Râsul, leacul universal pentru sănătate

Râsul, leacul universal pentru sănătate

„Traversând Europa dintr-un colţ în altul, consideraţi adesea drept strigoi, alungaţi din pieţe, priviţi cu teamă, dar şi cu uimire, actorii aceştia şi-au luat destinul în propriile mâini, au înfruntat biserica, au înfruntat temerile şi au redescoperit Râsul, panaceul universal pentru sănătate morală, socială şi umană”

Mihai Mălaimare
Commedia dell’Arte – clipa astrală a teatrului universal

Duminica trecută am ajuns din nou la Teatrul Masca pentru o noua porţie de râs, o nouă porţie de Commedia dell’Arte: Când dragostea poartă pâslari. După experienţa puţin diferită din penultima lor premieră, Ţara unde îngerii vin degeaba, am regăsit acum la Teatrul Masca acea poftă de râs, acele situaţii şi contraste amuzante specifice genului, cu încurcături şi conflicte, cu tineri prostuţi amorezaţi, moşi băşinoşi, servitori profitori, cavaleri şi… măşti. M-am gândit mult la cum ar fi să joci cu mască, cum ar fi să trebuiască să exprimi prin intermediul trupului tot ceea ce nu poţi exprima prin chip? Iar cartea pe care mi-am luat-o de la intrare, din care am citat la început şi din care voi mai cita, scrisă de directorul şi sufletul teatrului, Mihai Mălaimare, mi-a confirmat că nu poate fi uşor:

Masca este un tunel straniu pe care dacă izbuteşti să-l traversezi ai parte de toate experienţele posibile, de la naştere şi până la moarte, de la fiinţa care eşti la aceea pe care o întruchipezi şi căreia te abandonezi cu totul, îi împrumuţi totul şi-i iei totul cu împrumut. La capătul tunelului s-ar putea să nu mai exişti, s-ar putea să fi devenit cu totul altă fiinţă, aceea pe care o interpretezi.

La Teatrul Masca se joacă teatru aşa cum se juca prin secolul 16, fără să existe vreun iz de vechi sau depăşit. Interactivitatea, replicile inteligente, aluziile, muzica şi râsul fac parte din prezentul nostru, din ceea ce trăim zilnic. Situaţiile te fac să hohoteşti iar replicile te ţin în alertă, pentru a nu scăpa un dublu sens, un joc de cuvinte, o glumă strecurată atât de firesc încât, dacă ai trata superficial, nici nu i-ai sesiza aberaţia. Capitano, militarul spaniol, se laudă fără să respire cu luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, ca să înţelegi la ce mă refer.

Actorii de la Masca sunt toţi minunaţi, atât de talentaţi şi de pregătiţi pentru orice: pentru acrobaţii sau trânte, pentru orice limbă străină, pentru roluri duble, pentru cântec şi dans, pentru bătăi cu perne sau o interacţiune reală cu publicul. Dar sunt mai ales pregătiţi şi perfecţionaţi în a ne vindeca pe noi de tot ce e rău pe lume, folosind leacul universal valabil: râsul.

„Între linişte şi dramă, între moarte şi viaţă stă majestuos râsul, capacitatea extraordinară a omului să treacă prin senzaţionala experienţă a vieţii. Râsul domoleşte drama şi o readuce în spaţiul liniştii. Când râsul se opreşte drama reînvie şi alergarea reîncepe. Aşa este viaţa, aşa este teatrul care, nu-i aşa, este o oglindă a vieţii.”

Mihai Mălaimare

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.