Trei cărți pentru trei cititori diferiți

Multe priorități s-au schimbat în viața mea în ultima vreme, n-am mai avut același timp sau disponibilitate pentru literatură și nici ore neîntrerupte de lectură. Am citit, dar multe dintre cărți au fost despre nutriție, sănătate, câini sau alte subiecte care s-ar putea să nu fie pe placul sau căutarea tuturor. Aleg totuși să împărtășesc cu tine trei titluri, măcar ca să păstrez tradiția și să nu crezi că am uitat de promisiunile făcute.

Pentru amatorul de ficțiune până dincolo de imaginație:

Haruki Murakami – Cronica păsării-arc

Cartea asta m-a ținut ocupată vreo trei luni. Nu doar pentru că are vreo opt sute de pagini (în formatul mic de la Polirom Top 10+), ci pentru că e teribil de complicată și am preferat să mi-o administrez în doze mici. Îmi place Murakami și îl știam mare amator de idei stranii, am mai citit de la el Dans dans dans și Pădurea Norvegiană (ambele superbe!). Dar în Cronica păsării-arc anormalul e norma și tot ce se întâmplă e înțesat de simboluri, trimiteri istorice, experiențe pe care aș putea să le numesc paranormale și o pleiadă de personaje cu nume aproape ridicole, dar care par să joace roluri foarte serioase. E povestea unui om obișnuit, pus într-o situație pe care nu pare să o controleze la început, dar care îl determină să-și descopere puteri care trec dincolo de obișnuit. Cartea e bună, nimic de spus, chiar dacă pe alocuri m-a și plictisit. Am senzația că asta a fost și intenția autorului, să pună cititorul la încercare. Am răsuflat ușurată când am terminat-o. O găsești aici.

Pentru iubitorul de câini și moștenitorii săi:

Mark Bekoff – Canine Confidential

Nu vreau să te plictisesc cu alte cărți despre dresaj sau despre rasa lui Ginger, așa că pomenesc doar cartea aceasta, deosebită și cu adevărat utilă oricărui posesor de câine. Ba mai mult, aș spune că poate fi necesară oricărui viitor posesor de câine. Cred că e important, înainte de a primi un nou suflet în casă, să înțelegi ce înseamnă un câine și cum trebuie să te raportezi tu la asta. Mark Bekoff cercetează comportamentul câinilor de o viață (ce job extraordinar!) și e capabil să demonteze mituri și să scrie cu umor, ceea ce face lectura cu atât mai plăcută. Poate fi citită cu plăcere și de un copil mai mare sau adolescent, cu condiția să știe engleză. Se găsește aici.

Pentru părinți călători și copii mici mici:

Richard Scarry – Roată, Roată Prin Lumea Toată

O carte pentru copii foarte mici pe care am primit-o de la Editura Cartea Copiilor. Chiar dacă Petra e mare, mie tot îmi mai plac cărțile pentru copii, așa că am răsfoit-o cu plăcere și am râs cu poftă. E vorba de o serie de mai multe povestioare foarte scurte care se întâmplă în diverse locuri din lumea asta mare. Nu sunt date decât rar detalii relevante despre orașele sau țările respective, dar cei mici pot începe să facă asocieri: Londa cu regina, Elveția cu muntele, Olanda cu un turist pe care instalatorul Hans l-a folosit ca să astupe o gaură prin care era cât pe ce să curgă toată apa din mare și să inunde țara (ha ha, genial!). Ilustrațiile sunt simpatice și sumarizează bine specificul țărilor sau al orașelor menționate, iar cu un părinte isteț alături, lectura sau „lecția” se poate prelungi. Pentru început, găsești cartea aici.

Mă opresc aici. Mai am câteva cărți pe noptieră în curs de citire, dar revin asupra lor când sunt cu adevărat gata. Tu ce ai mai citit frumos sau interesant în ultima vreme?

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.