Între struguri, între vii, la GoodWine de ce revii?

Prea poetic? 🙂 dar se pare că datele statistice au indicat o creştere cu aproape 30% a vizitatorilor care au putut alege din peste 500 de vinuri. Greu bibicule nu-i aşa?

Nici nu ştiu cu ce să încep. Încep uşor pe puncte:

1. Fiind aprilie încep cu o păcăleală. O păcăleală pe care mi-a făcut-o cardul foto, care s-a încăpăţânat să îmi arate tot felul de fişiere cu nume extraterestre, mai puţin fotografiile făcute la târg. Cu chiu cu vai am reuşit să recuperez o parte. Şi astea-s toate.

2. Pentru prima dată am luat notiţe şi bine am făcut, pentru motivul expus mai sus  („lasă că văd eu acasă” nu ar fi funcţionat de data aceasta), chiar dacă mi-au mai scăpat nişte ani pe ici pe colo, chiar dacă de data asta am fost în duo la GoodWine 2012.

Gata cu punctele, că nu îmi plac decât cele de la 80 în sus, şi până acolo e cale lungă :).

Ne-am bucurat că am ajuns dimineaţa, când încă puteai să te plimbi liniştit pe la standuri; de, lume puţină, cine se trezeşte duminică dimineaţa să deguste vin?

E greu să faci o trecere exhaustivă, în doar câteva ore, prin toată oferta de vinuri prezentă la târg. Ne-am oprit din degustat atunci când am simţit că papilele noastre nu puteau mai mult şi trebuie să recunosc că multe dintre ele nu au luat calea Spit-ului, iar motivul să zicem că este jumi-juma din ce spune Dan Micuda aici.

Notiţa 1

Şi pentru că trebuia să ne curăţăm şi să ne pregătim papilele pentru greaua încercare, am poposit la standul S.E.R.V.E. unde cu ce puteam începe dacă nu cu un Rose Vinul Cavalerului 2011 şi un Rose Terra Romana 2011, vinuri tinere şi parfumate  care şi-au făcut treaba foarte bine. Dacă acum câtiva ani roze-ul era puţin prezent şi popular, mă bucur că deja este o obişnuinţă a producătorilor şi poate mai ales a consumatorilor de a degusta/bea un rose, mai ales dacă este bun şi nu a rămas doar un vin pe care să-l bei doar vara când este cald. A urmat un Sauvignon Blanc Vinul Cavalerului  2011, un vin plăcut şi proaspăt şi am degustat un vin aflat la graniţa dintre cavaleri şi pământ (Terra), un Merlot Vinul Cavalerului 2010 de care pot să spun că este foarte bun, poate unul dintre puţinele vinuri la care raportul calitate preţ este atât de bun încât nu trebuie ratat. La fel cum nu trebuie ratat nici Cuvee Charlotte 2008. de care ne bucurăm deja ca de revederea cu un bun prieten. Ne-am bucurat de prezenţa domnilor Louis Heriard Debreuil şi  Dan Cornel Săvulescu.

* Da, este vinul cu care am încheiat periplul nostru bahic la GoodWine 2012  – ediţia de primăvară.

Notiţa 2, 3 şi 4

Cumva pe diagonală, trecând într-un tur al standurilor, ne-am oprit când am revăzut-o pe Ioana Micu la standul Liliac, marcă a AMB Wine Company. Recunosc că am citit recent despre Liliac pe blog-uri, prin diferite alte colţuri publice ale internetului românesc, sau direct de la pasionaţii de vin (chiar de la unii din producătorii locali) aşa că ne-am oprit vizita de recunoaştere şi am degustat gama de vinuri (albe în special), producţia anului 2011, prima producţie a unei vii tinere din regiunea Lechinţa şi Batoş.

Un Rose 2011 vinifcat din Merlot, un roze de vară, dulce şi parfumat (vin sec dealtfel :)), o Fetească Albă 2011 – gust de miere şi nuci, Fetească regală 2011 – gust floral şi fân, Sauvignon Blanc 2011 – trebuie să spunem preferatul nostru, cu pătrunzător parfum flori de soc şi socată. Am continuat cu un vin roşu, un cupaj de Fetească Neagră şi Merlot 2010 – dur, cu arome de piper care se potriveşte foarte bine cu o brânză de Năsal de la Napolact.

Finalul a fost plin de dulceaţă, nuci şi pâine cu unt şi miere, un Nectar de Transilvania – foarte parfumat, cu doar 12,8% şi „doar” 120 g/L zahăr. Nu suntem fani ai vinurilor dulci, dar nectarul acesta e ceva deosebit într-adevăr.

Notiţa 5

A fost mai scurtă din punct de vedere a vinurilor, mai lungă în discuţia pe care am avut-o cu Eduard Jakab – sommelier, la standul Metro. Am testat un Brunello de Montalcino 2007 şi un Aglianico 2010 foarte interesant.

Notiţa 6, 7, 8 şi 9

Este dedicată vinurilor de la AVINCIS, ocazie cu care am remarcat cu bucurie că şi numele cunoscute consumatorului de masă din România încep să cunoască primăvara. Se reînnoiesc, încep să poarte haine noi, oenologi noi, care aduc prospeţime şi încep să şteargă praful pus peste nume foarte cunoscute ca Drăgăşani, Jidvei şi Cotnari. Revenind la AVINCIS am avut plăcerea să vorbim cu  Ghislain Moritz şi Angela Prada care ne-au prezentat gama de vinuri albe. Am încercat o Crâmpoşie 2011 -un vin sec, tânăr căruia nu i-am găsit încă locul – o prospeţime verde. Ne-a plăcut cupajul de Fetească regală 2010 baricată timp de 9 luni în butoi de stejar şi Pinot gri  2011 40% baricat timp de 9 luni în butoi (sper să nu greşesc 🙂 )

Am poposit şi la Jidvei, unde le-am descoperit pe Ana şi pe Maria, pe numele lor de cod Muscat/Chardonnay şi Pinot Gris/Fetească Alba creaţii ale francezului Mark Dworkin, vinuri tinere, înrăzneţe, schimbare radicală faţă de ceea ce ştiam despre Jidvei.

Notiţa 10, 11, 12 şi 13

Am poposit apoi pe meleaguri străine – la Vinibuoni şi crama Vylyan.

Crama Vylyan ne-a încântat pur şi simplu cu un Cabernet Franc 2010.

La Vinibuoni, italieni (Tenuta Carretta) care produc în Bulgaria (Edoardo Miroglio) şi vând în România,  am degustat mai multe sortimente din care ne-au atras atenţia un Traminer 2010  – Edoardo Miroglio – foarte bun, puternic şi floral, Langhe DOC Favorita, Gavi 2009 –  Tenuta Caretta – un vin mineral şi proaspăt, şi  Elenovo Chardonnay 2009Edoardo Miroglio  – 6 luni în baric, 13,5% alcool, Blanc de Noir – Edoardo Miroglio, un Pinot Noir vinificat în alb, un vin proaspăt, plin şi un pic „pişcător”  şi Innuece 2007 – un Chardonnay complex, la care dopul are lungimea de 5 cm faţă de uzual 3 cm.

Notiţa 14

Şi ca nu închei cu notiţa 13 aşa că trecem la notiţa 14 pe plaiuri mioritice alături de Recaş şi S.E.R.V.E.

La Cramele Recaş ne-am reîntâlnit cu Alexandru Dan care ne-a prezentat en premier un Pinot Noir 2011, 13,5% marca Cocoşul dintre vii şi un Cabernet Sauvignon Castel Huniade o alegere bună pentru categoria sa de preţ. Ştiu că mai aveam de degustat câte ceva (cu siguranţă am fi încercat un Solo Quinta 2011), dar cam până aici ne-a fost .

La S.E.R.V.E. am încheiat cum am spus şi la început cu un Cuvee Charlotte de nota 10.

Ce ne-a plăcut foarte mult este că fiecare degustare pe care am făcut-o a fost susţinută de un dialog foarte plăcut cu oamenii din spatele etichetelor, motiv pentru care, într-adevăr poate ar trebui să zăboveşti mai mult de cele câteva ore pe care le-am avut noi la dispoziţie. Ne-am bucurat să ne întâlnim şi să vorbim cu Bogdan Bocşe, bloggerul printre vinuri.

Şi pentru că sărbătorile pascale se apropie aş vrea să continuăm lista de Ce vinuri bem sau oferim de sărbători cu câteva recomandări:

VINURI ROMÂNEŞTI

De la S.E.R.V.E : Vinul Cavalerului  Rose 2011, Merlot 2010, Terra Romana – Rose 2011, Fetească Neagră 2009Cuvee Charlotte 2008.

De la Liliac: Sauvignon alb 2011, Nectar of Transylvania 2011.

VINURI STRĂINE

Crama VylyanCabernet Franc 2010,

Vinibuoni – Traminer 2010  – Edoardo Miroglio, Gavi 2009 -Tenura Carretta.

 Încheim precum reclama, consumaţi cu moderaţie şi alegeţi calitatea vs. cantitate, pentru că un vin bun înseamnă respect faţă de voi, dar şi faţă de cei cărora îl oferiţi. 

Şi nu în ultimul rând o serie de articole care poate vă vor mai lumina despre ce, cum şi de să bem un vin bun: printre vinuri, provin, from grapes o wine, berbecutio, vinul din cluj. Dacă am uitat pe cineva trăgeţi-ne de mânecă :).

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.