Tango. Radio and Juliet

Tango. Radio and Juliet

Mi-am dorit să merg la acest spectacol de când i-am citit numele pe programul de la casa de bilete de la Opera Naţională. Nici nu aş fi vrut să aflu prea multe detalii, combinaţia în sine făcându-mă extrem de curioasă.

Despre Tango am mai scris pe blogul personal, înşirând motivele pentru care îmi place şi încerc să îl şi învăţ. Iar când am citit în prezentare că e vorba de muzică de Astor Piazzolla, Goran Bregovic sau Radiohead (sunete nemaiauzite până acum la Operă!) nu am mai stat nicio clipă pe gînduri. Aşa că ieri seară am avut fericita insipiraţie să particip la premiera naţională a acestui spectacol.

Spectacolul are două părţi: prima este Tango, a doua Radio and Juliet. Ambele sunt create de Edward Clug, încă un român talentat care nu îşi desfăşoară activitatea la noi în ţară, ci în Slovenia, la Teatrul Naţional din Maribor. Tango a fost de fapt primul său spectacol de autor, la doar 23 de ani! – şi a avut un succes neaşteptat (dar binemeritat, după cum veţi avea ocazia să constataţi şi singuri!). Conflicte umane, ezitări, emoţii, duritate, sensibilitate, dragoste, relaţia între bărbaţi şi femei, toate sunt atât de frumos exprimate de către balerinii noştri, ce-şi dovedesc în acest moment capacitatea extraordinară de a combina într-un mod halucinant mişcările moderne cu cele tradiţionale, teatrul cu muzica, altletismul cu expresivitatea.

A doua parte a spectacolului poate fi mei greu digerabilă, vorbesc din perspectiva unui copil de 7 ani. Da, am luat şi copilul, am riscat 🙂 Dar, în ciuda unor mici proteste la partea a doua, de genul „mă anunţi şi pe mine când începe povestea” sau „spectacolul ăsta ar fi trebuit să se cheme povestea din care nu înţelegi nimic”, chiar şi cea mică a aplaudat lung la final, pentru că a înţeles că a asistat la ceva cu adevărat original, deosebit!

„Sunt extrem de recunoscător pentru această ocazie de a împărtăşi publicului românesc universul meu artistic şi felul meu de a înţelege corpul uman şi capacitatea lui de a produce o artă unică şi adevărată” spune Edward Clug. Cred că şi noi ar trebui să îi fim recunoscători şi să sperăm că în traseul său internaţional de succes va mai reveni pe scenele româneşti şi cu alte spectacole.

Nu vă spun mai multe. Mai bine mergeţi şi voi şi reveniţi cu impresii!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.