Prăjitură răsturnată cu prune – reţeta bunicii

Prăjitură răsturnată cu prune – reţeta bunicii

Prăjitura răsturnată cu prune e în cazul meu reţeta bunicii (cu majuscule), cu parfum de casă, de ceva bun, simplu şi cu un aspect elegant. Prăjitura cu prune era momeala folosită de bunica pentru a mă trage afară din pat în primele zile de şcoală, când trezitul de dimineaţă, după lunga vacanţă de vară, era un chin.

Acele vremuri au trecut, dar prăjitura rasturnată cu prune, gustoasă şi uşor de făcut, a rămas una din preferatele mele.

Ingredientele sunt puţine şi sănătoase: multe fructe, ouă, ceva faină şi puţin zahăr, unt doar pentru uns tava,  iar pentru o prăjitură plăcut parfumată, coajă de lămâie, scorţişoară şi vanilie.

 

Ingrediente pentru  o formă de tort  de 26 cm

  • 5 ouă mari (dacă sunt micuţe puteţi folosi şi 6 ouă)
  • 100 g de făină
  • 100 g de zahăr alb
  • 500 g de prune (sau de cât e nevoie pentru a tapeta forma cu prunele tăiate pe jumătate)
  • 1 lingură de zahăr brun (sau alb)
  • scorţişoară după gust
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • coaja rasă a unei lămâi
  • un strop de esenţă de vanilie
  • un vârf de sare
  • unt pentru ungerea formei

Cum se prepară prajitura răsturnată cu prune

Încingem cuptorul la 180°C. Ungem bine cu unt o formă de tort de 26 de cm diametru. Spălam, uscăm şi tăiem pe jumătate prunele(îndepărtând sâmburii), punem prunele tăiate în formă, cu scobitura în sus, aranjându-le astfel încât să o acopere cât mai uniform.

Într-un castron, amestecăm lingura de zahăr brun/ alb cu praful de scorţişoară, distribuim amestecul în mod uniform deasupra prunelor. Dăm la cuptor pentru 15 minute. Între timp pregătim compoziţia pentru pandişpan: separăm gălbenuşurile de albuşuri, într-un castron mare punem gălbenuşurile, zahărul alb, coaja rasă de lămâie şi esenţa de vanilie şi batem compoziţia (cu ajutorul mixerului) până când obţinem o cremă spumoasă şi albă. Spălam repede şi bine lamele de la mixer, le uscăm bine. Într-un alt castron batem bine albuşurile cu un vârf de sare cu mixerul, până când devin tari.

Adăugăm albuşurile bătute la compoziţie,  amestecăm un moment cu mixerul pentru a obţine o compoziţie omogenă. Adăugăm faina amestecată cu praful de copt, cernând-o printr-o sită şi amestecând cu delicateţe, de jos în sus, cu ajutorul unei linguri de lemn, pentru a nu dezumfla compoziţia. O turnăm peste prune,  încercând s-o distribuim cât mai egal. Dăm la cuptor, deja încălzit la 180°C, pe grila din mijloc, pentru cel puțin 30 de minute, până când suprafaţa prăjiturii capătă o culoare aurie. Pentru a verifica dacă este gata introducem o scobitoare  în centrul tortei: trebuie să iasă uscată.

Când e gata scoatem prăjitura din cuptor, o lăsăm să se răcească şi apoi o răsturnăm cu delicateţe pe o farfurie.

Fără secrete în bucătărie:

– Folosiţi neapărat o formă normală  de tort, adică fără pereţi detaşabili, altfel riscaţi ca zeama lăsată de prune să se scurgă în cuptor şi să obţineţi o prăjitură afumată. Recunosc, mie mi s-a întâmplat.
– Puteţi să evitaţi folosirea prafului de copt. In acest caz pandişpanul va fi mai compact şi necrescut.
– Prunele folosite de mine erau foarte dulci, aşa că am adăugat foarte puţin zahăr brun; erau şi coapte bine aşa că le-am ţinut doar 15 minute la cuptor, timp suficient pentru a le înmuia. Dacă folosiţi prune mai tari, puteţi prelungi puţin timpul iniţial de coacere.
– Secretul reuşitei acestei prăjiturii e de a bate bine bine ouăle. Pentru a obţine rezultate cât mai bune, ouăle trebuie să fie proaspete şi la temperatura camerei, aşa că dacă le ţineţi la frigider cel mai bine e să le scoateţi cu cel puțin 2 ore înainte de a prepara prăjitura.
– Dacă nu aveţi mixer, prăjitura se poate prepara folosind telul…cred o să faceţi nişte muşchi frumoşi dar merită.
– In loc de prune se pot folosi mere, caise sau alte fructe după gust.

Pe lângă faptul că prunele sunt gustoase, au şi multe proprietăţi benefice pentru organism: încetinesc procesul de îmbătrânire, sunt recomandate celor cu probleme cardiace deoarece ajută la protejarea inimii, stimulează memoria, reduc nivelul de colesterol şi, asta e cea mai banală, previn constipaţia.

Și, cu puţină imaginaţie, o jumătate de prună se transformă într-un leagăn susţinut de două beţişoare de vanilie, într-un câmp de boabe de orez.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!