Peşte în Şubă – sau shuba, salata rusească

Sâmbăta trecută s-a încheiat şi cea de-a 30-a ediţie de Poveşti din LumeaMare, o ediţie cu şi despre Mama Rusia. Un prilej foarte bun de a testa un preparat prezent pe mese la sărbătorile importante de peste an aparţinând vecinilor noştri de la est – shuba / şuba / Сельдь под шубой.

Ingredientul principal este pe atât de gustos pe cât de greu e de găsit – scrumbia marinată. Să zicem că am ratat la mustaţă achiziţionarea lui, dar a avut nişte înlocuitori pe cinste – hering şi macrou marinate. Variaţii la reţeta originală sunt multe aşa că o să-ţi prezint varianta mea, variantă care mă bucur că a primit aprecieri de la oamenii care sunt obişnuiţi cu acest preparat.

Cum spuneam, de bază este peştele marinat. Eu am folosit o combinaţie de macrou marinat, hering marinat şi fileuri de matias (hering marinat în ulei). Am folost această combinaţie pentru a obţine un amestec nici prea sărat, nici prea acru.

Important e să elimini oasele pentru a obţine un preparat fin şi rafinat; după care tai sub formă de cubuleţe mici tot peştele.

Fac o paranteză legată de cantităţile de peşte şi a celorlalte ingrediente utilizate – eu am mers pe varianta cantităţilor egale. Am încheiat paranteza.

Mai avem nevoie de cartofi, morcovi, sfeclă, ceapă roşie, maioneză şi albuş de ou.

Fierbe cartofii şi sfecla în coajă, în vase separate; fierbe şi morcovii. Cel mai bine este să le fierbi de seara, iar a doua zi dimineaţă să le cureţi.

Tot de seară amestecă jumătate din cantitatea de peşte cu aceeaşi cantitate de ceapă roşie tocată cubuleţe mici şi mărunte peste care arunci o boare de oţet balsamic. Amesteci bine şi pui la rece.

A doua zi, folosind o răzătoare, rade cartofii, morcovii şi sfecla. Vei obţine nişte mici dealuri  frumos colorate.

Reteta_Suba_0210

Reteta_Suba_0211

Şi acum începe asamblarea. Se foloseşte tehnica straturilor.

Pentru că eu am pregătit porţii liliputane, cu multă manoperă în spate, te sfătuiesc să foloseşti un vas de sticlă transparent (vei vedea ce efect vizual îţi oferă preparatul când este finalizat) mai mare, oricât de mare, pentru că tot nu îţi va ajunge.

Primul strat este amestecul peşte şi ceapă urmat de un strat subţire de maioneză, un strat de cartofi, un strat de maioneză, un strat de morcovi, un strat de maioneză, un strat din peştele simplu, un strat de maioneză şi la sfârşit un strat de sfeclă.

Reteta_Suba_0218

Reteta_Suba_0226

Reteta_Suba_0227

Te sfătuiesc ca stratul de maioneză să fie subţire, pentru că oricum sunt suficient de multe, iar maioneza poţi să o faci din gălbenuşuri proaspete şi fierte cu o linguriţă de muştar.

Poţi orna preparatul la sfârşit cu un amestec de maioneză şi albuş de ou mărunţit, amestecate bine.

Şi gata, am învelit peştele în pături, să nu-i fie frig, pentru că-l vei ţine la frigider să se împrietenească aromele cel puţin 3 ore.

Reteta_Suba_0231

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.