Aperitiv vienez

Aperitiv vienez

Viena a fost capitală de imperiu. Asta se vede cu ochiul liber, la tot pasul. Fiecare clădire e o afirmaţie urmată de semnul exclamării, fiecare faţadă spune o poveste, fiecare monument te transportă înapoi în timp. Castelul Schonbrunn îţi poate oferi ocazia de a te rătăci preţ de câteva ceasuri, Palmenhaus te aşteaptă cu gustări şi cafea vieneză iar la Cafe Central, în Palais Ferstel, poţi retrăi senzaţiile încercate de cremă intelectualităţii europene a secolului 19 care se perindă pe aici în căutare de taifas de calitate, bucătărie vieneză şi prăjituri fine.

Tot aici, în impresionantul salon veneţiano-florentin, poţi să-ţi faci nunta, dacă îţi dă mâna. Dacă vrei să bei cea mai bună cafea din Viena (spun localnicii) trebuie să ajungi la Splendid bar Italia, unde am băut şi noi o cafea senzaţională dar despre care n-am putea mărturisi că-i cea mai bună dintr-un motiv simplu: nu am băut cafea în prea multe locuri în Viena.

Dacă ai noroc, poţi auzi corul de băieţi care e unul dintre simbolurile Vienei de cinci secole încoace ori unul dintre corurile din lumea largă care vin să încerce acustica minunată a cupolei de la intrarea în Muzeul Sisi. Un al loc de văzut şi schimbat timpul pe experienţe interesante e Cartierul Muzeelor, amplasat în jurul unei pieţe populate de terase şi cafenele, turişti ori localnici veniţi să-şi facă siesta în zgomot de paşi şi entertaineri ambulanţi, gata să-ţi pună un zâmbet pe faţă pentru 20 de cenţi aruncaţi într-o pălărie.

Sigur, dacă ai absorbit destulă cultură pentru o zi, poţi să iei la rând magazinele de marcă de pe Karntner Strasse, micile magazine cu suveniruri ori marile magazine cu haine, diamante, aur, platină ori prăjituri tradiţionale. Poţi oricând să iei o pauză pentru un pahar de vin ori o cană de ceai, pentru un prânz luat în picioare, în stilul vienezilor tineri aflaţi mereu în criză de timp sau pentru o masă copioasă, ai unde, restaurantele, cramele şi cafenelele îţi ies în cale la tot pasul iar berăriile nu-s nici ele de neglijat.

Viena e un oraş care vibrează din mai multe corzi, pe faţă ori subtil, zgomotos ori în surdină, romantic ori ludic, pentru fiecare în parte ori pentru toţi odată, în funcţie de locul în care te afli într-un moment anume. Mai am să vă spun poveşti de aici însă deocamdată voi lăsa imaginile să povestească în locul meu. Să fiţi sănătoşi.

Impresii şi fotografii: Adi Hădean