100 de minuni ale Italiei

100 de minuni ale Italiei

Albumul acesta a aterizat la noi în casă într-o „haltă” către Paris, către Alina, pentru că ea a cerut-o de la Editura All, ca răspuns la o campanie frumoasă – vALLuntar.

Printr-o conjunctura mai puţin norocoasă Alina nu a mai putut ajunge să o ia, aşa cum ne planificaserăm, iar eu nu am putut să mă abţin să nu o răsfoiesc. Aşa că am preluat sarcina de a scrie despre album, chiar dacă e cu o mare întârziere.

Oricât te-ai fi plimbat prin Italia un album că acesta îţi arată locuri noi, unele de care nici nu ai auzit şi te invită, prin informaţiile şi imaginile sale de o calitate şi un colorit deosebite, la o nouă călătorie în această ţară mediteraneană.  Sunt prezentate atât cele mai frumose daruri pe care natura le-a făcut acestei ţări, cât şi ceea ce omul a clădit de-a lungul secolelor.

Ne reamintim de relieful impresionant al Italiei, de la munţii Dolomiţi şi Alpi, la formaţiunile stâncoase fascinante din insule, golfuri, arhipelaguri, până la un mic deşert – Costa Verde în Sardinia.

Arhitectura Italiei este un mozaic copleşitor, din epoci diferite, în stiluri diferite:  există vestigii ale civilizaţiei romane şi greceşti  (Pompei este cel mai important sit arheologic), temple antice (Segesta, Selinunte, Taormina, Paestum), domurile Renaşterii (în Florenţa, Milano, Pisa), castele (Castelul regal de la Caserta) şi palate, vile, locuinţe construite pe promontorii (Cinque Terre), trulli (Alberobello). Toate stilurile s-au stratificat: clasic, baroc, gotic, influenţe diferite s-au armonizat: arabă, normandă, franceză.

Din album nu putea lipsi arta, însemnând mozaicuri, sculptură, pictură, prezente în vestigii, muzee extraordinare, locuinţe, grădini, biserici şi parcuri. Informaţii utile privind mijloacele de de a ajunge în fiecare loc şi detaliile despre gastronomia specifică adăugă o nouă dimensiune unei eventuale călătorii.

În Italia am fost la – atenţie lista e lungă: Roma, Ostia, Veneţia, Ravenna, Ferrara, Florenţa, Pisa, Orvieto, Tivoli, Padova, Milano, Vicenta, Verona, Assisi, Napoli, Pompei, Sorrento, Capri, Gran Paradiso, Dolomiţi, Coasta Ligură şi m-am bucurat de fiecare în parte. Răsfoind însă acest album mi-am dat seama că aş vrea să văd mai mult… Sicilia, Caltagirone… O adevărată minune este scara de la Santa Maria del Monte, lungă de130 m, cu 142 de trepte, împodobite cu plăcuţe de ceramică pictată. Începând cu luna mai ea este acoperită cu flori, ca şi scara din Piaţa Spaniei de la Roma. În zilele Sfântului Girolamo, patronul oraşului, 24 şi 25 iulie, luminile oraşului se sting şi pe scară ard patru mii de lumânări colorate. Cred că este un spectacol ce merită văzut!

Dintre cele 100 de minuni ale Italiei, 43 sunt incluse de UNESCO în Patrimoniul Mondial iar albumul ni le dezvăluie în toată frumuseţea lor. Mulţumim Editura All pentru această reuşită colecţie!

Tu ce ai alege mai întâi, ce ai vrea să vezi în Italia? 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.