Dincolo de Veliko Tarnovo (2) – Bojentsi

Dincolo de Veliko Tarnovo (2) – Bojentsi

3 ATRACŢII ÎN APROPIERE DE VELIKO TARNOVO – EPISODUL 2

BOJENTSI

După ce ne-am delectat cu Peştera Bacho Kiro ne-am continuat drumul către Bojentsi, un sat despre care auzisem că e un fel de muzeu locuit. De pe site-ul lor poţi afla că locaţia are o istorie de cel puţin 600 de ani, că la un moment dat a fost un important centru administrativ, comercial, cultural şi spiritual. În zilele noastre Bojentsi te aşteaptă cu aproximativ 100 de case având venerabilele vârste între 100 şi 250 de ani, excelent întreţinute. Uiţi de istorie, uiţi de legende şi te plimbi pe străzi pietruite descoperind o pace de care ai vrea să te bucuri mai mult. Încă un loc dintre cele 1001 în care îţi propui să revii la un moment dat, pentru a te odihni. Şi se poate face asta, pentru că o parte dintre casele din Bojentsi servesc turismului. Există şi restaurante, cafenele sau magazine cu suveniruri care functionează parţial, chiar şi când nu e full sezon (era pustiu când am ajuns noi).

Am ales să ne încălzim la soare pe o terasă plină de obiecte vechi şi să ne hrănim corespunzător cu o ciorbă de fasole (pe care bulgarii ştiu să o facă mai bine ca noi, alături de turism) şi pânie făcută pe loc la cuptor, unsă cu usturoi şi tot felul de mirodenii. Totul sub privirea atentă a unui Arpagic de Bulgaria. Cum, nu ştiţi cine e Arpagic?

 [paranteză]

“…Eu, oaspetele important
L-am tratat cu lapte cald;
Ca să-l conving să rămână,
I-am dat şi un pic de smântână
Şi, pentru că era mic,
L-am botezat Arpagic.” (Ana Blandiana)

[am închis paranteza]

Notă de final: Am greşit făcând plimbarea mai întâi şi lăsând masa la final, pentru că imediat după aceea am plecat şi am simţit cum trage mai greu motorul pe drumul şerpuind prin natură :-).

Şi poate că de aceea am ajuns cam târziu la Etara, un alfel de muzeul al satului despre care vă povestesc data viitoare. Până atunci vă las să vă mai bucuraţi de imagini:

Bine de ştiut

Cum se ajunge acolo

Pe acelaşi drum dinspre Veliko Tarnovo spre Stara Zagora, pe care am mers şi la peştera  de care v-am povestit data trecută, mergeţi mai departe şi înainte de a ajunge la Gabrovo veţi observa un indicator spre Bojentsi.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.