Aperitiv vienez

Aperitiv vienez

Viena a fost capitală de imperiu. Asta se vede cu ochiul liber, la tot pasul. Fiecare clădire e o afirmaţie urmată de semnul exclamării, fiecare faţadă spune o poveste, fiecare monument te transportă înapoi în timp. Castelul Schonbrunn îţi poate oferi ocazia de a te rătăci preţ de câteva ceasuri, Palmenhaus te aşteaptă cu gustări şi cafea vieneză iar la Cafe Central, în Palais Ferstel, poţi retrăi senzaţiile încercate de cremă intelectualităţii europene a secolului 19 care se perindă pe aici în căutare de taifas de calitate, bucătărie vieneză şi prăjituri fine.

Tot aici, în impresionantul salon veneţiano-florentin, poţi să-ţi faci nunta, dacă îţi dă mâna. Dacă vrei să bei cea mai bună cafea din Viena (spun localnicii) trebuie să ajungi la Splendid bar Italia, unde am băut şi noi o cafea senzaţională dar despre care n-am putea mărturisi că-i cea mai bună dintr-un motiv simplu: nu am băut cafea în prea multe locuri în Viena.

Dacă ai noroc, poţi auzi corul de băieţi care e unul dintre simbolurile Vienei de cinci secole încoace ori unul dintre corurile din lumea largă care vin să încerce acustica minunată a cupolei de la intrarea în Muzeul Sisi. Un al loc de văzut şi schimbat timpul pe experienţe interesante e Cartierul Muzeelor, amplasat în jurul unei pieţe populate de terase şi cafenele, turişti ori localnici veniţi să-şi facă siesta în zgomot de paşi şi entertaineri ambulanţi, gata să-ţi pună un zâmbet pe faţă pentru 20 de cenţi aruncaţi într-o pălărie.

Sigur, dacă ai absorbit destulă cultură pentru o zi, poţi să iei la rând magazinele de marcă de pe Karntner Strasse, micile magazine cu suveniruri ori marile magazine cu haine, diamante, aur, platină ori prăjituri tradiţionale. Poţi oricând să iei o pauză pentru un pahar de vin ori o cană de ceai, pentru un prânz luat în picioare, în stilul vienezilor tineri aflaţi mereu în criză de timp sau pentru o masă copioasă, ai unde, restaurantele, cramele şi cafenelele îţi ies în cale la tot pasul iar berăriile nu-s nici ele de neglijat.

Viena e un oraş care vibrează din mai multe corzi, pe faţă ori subtil, zgomotos ori în surdină, romantic ori ludic, pentru fiecare în parte ori pentru toţi odată, în funcţie de locul în care te afli într-un moment anume. Mai am să vă spun poveşti de aici însă deocamdată voi lăsa imaginile să povestească în locul meu. Să fiţi sănătoşi.

Impresii şi fotografii: Adi Hădean

 

 
 
 
 

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!