Femeile celebre ale României: dă-ne un exemplu şi câştigă un curs

Femeile celebre ale României: dă-ne un exemplu şi câştigă un curs

Acest concurs s-a încheiat. Câștigătoarea, aleasă prin tragere la sorți, este Mintescu Evelina.

Pentru că nu mai e mult până la începutul lunii martie, o lună care debutează cu o atenţie sporită către doamne, Fundaţia Calea Victoriei ne-a oferit un dar frumos: un curs având ca subiect femeile celebre ale României. Iar noi ne bucurăm să ducem mai departe gestul şi să oferim unui cititor LumeaMare şansa de a participa la acest curs. Tot ce trebuie să faci este să laşi un comentariu în care să ne spui ce femeie a avut un rol deosebit în viaţa ta. Mai multe detalii vei găsi mai jos.

Femei-celebre-Romania

Aş vrea mai întâi să îţi împărtăşesc câteva gânduri. Când eram copil, îmi doream mult să fiu băiat. Chiar şi în adolescenţă, preferam compania băieţilor şi aveam doar o prietenă bună, cu adevărat bună. Cred că îmi susţineam preferinţa cu fermitate şi eram convinsă că argumentele mele sunt de netăgăduit, dar asta e mai puţin important. De fapt eram doar norocoasă pentru că puteam face această alegere. În acelaşi timp, în altă ţară din lume (prefer să nu dau nume), ar fi fost inacceptabil ca o adolescentă să iasă la plimbare prin oraş, însoţită nu doar de un băiat, ci de mai mulţi! O ascultam acum câteva zile pe Isabel Allende, în discursul pe care l-am şi integrat în  recomandarea de carte de săptămâna trecută, şi cu lacrimi în ochi am conştientizat încă o dată cât de norocoasă sunt şi am fost. Am crescut iubită şi îngrijită, într-o familie normală, am putut să-mi aleg compania pe care mi-am dorit-o, m-am îmbrăcat cum mi-a trecut prin cap, am călătorit, am vrut o carieră şi apoi am renunţat la carieră pentru că aşa am vrut, am întâlnit un soţ care nu m-a rup în bătaie când am plecat împreună cu o prietenă la plimbare prin Europa, pe motociclete, lipsind de acasă vreo două sau trei săptămâni, şi am o fată care sper că va avea aceeaşi şansă de a alege ceea ce-i place în viaţă.

Cred că prima dată când am conştientizat cu adevărat miracolul de a fi femeie a fost atunci când eram însărcinată. Culmea e că nu sarcina în sine m-a făcut conştientă, ci replica unui bărbat care s-a uitat într-o zi cu invidie la mine, aşa grasă cât un vapor şi greoaie cum eram, şi a exclamat: Cât de mult mi-aş dori să simt cum e să creşti o viaţă în tine! Mi-a luat aşadar destul de mult să mă împac cu mine ca femeie. Mi-a luat enorm să am alte prietene de sex feminin, prietene bune, aşa cum fusese prietena mea din copilărie şi care este acum prea departe de mine, la cel puţin câteva ţări şi un ocean distanţă. Dar n-am să contest niciodată faptul că am întâlnit femei minunate, că există femei extraordinare, la fel cum există şi bărbaţi extraordinari. Singura diferenţă e în ceea ce am menţionat în treacăt mai sus, anume în statutul pe care anumite culturi îl refuză femeilor. Dacă aş vrea să merg şi mai departe (sau mai aproape?), ar fi suficient să mă uit atent la ceea ce se întâmplă cu femei chiar din propria noastră ţară, dar nu despre asta vreau să vorbim azi.

Azi vreau să rămânem în lumea noastră mică şi liberă, în lumea în care am întâlnit femei despre care vrem să vorbim, femei care ne-au influenţat, pe care vom dori să le menţionăm într-un comentariu, indiferent de premiu. Şi totuşi, există un premiu: cursul despre femeile celebre ale României începe pe 3 martie, are două şedinţe a câte două ore şi sunt sigură că va fi foarte interesant (vezi detalii aici). Aştept comentariul tău până pe 28 februarie, iar pe 29 martie fac tragerea la sorţi şi anunţ câştigătorul. Trebuie să fii disponibil/ă pentru datele respective, premiul nu poate fi dat mai departe şi nici nu se poate primi contravaloarea lui în bani. E pentru tine, dacă îl câştigi.

Aştept aşadar cu nerăbdare să aflu cine a fost sau cine este doamna care, celebră sau nu, a însemnat sau înseamnă mult pentru tine. Ştiu că mama e unică, dar m-aş bucura să te gândeşti bine şi să vezi dacă nu cumva te-ai mai întâlnit şi cu altcineva care a avut un cuvânt de spus, care te-a inspirat, care ţi-a fost model sau care ar putea fi o inspiraţie pentru toţi cititorii noştri. Lasă un comentariu cu un nume şi câteva vorbe despre această femeie deosebită, până duminică, 28 februarie. Doar comentariile primite până la această dată intră în tragerea la sorţi. Nu te speria dacă nu îţi vezi imediat răspunsul, e posibil ca acesta să aştepte moderarea. Atât timp cât este decent şi în tema concursului, va fi public cât de curând.

Succes!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.