Trebuie sa scrii bine sau e de ajuns să scri?

Trebuie sa scrii bine sau e de ajuns să scri?

M-am apucat de blogging târziu, depăşind cu greu senzaţia că bloggerii sunt nişte oameni superficiali care nu fac decât să scrie ce au visat peste noapte într-un limbaj pe care de cele mai multe ori nu şi-l controlează sau corectează. La început chiar mă simţeam puţin jenată dacă cineva îmi spunea că sunt blogger şi aş fi preferat să mă cheme scriitor. De aceea m-am şi intitulat singură „travel writer” (snoabă până la capăt, cum altfel, doar sună mult mai bine decât reporter de călătorii, nu?) şi asta mi-am propus să devin. Mi-am zis că eu voi scrie altfel, că tot ce va fi publicat pe LumeaMare va fi de calitate, că îmi voi corecta la sânge articolele, că voi încerca să exprim altfel descoperirile unei călătorii, că voi avea un stil aparte. Am reuşit? Ei bine încă nu…

Unul dintre primele „adevăruri imuabile” pe care le-am aflat despre blogging a fost că trebuie să scrii frecvent, că perseverenţa este cea care îţi ţine cititorii aproape, că nu poţi să îi laşi baltă timp de o săptămână numai pentru că nu ţi s-a aprins ţie beculeţul, pentru că ai mâncat ceva rău sau pentru că era prea târziu în noapte şi ochii tăi aproape lipiţi nu mai vedeau greşelile din text!

Ce faci atunci cu calitatea? Tocmai aici stă provocarea. Dacă n-aş fi lucrat înainte în advertising, unde se face creaţie contra cronometru, aş fi respins până la capăt statutul de blogger. Dar eram deja călită aşa că m-am luat de gât cu provocarea. Şi poate că nu am eşuat mereu, poate că uneori v-am încântat cu ceea ce am scris. Dar ştiu că mai am de lucru şi îmi doresc să pot mai mult. Pentru că, în ciuda vitezei şi a dorinţei de a fi prezenţi în fiecare zi cu ceva nou pentru voi, eu încă mai cred că nu e de ajuns să scriem…

De ce vă fac eu toate confesiunile acestea? Pentru că vineri, la Social Media Breakfast – un mic dejun cu schimb de idei, organizat de Standout la Cantina Sport Bar – Fundaţia Friends for Friends ne-a povestit despre un proiect şi un concurs foarte interesant, numit Superscrieri. Un concurs de scriitură jurnalistică şi bloggeristică, organizat pe categorii (eseu, reportaj, opinie, portret şi experiment), al cărui scop este să premieze pe cei care fac cu adevărat efortul de a da drumul pe piaţă la materiale inspirate, de calitate. Dacă vă simţiţi vizaţi, mai aveţi timp să participaţi publicând un articol până pe 29 septembrie şi înscriindu-vă în competiţie până pe 30 septembrie. De data aceasta nu contează datele de trafic sau poziţia in Zelist, aşa sper! Există un juriu, există premii (câte 500 de euro pentru fiecare categorie) şi mai aveţi şi şansa de a fi publicaţi într-o carte. Regulamentul complet este aici.

După cum se înţelege, mie mi-a plăcut foarte mult ideea şi iniţiativa, de aceea am decis să o susţin şi să o dau mai departe. Îmi doresc să am mai multe motive de a citi ce se scrie, chiar şi în nişa noastră. Şi aş vrea să o fac tot mai des de plăcere, nu numai pentru a mă informa. Mihai Barbu a făcut-o cum trebuie şi astăzi cartea lui se află pe rafturile librăriilor. Cam asta numesc eu scris de calitate!

Şi dacă tot a venit vorba aş vrea să vă întreb, fără false intenţii: care sunt blogurile de călătorie sau din orice alt domeniu pe care intraţi ca să citiţi de plăcere, doar pentru că ştiţi că sunt bine scrise? Uite, fac eu prima mărturisire şi aleg doar unul, ca să vă las şi vouă loc: Tedoo. Ce mai adăugăm?

PS: Greşeala din titlu e intenţionată 😉

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.