Castelul Frankenstein între mit și realitate

Castelul Frankenstein între mit și realitate

Preambul: La jumătate de oră de mers cu mașina de Frankfurt, mergând spre Darmstadt, dacă timpul nu te presează, poți opri în Burg Frankenstein pentru o scurtă întâlnire cu monștrii. Sau cel puțin așa credeam și eu.

Nu apucasem să mă documentez prea mult înainte, știam doar că puteam ajunge din Seeheim (un mic orășel aflat la 30 de kilometri de Frankfurt) pe bicicletă până la castel.

Ajuns într-o duminică, aproape de prânz, am închiriat bicicleta și la vale cu mine, sau aproape. Trebuie să recunosc că drumul până acolo a fost ca în poveste, când călare, când pe jos, şi de fapt mai mult pe jos. După aproape 6 kilometri am intrat pe poarta castelului.

Drum Burg Frankenstein_1312

[wpw_ba_viewer width=”auto” disable_intro=”false” alternate_skin=”true”]
[wpw_ba_img src=”http://lumeamare.ro/wp-content/uploads/2014/03/Frankenstein_1048.jpg” data_alt=”http://lumeamare.ro/wp-content/uploads/2014/03/Frankenstein_1199.jpg” title=””]
[/wpw_ba_viewer]

Lecția de istorie și distrugătorii de mituri:

Istoria castelului începe pe undeva prin anul 1200 cu nobila familie Frankenstein care a trăit în castel până în anul 1662.  Încet, castelul a început să decadă, culminând cu perioada în care a servit drept carieră de piatră. La începutul secolului al 19-lea, marele duce Ludwig al II-lea de Hesse şi Rin a decis reconstrucţia castelului, neţinând însă cont prea mult de planurile iniţiale.

În scenă apare Johann Conrad Dippel – teolog, alchimist şi doctor, născut în 1673 în castel, care a scris că a descoperit elixirul vieţii şi metodele de a exorciza demonii prin poţiuni inventate de el, folosind fierturi din carnea şi oasele animalelor. Dacă adaugi experimentele făcute pe animale moarte, ajungi la concluzia că acest personaj controversat ar avea ceva legătură cu ceea ce ştim azi când auzim numele Frankenstein.

Realitatea se transformă în mit începând cu nuvela Frankenstein, scrisă de Mary Shelley și publicată în 1818. Legătura dintre autoare şi Johann Conrad Dippel se pare că este greu de dovedit, ba chiar lipseşte cu desăvârşire aşa cum a scris Michael Mueller aici.  Walter Schelle („Burg Frankenstein. Mythos, Wahrheit, Legende”) şi Radu Florescu („In search of Frankenstein”) sunt autorii cei mai renumiţi în elucidarea misterului castelului și a legăturii sale cu personajul nuvelei, dar se pare că realitatea este totuşi alta.

Pe scurt – numele „monstrului” (mai degrabă creatură, ticălos/nefericit?) este de fapt numele doctorului Victor Frankenstein; castelul nu apare în nuvelă; locul de desfăşurare a acţiunii nu este în Hesse plus multe alte deducții logice. Ştiai că sunt alte 5 castele cu numele de Frankenstein în Silesia, Palatinate, Thuringia, Carinthia şi Austria de Jos și poate or mai fi și altele? Eu nu.

Realitatea: în zilele noastre

Soldații americani au adus festivalul de Halloween în Castelul Frankenstein începând cu 1970. Astăzi se pare că este cel mai vechi și poate cel mai mare festival cu temă monstruoasă și miros de Halloween din Germania. În jur de 15 000 de oameni ajung la festivalul care are loc în perioada octombrie-noiembrie. 99 de monștri, spectacole, două săptămâni de grozăvenii se întâmplă în curtea castelului. Poți vedea aici un scurt exemplu:

Dacă nu ajungi la festival atunci să știi că este deschis de la  ora 9 până la apus, iar în fiecare duminica începând cu ora 14 este un tur gratuit, cu ghid cu tot, și ce ghid, chiar Walter Scheele. Am reușit să ajung, dar nu am găsit pe nimeni, exceptând turiștii din zonă. Poate nu a fost luna potrivită. În orice caz, poți lăsa 1 euro la intrare.

Realitatea fără festival se reduce la două turnuri și o capelă plus ceva ziduri dărâmate. S-ar putea să ai șansa să vezi cavaleri antrenându-se în curtea castelului.

Frankenstein_1045

Frankenstein_1078

Frankenstein_1125

Frankenstein_1130

Frankenstein_1153

Frankenstein_1158

Dacă ți se face foame lângă castel găsești un restaurant.

Frankenstein_1194

Sunt multe variante de a ajunge la castel, cu mașina, motocicleta, bicicleta, piciorul sau planorul, pe stradă, prin aer sau prin pădure.

Frankenstein_1144

Seeheim_1038

Seeheim_1041

Seeheim_1204

În oricare variantă, zona este frumoasă și miroase a proaspăt și a pădure. Prin preumblările tale cititorule ce castele renumite, de prin filme sau cărți ai întâlnit?

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.