Cu suflet de copil în Rijksmuseum

Cu suflet de copil în Rijksmuseum

Este cunoscut că de la 4 la 84, 94, etc. de ani majoritatea covârşitoare a fetiţelor adoră păpuşile şi tot ceea ce este legat de ele, în miniatură, bineînţeles. Dacă în prezent Barbie şi alte reprezentări la scară redusă ale personajelor din cele mai îndrăgite poveşti, însoţite de colecţiile de interioare, mobilier, cosmetice, hăinuţe şi încălţăminte formează piesele grele din artileria jocurilor de pe covor, ideea conceperii unei lumi liliputane, copie a celei reale, nu este nouă. Doar sunt cunoscute miniaturi din arta babiloniană, sumeriană, chineză şi romană. În veacul de aur olandez nişte respectabile şi bogate doamne cu un spirit jucăuş nu şi-au construit castele de basm (Olanda era mică şi plină de ape…) ci au inventat şi comandat casa păpuşii, numai pentru bucuria ochiului, nu pentru joc. Sunt incredibilele case ale păpuşilor expuse în Rijksmuseum din Amsterdam. Cu mai mult de un milion de obiecte şi opere de artă din secolul al XVI-lea, acesta se distinge printr-o mare diversitate: pictura marilor maeştri (Rembrandt, Vermeer, Frans Hals), sculptură, faianţă, mobilier, ceramică, sticlărie, obiecte din metale preţioase, arme şi macheta unei nave.

Casele de păpuşi din Rijksmuseum sunt de fapt dulapuri din stejar placat cu nuc sau încrustat cu ornamente din aramă; spaţiul este împărţit în casete, fiecare înfăţişând o cameră umplută cu tot ceea ce conţinea o casă burgheză prosperă.

Casa Petronella Oortman, numită astfel după proprietara ei, conţine 700 de obiecte în miniatură, opere ale unor meşteri pictori, sculptori, ebenişti, sticlari, tapiţeri, croitori, tâmplari, realizate pe cât posibil din materialele “adevărate”. Pe trei nivele, uşi, ferestre, pardoseli, plafoane îmbrăcate în lemn pictat, sobe, dulapuri cu porţelanuri ( originare din China şi Japonia), dulapuri cu lenjerie (de bebe!) scăunele, măsuţe, pătuţ, scări interioare, debarale, tablouri, ceas de perete, tapet, draperii, formează o imagine excepţională a interiorului unei locuinţe bogate. Ea este alcătuită din bucătărie, sufragerie, camera de oaspeţi, dormitor, bibliotecă, iar la mansardă camerele servitorilor, cămările, podul unde se uscau şi călcau rufele. Unele spaţii sunt de dimensiuni diferite, în adâncime. Vizitatori din Olanda şi din alte ţări veneau să  o admire şi să se delecteze; o prezentare a casei dura trei ore!

Unei alte doamne, Petronella Dunois, i se datorează a doua casă din Rijksmuseum; tot pe trei nivele sunt repartizate  camere şi dependinţe, 212 miniaturi din argint apar în diferite locuri dar, excepţionala sa valoare rezidă în prezenţa a 20 de păpuşi de ceară, stăpâni (adulţi şi copii), servitori şi vizitatori, îmbrăcaţi fiecare după funcţia pe care o are. O atenţie deosebită este acordată camerei de naştere; mama în pat cu baldachin, tatăl, copiii, doica, dădacă, alcătuiesc un tablou obişnuit din casele olandeze. Două mici scări înlesnesc vizitatorului o cât mai bună observare a tuturor încântătoarelor detalii.

(În paranteză trebuie să vă spun că şi în prezent femeile din Olanda prefera să nască la domiciliu, supravegheate în cele mai multe cazuri de o moaşă care, cu câteva săptămâni înainte de naştere inspectează casa pentru a se asigura că totul este pregătit pentru marele eveniment iar, după naştere, guvernul plăteşte 8 zile o femeie care 9 ore pe zi face toate treburile, ajutând-o pe mamă. Prin acest ajutor şi pensiile cele mai mari din Europa, libertatea în folosirea drogurilor uşoare, toleranţa religioasă, Olanda rămâne o ţară aparte în peisajul european.)

Nici băieţeii, de când sunt majori şi până la la 84, 94 etc. de ani nu au fost uitaţi; muzeul poseda o colecţie de arme de foc!

Casele păpuşilor şi armele, pictura şi obiectele de mare valoare destinate mai ales “oamenilor mari’ fac din vizitarea acestui muzeu care excelează prin diversitate, o aventură fascinantă! Merită să faceţi o oprire şi la Rijksmuseum, atunci când ajungeţi la Amsterdam.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.