Villandry – Castele şi grădini

Villandry – Castele şi grădini

Foarte aproape de Tours (pe D4) Villandry ne-a atras pentru că, după ce am văzut Villa d’Este, (de lângă Roma), Palacio Real La Granja (lângă Segovia, Spania), Herrenhausen (lângă Hanovra), Hellbrunn (lângă Salzburg), Versailles, Fontainbleau, şi Wurzburg am învăţat că grădinile completează în asemenea mod fericit castelele încât lipsa lor nu numai că ar fi de neconceput, căci formează împreună un tot, ci îşi măresc reciproc valoarea şi atractivitatea. Armonia dintre natură, artă şi arhitectură sau transferul frumuseţii în exterior, dincolo de uşi şi ferestre poate mări faima unui loc. Iar Villandry este special printre castelele de pe Loara; această ultimă construcţie renascentistă ocupă un loc aparte datorită excepţionalelor sale grădini datorate pasiunii unui om şi a urmaşilor săi.

De-a lungul timpului
Mai întâi a fost o fortăreaţă numită Colombiers (Porumbar) unde în 1189 Henric al II lea Plantagenetul şi-a recunoscut înfrângerea în faţa regelui Franţei, Filip August. În secolul al XVI lea Jean le Breton, ministru de finanţe al lui Francisc I a distrus-o şi a construit castelul actual, păstrând numai donjonul; în secolul al XVIII lea marchizul de Castellane îl cumpără şi îl modernizează adăugând dependinţele. Fratele mezin al lui Napoleon, Prinţul Ieronim, l-a deţinut câţiva ani. În 1906 spaniolul Joachim Carvallo devine proprietarul castelului şi grădinii à l’anglaise; farmecul locului este atât de puternic încât acesta îşi abandonează cariera şi îşi dedică viaţa renovării imobilului aproape de demolare şi reinventării gradiniilor renascentiste.

Cultură, pasiune şi dăruire
Castelul nu este mare; în fond nu a aparţinut şi nici nu aparţine unui rege ci unei familii de la începutul secolului în care am trăit şi noi; cele 14 încăperi mari şi luminoase, cu vedere asupra grădinilor sunt mobilate elegant, nu preţios, cu pereţii în culori pastelate, paturi cu baldachine simple, din materiale nepretenţioase, unele din creton delicat colorat pe fond alb, şeminee din marmoră, pian şi tablouri, tapiserii, statui şi mobilier din evul mediu. Undeva, fotografii de familie. O bucătărie rustică. O sală a machetei cu documentaţie privind istoria castelului. O sufragerie aristocrată cu fântână şi coloană în nişe boltite, camera prinţului Ieronim, salonul oriental cu plafonul în stil mudejar adus de la Toledo şi remontat aici, galeria de pictură cu Zurbarran şi Murillo sunt demne de reţinut. Interiorul este frumos, aerisit, plăcut. De la ferestre se văd grădinile.

Pentru a le aduce la forma actuală, Joachim Cavallo a făcut săpături arheologice şi a studiat cărţi din evul mediu privind grădinile de legume decorative (de inspiraţie monahală şi italiană).

Plante şi simboluri
Expuse pe terase, cele şapte grădini se pot descifra din castel însă mult mai bine se”citesc” de la Belvedere, un loc special amenajat, la înălţime căci faza decorativă este depăşită de forme şi culori simbolice ce trimit la poezie, religie şi filosofie. În partea stângă a canalului sunt grădinile dragostei – inimi întregi, flăcări şi măşti de bal semnifică dragostea duioasă, inimi frânte dispuse într-un dans evocă iubirea pasională, evantaie şi coarne sugerează dragostea nestatornică iar pumnale şi spade folosite odinioară în dueluri reprezintă dragostea tragică. Spre bazinul de apă sunt crucile malteză, bască şi a provinciei Langue d’Oc (azi: Languedoc) .În partea dreaptă a canalului tufişurile verzi sunt tăiate în forme stilizate de note muzicale, lire şi sfeşnice –  este salonul de muzică.

Lângă apă, grădină soarelui compusă din camera norilor, camera soarelui (flori roşii şi portocalii în jurul unui bazin în formă de stea) şi camera copiilor – loc de joacă se învecinează cu labirintul simbolizează drumul nostru pe pământ, optimist, nu sunt căi fără ieşire. Totul din tufişuri impecabil tunse, flori şi copaci!

Partea centrală este dedicată legumelor dispuse în motive geometrice care nu se repetă, culori şi desene alternative alcătuiesc un covor încântător. Între legume şi sat este gradina ierburilor medicinale şi condimentelor. Să mai adaug o pădure, arcade umbroase cu vită de vie, ape curgând populate de peşti, fântâni, prospeţime şi perfecţiune în fiecare colţişor, o muncă titanică, tot anul, tăieri, două plantaţii, 250000 de plante, 1200 de tei, sere. Rezultatul este încântarea; cu feţe destinse, zâmbitoare, lumea lua o porţie bună de fericire în mijlocul naturii minunat modelate.

Am urcat mai întâi la Belvedere, am privit, am înţeles, apoi ne-am plimbat printre arbuştii tăiaţi în diferite forme şi tei, carpeni, straturi, pe lângă canalele cu apă şi bazinul cu două lebede sau prin labirint.

În toate celelalte grădini pe care le-am văzut până acum sunt arbori, flori, statui şi fântâni; la Villandry dacă ar fi fost statui ar fi fost făcute din arbuşti tunşi! Mai este în Franţa o grădină celebră, tot marea invenţie a om, un pictor impresionist. Tot numai apă, flori, arbori şi arbuşti, readusă la viaţa de urmaşii lui. O vom vedea şi vom povesti călătorind pe urmele lui Claude Monet.

Site: www.chateauvillandry.com
Tarif – 8,50 euro/pers.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.