Invitaţie la un schimb de idei despre ecoturismul din România

Invitaţie la un schimb de idei despre ecoturismul din România

Acum mai bine de doi ani am fost acceptaţi ca membri în Asociaţia de Ecoturism din România. Chiar dacă nu suntem nici agenţie, nici vreo organizaţie care să implementeze proiecte concrete în acest domeniu, am simţit că trebuie să facem parte din această asociaţie, să cunoaştem oamenii care fac paşi cu adevărat importanţi pentru România, să învăţăm alături de ei şi să încercăm să le susţinem eforturile, atât cât putem noi prin puterea cuvântului scris şi al exemplului. Poate că ţie cuvinte precum „ecoturism”, „turism sustenabil” sau „călătorii responsabile„, cum le spunem noi pe blog, îţi suna cumva restrictiv, scump şi pretenţios. Nu este deloc aşa. Pentru mine, ca simplu călător, ecoturismul este doar a un mod de a mă comporta responsabil atât în alegerea destinaţiilor pe care să le vizitez, cât şi a timpului pe care îl petrec acolo, al activităţilor pe care le includ sau al partenerilor pe care îi aleg pentru a-mi organiza vacanţa sau anumite aventuri. Ecoturismul nu este o invenţie modernă complicată, ci o revenire la valori naturale, fireşti, chiar dacă în spatele a ceea ce găsim noi la faţa locului se duce uneori o luptă grea pentru salvarea naturii, peisajelor, meşteşugurilor, arhitecturii sau spiritului autentic. Dacă vrei să citeşti mai mult, poţi revedea articolul meu Ecoturismul sau grija faţă de ceea ne ne este aproape.

Iar dacă vrei cu adevărat să afli cum se poate face turism responsabil în România, îţi transmit invitaţia Asociaţiei de Ecoturism din România de a vizita standul 13b, hala C4-C5, Romexpo, începând de azi, la Târgul de Turism al României. Aici poţi afla mai multe despre vacanţe cu adevărat frumoase în România: cu bicicleta prin Colinele Transilvaniei sau Maramureș, pe cal prin Apuseni, la pas pe urme de lupi sau capre negre în zona Piatra Craiului sau la pagaie în canotcă prin Delta Dunării… și încă multe altele.

În plus, vor fi şi două sesiuni de discuţii, gândite ca un schimb liber de idei atât pentru bloggeri şi jurnalişti, cât şi pentru toţi cei interesaţi de subiect. Vor fi analizate toate formele de ecoturism menţionate mai sus, cât şi turismul lent, rețeaua de destinații cu profil de ecoturism ce deja ia contur la nivel național, sau cum urșii și pădurile virgine au readus România în prim plan la Londra și Zürich.

Vă aştept şi eu, alături de membrii asociaţiei, după cum urmează:

•  joi, 25 februarie – ora 16.00 sau
•  sâmbătă, 27 februarie – ora 11.00

Bloggerii sau jurnaliştii interesați pot primi invitații de acces la târg (în limita numărului disponibil), astfel încât, dacă doreşti să vii, te rog scrii pentru a-ţi anunța prezența și a solicita invitația la adresa info@eco-romania.ro (detalii de inclus în mail: numele, entitatea pe care o reprezinți, ziua în care doreşti să participi și adresa de mail la care doreşti să primeşti invitația).

Pentru toţi ceilalţi, cineva va fi în permanenţă la stand, pe perioada târgului, gata să ofere toate informaţiile necesare pentru ca şi tu, data viitoare când îţi planifici o vacanţă în România, să simţi că eşti responsabil şi că îţi pasă de ceea ce e cu adevărat valoros în ţara noastră.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.