Ostia – un altfel de Pompei

Ostia – un altfel de Pompei

Despre Roma am povestit deja şi ştiu că mi-a fost greu să o cuprind în doar două episoade. Aşa că am lăsat pe altă dată locaţiile din apropierea acesteia. Aşadar, la 23 de km în sud-vestul Romei se afla vestigiile unuia dintre cel mai bine păstrate oraşe romane, Ostia fostul port al Romei. Primind şi distribuind mărfuri din tot imperiul, Ostia şi-a asigurat câteva secole o dezvoltare  constantă până când, treptat, a fost acoperit de nisip şi abandonat. Scos parţial la lumină după a doua jumătate a secolului al-XIX-lea, el este încă în explorări.

Aşa cum americanii au întemeiat oraşe pe oricât de mică suprafaţă, cu toate îndemânările necesare la un moment dat, bancă, magazine Sheriff, salon, etc. romanii, înaintea lor, au construit enorm şi oriunde, după planuri, cu străzi perpendiculare, terme, prăvălii, ateliere meşteşugăreşti, temple şi amfiteatre, depozite de alimente şi cereale. Aşa cum lava şi cenuşa vulcanică au izolat Pompeiul de intemperii, conservându-l, aici, nisipul s-a dovedit a fi o excelentă manta protectoare, pentru mult timp. Spre deosebire însă de oraşul de lângă Vezuviu, aici lipseşte tragismul căci oraşul nu a pierit brusc; dacă acolo urmele negre ale incendiilor prezente peste tot şi mulajele corpurilor celor surprinşi de cataclism induc o stare negativă (nu poţi să nu-ţi imaginezi scene de groază) la Ostia, chiar dacă nisipul, intemperiile şi timpul şi-au făcut şi îşi continuă lucrarea, o plimbare pe străzi largi şi printre ziduri cărămizii, este foarte plăcută, mai ales după ce Roma v-a epuizat.

Se intră prin Porta Romana; în dreapta, la termele lui Neptun puteţi admira mozaicuri în alb – negru. Am găsit o moară cu pietre de măcinat, mecanisme şi bazine, teatrul şi amfiteatrul care în secolul al-II-lea putea primi 4000 de spectatori. În ruinele unei ospătării, pe lângă obişnuită tejghea, soba de gătit şi bănci pentru consumatori, meniul era prezentat într-un mod ingenios – picturi pe pereţi. Se pot vedea zidurile fostelor case, unele cu ornamente din cărămidă. Într-un mic muzeu sunt statui şi alte lucruri care ne-au completat imaginea despre acest loc. Ne-am  bucurat de câteva ore liniştite, în aer curat, printre ruine. Ostia demonstrează încă o dată superioritatea civilizaţiei romane, la timpul ei, asupra întregii Europe.

Mâine ne vom îndepărta cu 40 de kilometri de Roma şi vom vizita Tivoli.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.