Muzee gratuite la Londra – British Museum

Muzee gratuite la Londra – British Museum

Londonezii cred că toată lumea trebuie să aibă acces la cultură, pe cât se poate gratuit.

Unul dintre lucrurile absolut remarcabile pe care le oferă Londra este gratuitatea la muzeele sale cele mai importante. Nu ştiu dacă în acest moment există vreun oraş european concurent în acest domeniu. Toate oraşele mari au zile de gratuitate sau oferte de bilete cu discount sau au cateva muzee gratuite – cum e Parisul care are vreo 15 (deşi nu de calibru foarte  greu).

Din fericire, în Londra, cele mai mari muzee pot fi vizitate gratuit, fie permanent, fie după o anumită oră în fiecare zi. Eu n-am găsit chestia asta decât la Washington unde muzeele de pe The Mall (şi aici nu mă refer la mall-ul de haine şi pantofi) sunt toate cu intrare gratuită.

Pe vremea mea, ca să încep cu o frază binecunoscută, am plătit destul de mult să intru la British Museum. Acum nu mai e cazul. E poate şi o modalitate de a împărtăşi cu restul lumii ce au achiziţionat gratuit (ca să ne exprimăm elegant) de peste tot.

British Museum nu poate fi văzut într-o zi – nu cu adevărat. Ideal e să mergi să vezi câte o zonă pe zi. Eu n-am avut decât o zi la dispoziţie, am alergat ca disperata şi am ales Egiptul şi Asia – din punctul meu de vedere, nu cea mai inspirată alegere. Mumiile egiptene, care pentru unii sunt fascinante, mi s-au părut interesante dar şi un pic dezagreabile. Ideea unui cadavru vechi de mii de ani, sigur impresionant de bine păstrat, n-a fost o experienţă care să mă încânte în mod deosebit. De gustibus, nu?

În plus eram destul de stresată căci căram după mine un grup de 5 muncitori români dintre care unul singur părea interesat de muzeu. Ceilalţi mergeau cu mine peste tot (adică au mers două zile cu mine după care au cedat nervos) doar pentru că nu ştiau engleză şi se bazau pe mine. Atât de mult încât … nu, asta nu o povestesc acum  – aventuri stresante în Londra va fi un subiect pentru altă dată.

În prima vizită pe care o voi face la Londra, vreau neapărat să văd partea antică greacă  (mai ales până nu revendică grecii frumuseţile de acolo) şi romană, Africa şi Americile din British Museum. Muzeul, după mine, merită cel puţin 3-4 zile din viaţa noastră.

E deschis zilnic între 10 a.m. şi 5:30 p.m. (ultima intrare 4:30), iar vinerea e deschis până la 8:30 p.m. (ultima intrare 7:30).

Unde este?

Pe Great Russell Street, WC1B 3DG având 4 staţii de metrou apropiate:

  • Holborn
  • Russell Square
  • Goodge Street
  • Tottenham CourtRoad

dintre care prima e cea mai aproape şi nod a două linii diferite (linia centrală roşie şi linia Piccadilly bleumarin).

Un proiect interesant pe care-l are acum British Museum împreună cu BBC şi de care vă puteţi bucura online este o Istorie a Omenirii în 100 de obiecte (A History of the World in 100 objects) prin care, se face o mică istorie a existenţei noastre pe pământ cu ajutorul a 100 de obiecte din British Museum. Mi s-a părut o idee genială – poţi privi şi asculta doar un episod sau mai multe după cât timp sau chef ai şi e o modalitate mult mai “umană” de a înţelege istoria.

Găsiţi aici un episod

Pâna la episodul următor cu muzee din Londra, ca să zic aşa:  Have fun!

Lodra este oraşul adoptat de Anca, în răspuns la campania noastră de adopţii

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Traducător la bază cu actoria în suflet, Anca, zisă Akafix, a găsit în călătorii o îmbinare a multor dorinţe şi pasiuni şi cocheteaza cu scrisul pe blogul ei şi pe la prieteni, cu gândul şi inima la minunile lumii şi la oamenii săi.