7 ani

Pe undeva pe la șase ani și jumătate m-am gândit că cei 7 ani ai blogului vor fi întâmpinați cu mare pompă, fie printr-un mare eveniment, fie prin lansarea unui nou Ebook, fie prin orice idee care să rupă gura târgului și să arate ce mare e LumeaMare. Că doar n-am muncit 7 anișori degeaba, să nu avem nici măcar lumânări pe tort.

Acum câteva zile mi-am amintit și am slobozit un futui sonor, de mi-a dat cu ecou prin insulă. Mi-am dat seama că nici măcar insula mea nu pot să ți-o arăt, de ziua blogului. Nici asta nu e gata.

Mai rămânea să mă apuc să scriu un text care să mă înduioșeze până la lacrimi măcar pe mine, dacă nu și pe tine. Dar nici asta n-aș fi reușit, din simplul motiv că nu mă mai emoționează nici propriile aniversări sau onomastici, nici revelioanele, nici noul an școlar sau alte ocazii marcate într-un calendar. Bine, recunosc, mi se înmoaie picioarele când îmi dau seama câți ani a făcut Petra sau câți ani am petrecut alături de Alex, asta da. Dar să nu amestecăm lucrurile și să privim LumeaMare ca ceea ce este: un blog de călătorii care a împlinit 7 ani de activitate, ani în care a adunat peste 3000 de articole din peste 60 de țări, ilustrate prin peste 30.000 de fotografii. O nimica toată.

O prietenă îmi spunea la un moment dat că din afara pare, pentru neavizați, că noi bloggerii ne lăfăim în contracte, în mormane de bani, că orice ne iese din taste e plătit de cineva. Sper sincer că asta nu e o părere generală, pentru că nu știu de ce ne-ai mai citi, dacă ar fi așa. Eu una nu numai că nu am fost decât prea puțin interesată de bani, ba mai mult, am semnalizat articolele sau călătoriile sponsorizate și am refuzat campanii care veneau din partea unor mărci ale căror valori nu le împărtășeam. Și ca să vezi, nu m-am îmbogățit. Trăgând linie după 7 ani, ca LumeaMare să existe noi am cheltuit mai mult decât am câștigat, cu mult mai mult. Aviz tuturor celor care visează să călătorească și să trăiască din asta și mai vor să aibă și principii. Eu nu zic că nu se poate, sunt convinsă că nu ne-am străduit noi suficient, dar îți jur că nu e ușor.

La noi principiile au fost înaintea câștigurilor și vor rămâne așa, în ciuda dificultăților. Ba mai mult, ca să ne facem viața și mai grea, avem unul nou după care să ne ghidăm, odată cu această aniversare. E simplu: începând de acum, timpul nostru costă. Că e vorba de un articol, că e vorba de un infotrip sau de promovarea unei zone, dacă cineva are ceva de arătat lumii și vrea să fim acolo, să scriem și să facem poze, ne va plăti, în bani, la valoarea pe care o vom stabili de comun acord. Nu mai cred în beneficii imateriale care nu ne hrănesc nici pe noi, nici pe copil, nici pe poștașul care aduce facturile, lună de lună. Ca cititor ai încă posibilitatea să ne citești gratuit, dar dacă nu vom reuși să ne susținem eforturile din proiecte și publicitate, nu știu cât vom mai putea oferi chiar și asta.

La împlinirea celor 7 ani îmi doresc trei lucruri pe care le găsesc importante, în acest moment: ca meseria și munca noastră de bloggeri de turism să fie apreciată la adevărata ei valoare, ca lumea să fie tolerantă și stăpânită de pace și ca poveștile noastre să îți ofere inspirație și încântare. Hai să ne bucurăm de tot ceea ce am scris și citit împreună și să ne propunem să rămânem în continuare alături, pentru încă mulți ani.

Vino pe pagina noastră de facebook, abonează-te la newsletter, nu uita să ne citești, dar și să ne lași un comentariu atunci când o faci, pentru noi e foarte important să găsim o vorbă de la o persoană, nu doar o cifră în statistici.

La mulți ani și la mai bine, LumeaMare!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.