Degustări în Vila Nova de Gaia

Degustări în Vila Nova de Gaia

Dacă denumirea nu vă spune mare lucru, aflați că de aici pleacă în lumea largă unul din cele mai renumite vinuri din lume. Dragi prieteni, pregătiți paharele, vom degusta un strop de vin de Porto!

Nu suntem experți în ale degustării, dar vom asocia mereu vinul de Porto cu acest magnific oraș. Situat la gura de vărsare a râului Douro în Oceanul Atlantic, orașul Porto impresionează călătorul prin podurile sale, străzile pitorești, tramvaiele vechi, catedralele impunătoare dar în primul și în primul rând atrage prin podgoriile din amonte și prin cramele de peste râu, din Vila Nova de Gaia. Cele mai renumite mărci, producătoare de top ale celebrei licori bahice vă așteaptă să le treceți pragul. Pivnițe impecabile, care mai de care mai ademenitoare, vă invită printre butoaie, tancuri și baricuri la o scurtă incursiune în povești și imagini a vinului de Porto, de la bobul de strugure copt pe dealuri până la degustarea de la final.

Pe străzi prin Porto

Oporto (denumirea sub care mai este întâlnit în Europa de Vest) este un vechi centru comercial. Întreg orașul este inclus în patrimoniul mondial UNESCO, încă din anul 1996. Englezii au influențat în mod pozitiv comerțul cu vin, astfel încât azi, datorită lor, Porto se bucură de un binemeritat renume. E drept că și condițiile naturale au pus umărul la perfecțiunea produsului finit. Soarele puternic și apropierea de ocean au creat condiții ideale cultivării viței de vie. Transportul către Marea Britanie era eficient asigurat printr-o flotă navală bine organizată. Pentru ca vinul să ajungă în cele mai bune condiții și să reziste călătoriei pe mare, în plin proces de producție era îndoit cu brandy cu o alcoolemie ridicată, de aproximativ 70%, ce oprea fermentarea. A rezultat o băutură tare, diferită de celelalte soiuri de vin, care în mod obișnuit au 11-12°. Cel de Porto are 19-21°, de aici și unicitatea sa.

Indiferent cum v-ați propus să vizitați orașul, fie că îl veți admira de la etajul descoperit al busului turistic sau îl veți lua la pas, din barcă, într-o croazieră pe Douro sau de pe un pod pe deasupra lui, pașii vă vor îndrepta inevitabil către malul opus orașului, spre pivnițele producătorilor, cele mai multe mărci fiind, evident, englezești. Nici noi nu am rezistat tentației. Am fost ademeniți cu oferta busului hop on – hop off care includea, pe lângă croaziera descrisă mai sus, o degustare la Croft, unul din producători.

În crama de la Croft

O vizită la pivnițe e de neuitat. În general, un bilet de acces la pivnițe costă 4 euro de persoană și include la final o degustare, așteptată cu interes de toată lumea. Turul se face numai însoțit de ghid, vigilent și aspru cu cei care rămân în urmă, căzuți în admirație în fața vreunui butoi vechi. Fotografierea este permisă, dar va trebui să vă mișcați repede. Ideal ar fi să aveți un mic trepied pentru susținerea aparatului. Noi am folosit cu succes butoaiele din dotare, deși în unele locuri se interzice atingerea. La final, marea degustare. Veți crede cu siguranță că gazdele sunt zgârcite pentru că paharele nu vor fi pline, dar motivul este lesne de înțeles – vinul tare vă pune capac și un sfert de pahar va fi de ajuns. Dacă v-a plăcut, tejgheaua cu produse vă așteaptă. Vinuri alese, de 10, 20, 30 sau 40 de ani și chiar mai vechi pot fi cumpărate de la cramă dar prețurile sunt mai mari față de magazinele din oraș. Ambalate în cutii de lemn, sticlele sunt extrem de ispititoare. Cele Vintage, ceva mai scumpe, indică o producție de o calitate ridicată, obținută într-un sezon bun, în care recolta a fost peste așteptări. Sunt doar 2 sau 3 ani asemenea ani într-un deceniu.

A doua degustare a fost la Vasconcellos. Crama era ceva mai mică decât la Croft, dar am primit ghid personal, o tipă ce părea mai mult nordică ne-a plimbat prin cele câteva hrube, explicându-ne într-o engleză perfectă etapele producției vinului, de la coacere până la îmbuteliere, condițiile climatice și soiurile obținute. Degustarea a fost mai lungă, am testat 3 sau 4 soiuri și am plecat fără să cumpărăm nimic, spre dezamăgirea ghidei. Scump, lasă că în oraș e mai ieftin …

Butoaiele lui Sandeman

A urmat Sandeman. Este cea mai mediatizată marcă, cel puțin așa am realizat în cele 4 zile de colindat prin oraș. Donul, un caballero îmbrăcat în negru (seamănă un pic cu Zorro) ce ține în mână un pahar de vin alb sau roșu apare frecvent pe panourile publicitare. Însăși ghida era îmbrăcată în aceeași vestimentație. Protocolar, ne-a întâmpinat cu un Welcome to the House of Sandeman. Crama este impecabilă, totul este pus la punct în cele mai mai mici detalii. Hrubele, butoaiele, toate strălucesc de curățenie. Aici am descoperit tezaurul, o pivniță ferecată cu zăbrele prin care am deslușit sticlele cu vin vechi de peste 100 de ani. Nu știm cât valorează, dar am văzut într-un magazin din centru o astfel de sticlă. Datată din 1912, era pusă în vânzare contra sumei de 1.200 euro. În plus față de celelalte crame, la Sandeman am vizionat un film cu imagini din podgorii, din stațiile de prelucrare, de la festivaluri etc. La final, degustarea a fost de excepție. Un pahar de vin roșu, altul de vin alb. Ținând cont că aici am băut 3 pahare (unul mi-a fost donat) iar cu o oră înainte degustam la Vasconcellos, vă închipuiți pe câte cărări am plecat. Este indicat să vă limitați vizitele sau măcar degustările la cel mult 3 pe zi.

Dar cele mai frumoase experiențe le veți avea cu siguranță în amonte de râu, la o Quinta aflată la doi

Fresce tematice în incinta gării

pași de podgorie. Luați trenul spre Valea Douro și coborâți la micuța stație Pinhão. Încă de pe peron veți fi întâmpinați de fresce ceramice reprezentând imagini din podgorii, de la cules. Mergeți de-a lungul râului și admirați dealurile terasate, cu rândurile de viță de vie aliniate perfect, asemenea unui batalion. Intrați printre rânduri, simțiți aroma strugurelui. Dacă sunteți norocoși și mergeți la sfârșit de septembrie, veți prinde zi de recoltă. Ce poate fi mai frumos?

O degustare în una din crame este o desfătare a simțurilor. O zi în podgorii este o experiență unică. O săptămână în Porto poate fi vacanța perfectă. Se ajunge ușor cu un tren de viteză din Lisabona sau cu avionul din Madrid. Dacă vă organizați o călătorie prin Portugalia, nu uitați să includeți în itinerariu Porto. Orașul este incredibil, vă va cuceri prin frumusețea sa, dar lovitura de grație o veți primi în Vila Nova de Gaia, în acordurile melancolice ale muzicii fado.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Cătălin a început să-şi scrie impresiile de călătorie la insistenţele prietenilor. Finanţist de profesie, pe lângă hobby-ul principal (cel de organizare a bugetelor!) mai este pasionat de călătorii şi fotografie, având spontaneitatea necesară şi capacitatea de adaptare a unui glob trotter modern.