Dincolo de Veliko Tarnovo (2) – Bojentsi

3 ATRACŢII ÎN APROPIERE DE VELIKO TARNOVO – EPISODUL 2

BOJENTSI

După ce ne-am delectat cu Peştera Bacho Kiro ne-am continuat drumul către Bojentsi, un sat despre care auzisem că e un fel de muzeu locuit. De pe site-ul lor poţi afla că locaţia are o istorie de cel puţin 600 de ani, că la un moment dat a fost un important centru administrativ, comercial, cultural şi spiritual. În zilele noastre Bojentsi te aşteaptă cu aproximativ 100 de case având venerabilele vârste între 100 şi 250 de ani, excelent întreţinute. Uiţi de istorie, uiţi de legende şi te plimbi pe străzi pietruite descoperind o pace de care ai vrea să te bucuri mai mult. Încă un loc dintre cele 1001 în care îţi propui să revii la un moment dat, pentru a te odihni. Şi se poate face asta, pentru că o parte dintre casele din Bojentsi servesc turismului. Există şi restaurante, cafenele sau magazine cu suveniruri care functionează parţial, chiar şi când nu e full sezon (era pustiu când am ajuns noi).

Am ales să ne încălzim la soare pe o terasă plină de obiecte vechi şi să ne hrănim corespunzător cu o ciorbă de fasole (pe care bulgarii ştiu să o facă mai bine ca noi, alături de turism) şi pânie făcută pe loc la cuptor, unsă cu usturoi şi tot felul de mirodenii. Totul sub privirea atentă a unui Arpagic de Bulgaria. Cum, nu ştiţi cine e Arpagic?

 [paranteză]

“…Eu, oaspetele important
L-am tratat cu lapte cald;
Ca să-l conving să rămână,
I-am dat şi un pic de smântână
Şi, pentru că era mic,
L-am botezat Arpagic.” (Ana Blandiana)

[am închis paranteza]

Notă de final: Am greşit făcând plimbarea mai întâi şi lăsând masa la final, pentru că imediat după aceea am plecat şi am simţit cum trage mai greu motorul pe drumul şerpuind prin natură :-).

Şi poate că de aceea am ajuns cam târziu la Etara, un alfel de muzeul al satului despre care vă povestesc data viitoare. Până atunci vă las să vă mai bucuraţi de imagini:

Bine de ştiut

Cum se ajunge acolo

Pe acelaşi drum dinspre Veliko Tarnovo spre Stara Zagora, pe care am mers şi la peştera  de care v-am povestit data trecută, mergeţi mai departe şi înainte de a ajunge la Gabrovo veţi observa un indicator spre Bojentsi.

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent se ocupă de blog, studiază fotografia și scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.