Aş vrea să dau timpul înapoi!

Slow Italy – Bimbi in Langa

Unul dintre avantajele de a călători cu LumeaMică este că am ocazia să văd lumea şi prin ochii ei de copil. Cu ajutorul ei învăţ să încetinesc pentru a-i acorda răgazul necesar pentru joacă, de dragul ei ajung la evenimente sau în locuri special amenajate pentru copii. Prezenţa ei mă obligă uneori să fiu creativă în felul în care abordez o plimbare, să mănânc îngheţata care nu-i place, să ascult de 1000 de ori aceeaşi melodie în maşină şi să înghit mai des decât aş vrea pizza. Ai putea crede că vorbesc mai degrabă despre dezavantaje decât despre avantaje, dar nu e aşa, încerc să învăţ din tot ceea ce are de „predat” un copil.

În Serralunga d’Alba, mica localitate din jurul castelului despre care am povestit în articolul Dacă statul nu face hai să facem noi!, are loc, în fiecare an, o sărbătoare dedicată copiilor, numită Bimbi in Langa. Cum scriam şi în primul articol despre Serralunga (Ai grijă ce îţi doreşti), la cât de mică e localitatea şi la câtă linişte găseşti aici, ai putea avea senzaţia că nu se întâmplă nimic niciodată. Mai mult de atât, noi am stat în zonă în luna august, lună în care majoritatea oraşelor şi localităţilor din Langhe sau Piemont sunt ca părăsite, lumea e în vacanţă, multe restaurante sunt închise, ritmul e încetinit şi mai mult, dacă se poate imagina aşa ceva. Cu toate acestea, cât am stat pe acolo, am participat la câteva evenimente deosebite, organizate în oraşele de pe Strada Romantică din Langhe şi Roero: am scris deja despre Notte Lunga in Serralunga sau La notte delle masche in Sinio.

Bimbi in Langa a fost o jumătate de zi dedicată celor mici, o zi caniculară care nu i-a împiedicat însă pe copii să se bucure de tot ceea ce li s-a pregătit. Jocuri minunate de lemn care au rezistat eroic probelor la care au fost supuse, pe piatra cubică a oraşului, cea mai frumoasă pictură pe faţă pe care am avut ocazia să o văd până acum, crearea prin efort colectiv, pe asfalt, a unui covor din rumeguş colorat, spectacole comice cu jonglerii şi acrobaţii, pâine cu ciocolată, pepene, vată de zahăr ars, îngheţată, toate sub privirea blândă a bătrânului castel din Serralunga. Eu îmi luasem cu mine o carte, crezând că voi avea nenumărate momente în care mă voi plictisi aşteptând, dar nu a fost aşa, nu am apucat să citesc niciun rând.

M-am bucurat totuşi nespus că au lipsit tarabele cu tot felul de prostioare care ar fi transformat ziua într-o nesfârşită negociere şi că, la finalul ei, am stat amândouă în pat, povestind despre ceea ce ne-a plăcut cel mai mult. Bineînţeles că lista Petrei cuprindea absolut tot ceea ce s-a întâmplat la Bimbi in Langa. Încă o lecţie învăţată, când un copil te întreabă ce ţi-a plăcut mai mult la o petrecere sau un eveniment, poţi să enumeri pur şi simplu tot ce s-a întâmplat acolo, îl vei ajuta astfel să rememoreze momentele frumoase pe care le-a petrecut.

„Aş vrea să dau timpul înapoi!” a spus LumeaMică în timp ce soarele apunea roz şi în piaţă se pregătea ultimul spectacol al serii, un spectacol ce ne-a dus cu gândul, ha ha, ca să vezi, tocmai în Rusia!

Şi eu aş vrea să dau timpul înapoi sau măcar să-l pot opri uneori, poate că de aceea şi scriu, pentru a captura şi a păstra ceva din bucuria momentului ce a trecut.

Citește mai multe despre călătoriile cu copii în cartea publicată în martie 2018:

Mami, tati, uite cămilele!

 

Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.

Detalii aici.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.