Baba kartoflana şi altă reţetă cu cartofi – Polish style

Baba kartoflana şi altă reţetă cu cartofi – Polish style

Cartoful pare a fi baza bucătăriei poloneze. După ce am testat o polewka piwna aici, încercăm o reţetă 2 în 1. De ce 2 în 1 ? Pentru că ce scoatem din una băgăm în cealaltă că parcă e păcat altfel.

Ca să vedeţi la ce mă refer, hai sa începem cu prima reţetă: Cartofi umpluţi cu bacon şi cârnăciori.

Avem  nevoie de bacon, cârnăciori, ceapă, usturoi, pesmet, lapte, unt şi pătrunjel.

.

.

.

.

Împerechem după cum urmează:

– untul îl topim într-o tigaie, adăugăm ceapa tocată fin şi prăjim uşor până când ceapa devine transparentă şi dulce.

– adăugăm bacon tăiat fâşii, cârnăciori cubuleţe şi îi ţinem la foc mic vreo 5 minute, amestecând.

– amestecăm o cană de pesmet cu lapte, presăm cu mâna amestecul format pentru a îndepărta excesul de lapte şi îl adăugăm peste cărnăciorii, bacon-ul şi ceapa pregătite mai mai sus.

Am uitat ceva la numărătoare? Da, bineînţeles. Căutaţi prin frigider două ouă, dacă nu aveţi …. mergeţi la supermarket. Spargem ouăle peste amestecul de mai sus, aruncaţi în ciudă 2 cătei de usuroi zdrobiţi, pătrunjelul tocat şi amestecaţi bine. Sare şi piper după gust.

Luăm 10 cartofi frumoşi şi dolofani, gemeni dacă se poate, îi curăţăm şi îi tăiem pe lung. Scobim jumătăţile şi umplem cu amestecul preparat anterior. Se aranjează jumătăţile umplute într-o tavă pe fundul căreia am pus o foaie pentru copt unsă cu unt. Aruncă deasupra lor bucăţele de unt.

Şi pentru că avem 2 în 1 ne apucăm acum de a doua reţetă. Este ceea ce am spus şi în titlul postului: baba kartoflana sau mai pe româneşte un fel de plăcintă de cartofi cu bacon.

De data asta avem nevoie de bacon (afumat un pic dacă se poate), ouă, ceapă, unt şi un pic de pesmet.

Tragem la tigaie uşor bacon-ul. Tocăm mărunt miezul scos din jumătăţile de cartof. Mai radem vreo 2-3 cartofi şi îî amestecăm cu bacon-ul fierbinte. Spargem 2 ouă şi le incorporăm în amestec. Adăugăm o ceapă taiată fin-fin, sare şi piper după gust (sau după medic) şi amestecăm bine. Ungem bine un vas de jena cu unt şi presărăm pesmetul peste toţi pereţii vasului şi îl umplem cu amestecul preparat anterior.

Încingem cuptorul şi băgăm ambele preparate pentru 1 oră – 1 oră şi jumătate.

Serviţi cu smântănă pe deasupra (se poate şi cu  iaurt 🙂 ) alături de o bere rece. Poftă bună!

Baba kartoflana

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.