Bagajul pentru iarnă, frig și zăpadă

Aceasta este primul articol din 2017, scris cu doar câteva ore înainte de prima plecare, către Austria. Aș fi vrut să-ți spun că sunt nerăbdătoare să mă bucur de o nouă aventură, prima împreună cu National Geographic România (vezi aici detalii), dar, în timp ce-mi făceam bagajele, m-am gândit că ți-ar fi mai util să știi ce am pus în cei doi rucsaci care mă vor însoți. În Tirol ne așteaptă zăpadă și temperaturi mici și, chiar dacă nu credeam că asta va fi posibil vreodată, nu am de gând să mă sperii. Fiind foarte friguroasă, am tot evitat călătoriile iarna, dar de câțiva ani am depășit această barieră și am descoperit că gerul nu mai e atât de Bau-Bau atunci când ai hainele și echipamentele potrivite cu/pe tine. Nu mă voi lansa în descrieri prea amănunțite sau prea tehnice, nu mă simt chiar un expert în echipamente sportive, așa că dacă ai întrebări sau simți nevoia de lămuriri și detalii în plus te rog să îmi lași un comentariu și atât eu, cât și Alexandru, vom face tot posibilul să îți răspundem. Sau, și mai bine, dacă vrei să mă completezi sau să mă sfătuiești, nu ezita să o faci!

Chiar dacă nu plec pe munte și zbor cu avionul, am optat pentru doi rucsaci, îmi plac mai mult decât gențile sau trolerele pentru că mi se par mai comod de purtat.

Rucsacul mare, bagajul principal, conține:

  • Pantaloni groși, de schi. Pe mine o să mai am o pereche de pantaloni mai puțin voluminoși, dar rezistenți la vânt și la apă.
  • O pereche de blugi, pentru seri la interior.
  • Jachetă polar – 2 bucăți, de data asta îmi permit să am de schimb pentru că nu duc rucsacul tot timpul cu spatele.
  • Bluze termice cu mânecă lungă – 2 bucăți, să fie, în caz că e foarte, foarte frig.
  • Bluze subțiri din lână (merinos) – 2 bucăți cu mânecă scurtă și 2 cu mânecă lungă. Sunt ușoare, călduroase, se usucă foarte ușor, le port și iarna și vara și nu cred că se compară cu nimic altceva.
  • O combinație în care să dorm, în cazul de față contează mai puțin materialul, ci mai degrabă volumul ocupat.
  • Șosete de lână – sunt extrem de mulțumită de Icebreaker, în orice sezon (cu varianta potrivită, de iarnă sau de vară).
  • Alte dedesubturi, să nu intrăm în detalii. Pentru fete, recomand o bustieră sport, mult mai practică pentru orice formă de mișcare în natură.
  • Parazăpezi.
  • Încălzitoare pentru mâini și picioare (tot pentru scenariile cele mai friguroase, dacă va trebui să stau pe undeva mai mult pe loc). Pentru cine nu știe de existența lor, e vorba de niște pliculețe care se încălzesc odată scoase din ambalaj și se bagă în mănuși sau în bocanci. Cred că sunt cea mai faină invenție pentru friguroși. Se găsesc și la Decathlon.
  • Bonus: costum de baie, pentru încălzit oase înfrigurate în ceva băi termale sau prin saune.

În ceea ce privește bagajul mic, cel care mă va însoți în incursiunile de o zi, sunt tare încântată de varianta de la Manfrotto care arată și se simte exact ca un rucsac de munte, având spatele curbat, pentru aerisire, bretele excelente și două compartimente: unul pentru foto (nu foarte mare, dar mie îmi este suficient) și altul pentru diverse obiecte personale. În compartimentul ”cu de toate” am înghesuit:

  • Mănuși
  • Buff (o eșarfă cilindrică pentru gât sau cap, se poate folosi în multe forme)
  • Geacă de ploaie
  • Kindle
  • Carnețel de notițe
  • Ochelari de citit
  • Ochelari de soare
  • Lanternă frontală
  • Portofel, telefon, șervețele, șamd.

Nu le-am notat la bagaj, dar bineînțeles că există o pereche de bocanci și o geacă. Bocancii mei Mammut sunt de toate sezoanele, nu mi-am permis încă modele separate. Sunt extrem de mulțumită de ei, au piele pe interior și o talpă rigidă, m-au plimbat prin multe locuri și nu m-au supărat cu nimic niciodată, țin la ploaie, la zăpadă, la bolovăniș, la mers mult șamd. În ce privește geaca, prefer variantele de puf – ușoare și dovedit călduroase. Orice altă combinație e bună, dacă știu că ține cald și, în cel mai bun caz, e impermeabilă. De data aceasta voi testa o geacă Benger primită de la Hervis, cred că-și va face cu brio treaba (completare post călătorie: a fost excelentă, adaug o poză echipată, mi-a ținut uneori prea cald, cert e a nins foarte tare și nu s-a udat nici măcar puțin).

Sper că nu am uitat nimic, aici sau în bagaj, revin cu completări dacă îmi aduc aminte de ceva important.

(completare post călătorie: nu am uitat nimic, am folosit cam tot, mai puțin geaca de ploaie, inutilă pentru că cea de mai sus era deja impermeabilă, și încălzitoarele – m-am mișcat suficient cât să nu fie nevoie de ele)

Drum bun și ție, în noul an și noile aventuri!

Bagaj drumeție iarnă

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.