Informaţii utile despre vizitarea unei peşteri

Informaţii utile despre vizitarea unei peşteri

Lumea subterană are farmecul și secretele ei pe care nu ți le dezvăluie decât dacă îți iei inima în dinți să-i calci pragul. Sunt sigură că mulți dintre voi ați vizitat deja măcar o peșteră. Dar sunt și mulți care nu au experimentat încă o astfel de incursiune. Lor mă adresez cu câteva sugestii care, sper eu, le vor fi utile. În general, sunt informații pe care oricine ar trebui să le știe înainte de a intra într-o peșteră.

  • în prealabil, trebuie să te informezi în legătură cu programul de vizitare a peșterii. În sezonul turistic, ghizii sunt zilnic acolo. În extrasezon, vizitele trebuie anunțate și, în general, sunt programate în weekend (în funcție de numărul de solicitări). Oricum, ca să nu ai niciun fel de surpriză, sfatul meu este să dai un telefon înainte. De asemenea, nu uita să ceri informații legate de orice te-ar putea interesa: preț, dacă se percepe taxă pentru folosirea aparatului de fotografiat, cum se poate ajunge acolo, care este starea drumului sau dacă este nevoie de echipament special pentru parcugerea traseului din subteran.
  • deşi valorile termice variază de la caz la caz, este de reţinut că temperatura se menţine constantă într-o peşteră. În general, este bine să ai ceva mai gros de îmbrăcat ca să nu te apuce tremuratul şi să-ţi piară cheful de vizitat înainte de vreme. Încălţămintea adecvată este şi ea de folos. În peşteră este umezeală şi se alunecă, şi, chiar dacă există porţiuni amenajate unde au fost montate platforme sau cabluri de susţinere, o pereche de bocanci de munte sau orice tip de încălţăminte aderentă îţi va fi mai de folos decât orice sandale sau converşi ultimul răcnet.
  • fiind un mediu subteran, este de la sine înţeles că nu prea există surse de lumină naturală, aşadar o lanternă este necesară. Ideală ar fi o frontală, care să-ţi lase mâinile libere în cazul în care apar porţiuni mai greu de parcurs sau vrei să faci fotografii. Ghizii sunt dotaţi şi ei cu lanterne, dar, trecând prin mâinile atâtor şi atâtor vizitatori, este posibil ca bateriile acestora să te lase exact când ajungi în partea cea mai interesantă a peşterii. Crede-mă, legile lui Murphy funcţionează perfect. În plus, mai există și peșteri neamenajate unde, dacă nu ai sursă de lumină, nu prea ai ce vedea pentru că este întuneric beznă.

  • dacă suferi de claustrofobie, de afecțiuni ale inimii, de atacuri de panică sau orice altă afecțiune care te-ar pune în pericol, sfatul meu este să rămâi afară sau măcar să te gândești de două ori înainte de a intra. Nu este nimic înfricoșător într-o peșteră, dar este totuși un spațiu închis și uneori îngust, iar reacția imprevizibilă a unei persoane care suferă de oricare dintre afecțiunile de mai sus i-ar pune în dificultate pe ghizi și pe ceilalți turiști. Nu în sensul că n-ar exista nimeni care să acorde primul ajutor în caz de nevoie, dar, în multe cazuri, peșterile nu se află lângă drumuri circulate. În plus, unele peșteri au galerii înguste, iar calea de acces și cea de ieșire coincid ceea ce complică puțin situația.
  • unora le plac liliecii, alții îi detestă, altora le este frică de ei.  E de înțeles, oameni suntem. Atunci când vizitezi o peșteră există posibilitatea să dai nas în nas cu o astfel de creatură. Nu te panica, nu te agita și nu începe să țipi pentru că s-ar putea să-l agiți și pe el sau întreaga colonie, atunci când sunt mai mulți. Ca să mă înțelegi mai bine: tu ce reacție ai avea dacă spațiul tău personal ar fi invadat de o persoană care țipă și se agită? Dacă reușești să rămâi calm, atunci respectele mele. De cele mai multe ori, însă, reacția este una de nervozitate, ceea ce încinge puțin atmosfera. La fel și cu liliacul, dacă treci liniștit prin habitatul lui, n-ai de ce să-ți faci griji că o să ieși cu o nouă coafură din peșteră. Și încă ceva: încearcă să fii discret cu aparatul de fotografiat. Or fi liliecii orbi, dar au dezvoltate alte capacități senzoriale prin care percep modificările de mediu. Și cred că nici ție nu ți-ar plăcea să-ți bage cineva blitz-ul în ochi atunci când dormi, nu-i așa?

Tu ce sfaturi mai ai pentru cei care doresc să pătrundă în mediul subteran?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Lorena este absolventă de filologie şi lucrează ca traducător. Călătoreşte pentru că îi place să descopere locuri, să cunoască oameni şi să experimenteze lucruri noi. Pentru ea călătoria este o sursă nepreţuită de cunoaştere şi se bucură să îşi împărtăşească impresiile de drum cu alţi călători din lumea mare.