GoodWine 2011 – un strop de vin, trufe şi bucătărie moleculară

GoodWine 2011 – un strop de vin, trufe şi bucătărie moleculară

Săptămâna trecută a fost marcată, cel puţin pentru mine, de două evenimente bahice – degustarea organizată de Vinexpert al cărei amfitrion a fost Brett Crittenden şi târgul internaţional de vinuri GoodWine 2011.

Să ne ocupăm un pic de GoodWine având în vedere că după după degustarea Guigal/Yalumba mai am nevoie de un strop de linişte şi de gânduri aşezate.

Ziua aleasă de mine a fost sâmbătă, 19 noiembrie, dar sincer cred că aş fi mers în fiecare zi a târgului. Multe lansări, degustări inedite, atât din lumea vinului cât şi din cea culinară. Nu mi-am  propus un tur de forţă, ci am ales câteva standuri la care am stat mai pe îndelete. Cu siguranţă ar fi meritat şi altele, dar cine ştie, poate data viitoare.

Aşa că dimineaţa, la ora la care puţini bucureşteni şi probabil ceva naţionali veniţi special pentru târg, păşeau în spaţiul destinat târgului din World Trade Plaza, mi-am lăsat maşina acasă şi am intrat din nou, în Lumea Vinului.

Am aşteptat cu nerăbdare ora 11, oră la care S.E.R.V.E. anunţa o degustare singulară de Cuvee Charlotte 2008. Pentru că am ajuns înainte de 11, am degustat în avanpremieră o Fetească albă 2011 – Vinul Cavalerului, un vin plăcut papilelor mele, proaspăt, onctuos cu parfum fructat. Ora 11 a venit, sticlele s-au schimbat şi am putut să degust ultimul venit în familia Cuvee Charlotte, aşa cum nu am cunoscut-o din păcate ca aici. Un vin aniversar pentru producătorul român, cu o etichetă preluată de la primul membru ieşit în lume în 1999, purtând semnătura celui care l-a creat, Contele  Guy de Poix. Un asamblaj de Fetească Neagră şi Merlot, o ediţie limitată la doar 15.000 se sticle, un vin cu arome şi gusturi aproape aşezate, medaliat cu aur la AWC Vienna anul acesta. Cu siguranţă l-aş lua şi şi l-aş mai ţine încă 2, 3 ani ferit de privirile mele.

 

Am încheiat cu o notă tânără, parfumată şi roze adică o combinaţie de Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon – Terra Romana Roze 2011.

Alături de standul S.E.R.V.E. am reîntâlnit trufele de Trufex şi gustul lor inconfundabil. Anul 2011 se pare că a fost un an greu pentru trufele româneşti; acum şi până în decembrie mai putem găsi trufele albe, dacă avem câinii corespunzători şi ştiinţa de a căuta :).

M-am oprit apoi la Budureasca unde doamna Vica Necula mi-a făcut cunoştinţă cu un Pinot Grigio 2010  provenit dintr-o viţă tânără de 3 ani, deocamdată vinificat demisec; o aromă plăcută de flori de câmp, un gust uşor şi proaspăt. Cu siguranţă aştept şi varianta de vinificaţie pe „sec”.

Feteasca Neagră 2007 – Origini un vin corpolent, roşu rubiniu cu arome de fructe de pădure şi cireşe negre, a fost o surpriză plăcută pentru mine, la fel ca şi Reserva 2006 – Origini, obţinută din plantaţia veche, un cupaj clasic Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Merlot, un vin care mi-a atras cu siguranţă atenţia.

Am luat o pauză mică şi mi-am îndreptat atenţia către zona culinară unde am gustat pentru prima dată produse ale bucătăriei moleculare, o combinaţie între bucătăria clasică, chimie şi fizică. Probabil că profesia mea şi aroma noului mi-au alimentat curiozitatea şi poate voi încerca câte ceva, cândva. Deci, un tzatziki molecular nu a fost rău de loc, iar prezentarea cu siguranţă este una cu mult mai rafinată decât cu ceea ce suntem obişnuiţi. Cei de la Fusion Technique chiar m-au impresionat.

Zona culinară a fost completată de brânzeturile de la Napolact şi cărnăria de la Angst.

Cu papilele refăcute m-am oprit la standul WineRo unde Veronica Guzun m-a împrietenit cu roze-ul corpolent de la Enira 2010, un melange mai puţin întâlnit la noi cu Petit Verdot, Merlot şi Shiraz în rolurile principale, medaliat cu aur la Premiile de excelenţă Vinul.ro 2011. Pentru mine acest vin cere ceva lângă, o mâncare uşoară, o brânză albastră bună (combinaţie încercată şi la stand şi merge de minune). Am continuat cu Duo by Enira, un cupaj de Merlot şi Shiraz fructos şi elegant.

 Ultimul stand pe la care am trecut, dintr-o curiozitate care s-a dovedit o experienţă minunată din punct de vedere gustativo – olfactiv, a fost cel al Heinrig Distribution. În ordine Zonin – Amarone della Valpolicela 2008, Poggio Le Coste – Barolo 2007  şi Poggio Le Coste – Barbaresco 2006, vinuri puternice cu mult caracter. Amarone era una din curiozităţle pe care vroiam să mi le satisfac, lucru ce sa întâmplat cu succes.

Cu siguranţa ediţia de anul acesta a fost o ediţie a premierelor, fără să îmi planific dinainte am degustat vinuri necunoscute pentru mine până acum, lăsând vechile „prietenii” să fie reîntâlnite… şi băute cu alte ocazii.

Să ne reauzim cu bine.

PS. sper că nu am încurcat ceva denumiri de licori bahice, aştept corecturi dacă sunt necesare 🙂

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.