Lung e drumul Maramureşului

Lung e drumul Maramureşului

Trebuie să recunoaşteţi că în ultima perioadă printre destinaţiile de vacanţă au predominat cele în străinătate. Am descoperit împreună locuri frumoase, exotice, vechi; fiecare cu istoria şi farmecul său. Dar mai mult decât atât, am descoperit oamenii de acolo şi le-am povestit despre România, despre munţii ce traversează ţara, despre râurile ce se varsă în mare şi tradiţiile populare ce ne înfrumuseţează sărbătorile de iarnă.

Ei bine, de data aceasta vă invit să facem împreună lungul drum al Maramureşului. Nu degeaba am spus lung, deoarece din Bucureşti chiar este, ca să nu mai zic din alte ţări.

Dacă alegeţi trenul, vă sugerez unul de noapte cu bilete la cuşetă. În schimb, dacă este vorba de maşină, ar fi bine ca trezirea să se dea de dimineaţă. Vă aşteaptă un drum lung şi frumos; nişte localiţăţi deja celebre pe traseu (Sinaia şi Predeal) şi un mic dejun românesc la Braşov, în Piaţa Sfatului. Noi am încercat şi trebuie să va spun că merită!

La căderea nopţii, vă veţi face intrarea în Borşa unde vă aşteaptă un frig siberian. Sau cel puţin aşa pare pentru cei care nu au experimentat niciodată iernile ruseşti. Între noi fie vorba doar acolo înţelegi necesitatea unei haine de blană sau a unui cojocel de oaie (presimt că mi-am pus în cap toţi apărătorii de animale). Cu toate acestea, gazdele au un remediu pentru voi. Până aduceţi bagajele în cabană, vă îngrămădiţi rapid în jurul sobei şi contemplaţi ideea achiziţionării unui cojocel, soseşte şi ţuica fiartă îndulcită cu miere de albine. Vorbea cineva de frig siberian? Care frig?

Ce puteţi face în Maramureş?

1. Schia, dar …

– pârtia este atât de abruptă şi denivelată, că doar cei cu ani de experienţă vor putea să-şi dea drumul în linie dreaptă, aproape perpendicular, din vârf;

– începătorilor nu le recomand să se aventureze. Vorbesc din experienţă. Mai bine lăsaţi începuturile în acest sport pentru pârtiile adecvate undeva prin Alpi, dacă nu vreţi să ajungeţi seara cu o febră musculară ce va ţine tot restul vacanţei.

– ar fi bine să aveţi clăparii voştri. Dacă nu, mult noroc şi foarte multă răbdare.

2. ATW-uri

– găsiţi în staţiune, în apropierea pârtiei de schi sau puteţi oricând întreba gazdele pentru mai multe detalii.

– grupaţi-vă doi câte doi şi pregătiţi-vă pentru o experienţă de neuitat. Trasee montane, iarnă, zăpadă şi râuri îngheţate. Ţineţi-vă bine şi atenţie că e prăpastie la dreapta.

3. Plimbare până la cascadă.

Ziua e mică aşa că dacă planificaţi să faceţi un traseu montan plecaţi mai de dimineaţă. Presupun că nu vreţi să vă întâlniţi cu ursul sau lupul prin pădure. În acest sezon cascada este doar o pânză de gheaţă. Savuraţi acum liniştea, durează doar până la primăvară.

În rest …

Indiferent că abia aţi ajuns obosiţi de pe drum, că aţi fost toată ziua la schi, că v-aţi plimbat cu ATW-urile, că aţi admirat cascade îngheţate, seara o puteţi petrece la hanul din centrul Borşei, lângă un foc mare de lemne în şemineu, cu ciorbele aburind pe masă, în aşteptarea mămăliguţei cu brânză, a grătarelor cu cartofi ţărăneşti, a sărmăluţelor şi, dacă mai puteţi, a papanaşilor la desert. O porţie la doi!

În loc de sfârşit … un An Nou fericit, început cu o vacanţă în mijlocul unei ierni româneşti cu plimbări şi bătăi cu zăpadă (ca în copilărie), cu mâncare tradiţională, voie bună şi mult, mult vin fiert!

Să trăiţi, să-nfloriţi

Ca merii, ca perii,

În mijlocul primăverii,

La anul şi la mulţi ani.

Doar nu aţi crezut că am trecut în noul an fără colindători şi semănători.

Impresii scrise de: Cătălina Triboi

Articole similare:

Papricaş, gulaş, “bereaş” şi lacul îngheţat

Ti-a plăcut acest articol? Nu uita să votezi, e simplu, vezi mai jos. Îţi mulţumim!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!