How do I bike*?

How do I bike*?

Am întâlnit des formulări de genul “motocicleta e un fel de a fi”, “motociclismul e un stil de viaţă”, etc. Expresii care, recunosc, au o mare doză de adevăr. Ne defineşte acest mijloc de transport sau de agrement pe care l-am ales. Ne defineşte faptul că ne plănuim vacanţele astfel încât să stăm cât mai mult în şa, să citim drumul din mers, să ne bucurăm de el într-o libertate pe care numai noi o ştim. Dar ne defineşte la fel de mult şi FELUL în care mergem. MĂSURA în care adăugăm imaginii de rebel rătăcitor și trăsăturile unui cavaler ca la carte, sau măcar ale unui om om civilizat – ceea ce (dincolo de armură și cai putere) și suntem în “viața reală”. Cu cele de mai sus în minte, am ajuns la un decalog, la un cod de conduită simplu și eficient, civilizat și tolerant.

Decalog:

  1. Respectă legile de circulaţie şi nu te lăsa dus în ispita de a călca banda cea albă şi continuă.
  2. Respectă-i pe ceilalţi participanţi la trafic, fără a face diferenţieri de gabarit: lasă şi baba cea înceată şi nevoiaşă să traverseze încet, lasă şi tirul să trecă, uită-te şi după biciclist. Salută-i pe ceilalţi şi răspunde la salut, şi mulţumeşte celor care îţi fac loc să treci.
  3. Nu îndoi oglinzi, nu fi agresiv şi brutal, nu tura şi forja motorul la 1 noaptea, nu scuipa (că scuipi în cască tontule), nu da cu pumnul cel înfăşat în mănuşa cu proteţii de carbon. Nu da cu piciorul în portieră.
  4. Nu îţi pune tobe zgomotoase peste limita admisă de lege. Nu ţi le pune. Punct.
  5. Nu parca de-aiurea pe motiv că eşti mic şi te poţi cocoţa pe orice trotuar şi lipi între două maşini. Asigură-te întâi că nu incomodezi pe nimeni, nu astupi vreo intrare şi apoi da, poţi să parchezi.
  6. Poartă echipament de protecţie, nu îţi lua pasagerul mai puţin echipat decât eşti tu, şi nu te gândi nici un moment să iei pasager dacă tu mergi în şlapi şi tricou.
  7. Nu pleca la drum ca la competiţie, nu te da pe stradă ca pe circuit, nu fă liniuţe.
  8. Fii vizibil. Asigură-te. Mai asigură-te odată. Semnalizează. Nu clip-clip-portocaliu-hop-iau-de-ghidon-jap-sunt pe banda cealaltă. Semnalizează cât să fii văzut şi de cei cărora li te adresezi. Şi asigură-te.
  9. Nu fă stunt: wheelie, stoppie, burnout, dat pe-o roată şi alte scamatorii pfeifferistice pe stradă! Du-te în loc amenajat şi nu pune viaţa altora în pericol!
  10. Mergi încet. Ajungi sigur.

restul citiţi aici.

Ina a absolvit psihologia şi după un parcurs profesional în câteva multinaţionale, a ales să-şi asorteze studiile cu munca absolvind astfel şi un master în comunicare. De călătorit e îndrăgostită de când era copil, de aceea a decis să împărtăşească impresii din incursiunile sale.