumit de ceea ce vezi.

Unde aş pleca şi ce aş face eu de anul nou? Dacă stau bine şi mă gândesc cred că singurul loc în care aş vrea să mă găsească anul nou ar fi Viena. Pentru faptul că oraşul îmi este familiar, pentru vinul fiert, cârnaţii delicioşi şi castanele coapte, pentru atmosferă minunată de pe stradă. Dar vă mărturisesc că la sfârşitul acestui an îmi voi pune nişte euroi în buzunar. Şi la fel vor face şi soţul şi copilul meu. Dar nu din superstiţie ci cu alt scop. Vor fi bani economisiţi pentru că cel mai probabil nu vom călători nicăieri în această iarnă. Vor fi bani pe care îi vom cheltui împreună mai frumos, atunci când soarele şi vremea de afară ne vor face plimbările prin lumea mare mult mai plăcute.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.