Caii din Saumur

Caii din Saumur

În România vezi deseori cai slabi şi vai de ei pe câmpuri. Nu este o regula generală dar se întâmplă, aşa cum a fost posibilă şi trista poveste a cailor de la Letea. În cele 9 zile pe care le-am petrecut pe Valea Loirei am văzut numai cai frumoşi, curaţi, pieptănaţi, fără coaste la vedere. Şi nu mă refer doar la şcolile de călărie, ci la ceea ce am observat din mers, plimbându-ne pe şoselele înguste pe care le-am preferat autostrăzii.

Faptul că îmi plac foarte mult caii nu mai e demult un secret. Aşa că să nu vă miraţi atunci când vă voi spune că în Saumur nu am apucat să vizităm castelul şi nici prin oraş nu am petrecut prea mult timp (deşi merită, e foarte frumos!), preferând să ajungem la renumita şcoală Le Cadre Noir, Şcoala Naţională de Echitaţie.

Cel mai bine e să mergeţi acolo atunci când sunt prezentări sau spectacole. O simplă vizită nu vă va oferi foarte mult, dar este posibilă. Noi am încercat mai întâi o rezervare pe internet dar locurile păreau epuizate. Am scris apoi la adresa de mail din contact, explicând că venim de departe şi am dori foarte mult să vedem prezentarea şi am obţinut cele trei bilete pe care le doream. Am ales varianta combinată, prezentare + vizită ghidată, plătind un total de 52 de euro pentru doi adulţi şi un copil – mai multe detalii în subsolul articolului.

Dacă am fi avut de ales am fi preferat un spectacol de gală, în care Le Carde Noir se prezintă împreună cu şi mai cunoscuta Şcoală Spaniolă de Călărie din Viena. Sau alte spectacole în care echitaţia se îmbină cu muzica, cum ar fi Les Musicales. Nu am fost însă deloc dezamăgiţi nici de ceea ce am văzut, pentru că în cadrul prezentărilor nu admiri doar caii ci ai ocazia să înveţi mai multe despre felul în care aceştia sunt dresaţi. Iar caii din Saumur sunt deosebit de eleganţi şi ştiu să facă o grămadă de lucruri, printre care şi uluitoarea săritură „cabriole”, în care calul aruncă simultan din toate cele 4 membre, rămânând pentru câteva secunde deasupra pământului 🙂 Şi nu sunt decât puţini care reuşesc!

La şcoala de echitaţie din Saumur ajung, pentru a deveni instructori de călărie, doar cei care au luat bacul (aviz amatorilor!) şi au obţinut deja câteva premii în competiţiile de călărie. În timpul vizitei ai ocazia să vezi instructorii şi elevii la antrenamente şi poţi să îi diferenţiezi după costume. Ţinuta este neagră şi sobră, păstrând tradiţia de aproape 200 de ani, chiar şi în afara spectacolelor.

Le Cadre Noir are 400 de cai în grijă şi aproape 300 de oameni care se ocupă de ei, îngrijindu-i, dresându-i sau făcând cercetări de specialitate. Grajdurile sunt complet automatizate şi fiecare cal are propriul lui regim, fiind hrănit după vârstă şi efort. Ca să nu mai spun că fiecare cal face zilnic duş sau că are concediu atunci când îngrijitorul lui lipseşte!

Cum să nu arate bine? Vă las mai departe să admiraţi câteva imagini după care, vă mai dau câteva detalii practice.

Bine de ştiut:

  • Unde este: nu se află chiar în oraş ci în comuna ataşată acestuia, Saint Hilare – Saint Florent, mai multe detalii despre cum puteţi ajunge găsiţi aici. În zonă există şi cazare şi multe alte şcoli de călărie, dacă doriţi o plimbare prin pădure. Despre asta voi povesti separat.
  • Şcoala este deschisă publicului între 14 februarie şi 5 noiembrie (date valabile pentru 2011) şi este închisă sâmbătă după-amiază, duminică, luni dimineaţa sau în zilele cu sărbători publice. Pentru vizită se plăteşte 7 euro de adult şi 5 euro de copil.
  • Datele următoarelor prezentări de anul acesta: 15 septembrie, 6 şi 13 octombrie. Cum spuneam şi mai sus, merită mai degrabă prezentarea decât vizita. În timpul vizitei vi se vorbeşte mult şi se arată prea puţin… Preţul este de 16 euro de adult şi 9 euro de copil sau, în formula duo (vizită + spectacol), 20 de euro de adult şi 12 euro de copil.
  • Datele la care se poate vedea spectacolul Les Musicales: 30 septembrie şi 1 octombrie – cel mai ieftin bilet e 35 de euro de adult şi 30 de euro de copil.
  • Între 22 şi 25 septembrie are loc La Grande Semaine de Saumur.
  • Copiii au gratuit miercurea, în timpul vacanţelor şcolare, între orele 15:00-17:00 când pot participa şi la un joc cu ghicitori cu premii constând în invitaţii la o prezentare viitoare.
  • Există reduceri pentru studenţi grupuri sau familii cu doi copii.
  • Le Carde Noir mai poate fi văzut anul acesta şi în deplasare, la Lyon, între 28 şi 29 octombrie.

Cu atâtea tentaţii pentru septembrie şi octombrie, vă spun sincer că mă abţin cu greu să nu caut un bilet de avion ieftin pentru Franţa!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.