Practica meditaţiei de concentrare şi a celei analitice

Practica meditaţiei de concentrare şi a celei analitice

Scriam acum ceva timp că încă nu înţeleg bine ce înseamnă mindfulness. Între timp am citit cărţi, am fost la o conferinţă, am încercat să practic meditaţia cât am putut eu de regulat, să îmi pun ordine în minte şi să îmi îmbunătăţesc puterea de concentrare. Îmi aduc aminte că am citit pe undeva că practica meditaţiei poate dura şi doi ani, până când să dea cu adevărat roade. Sunt de acord, e nevoie de perseverenţă, ca în orice altă activitate pe care dorim să o perfecţionăm şi de la care aşteptăm un efect pozitiv. Nici n-aş îndrăzni acum, în ceea ce mă priveşte, să spun că observ o îmbunătăţire. Şi nici nu vreau să te conving că meditaţia este cel mai bun exerciţiu pentru mintea şi viaţa ta, dar te invit să citeşti despre asta, să participi la conferinţe sau cursuri cu adevăraţii maeştri, şi să nu îţi fie frică să analizezi.

Partea cu adevărat frumoasă în Buddhism, aşa cum spunea Venerabilul Jampa Lungtog într-un interviu pe care l-am văzut aseară (vezi şi tu aici), e că verificarea prin apel la logică sau la orice alte mijloace analitice pe care le deţinem, este o modalitate de a obţine o înţelegere mai profundă. Buddha îşi îndemna discipolii să pună la îndoială învăţăturile sale, nu să le asculte orbeşte. Ba mai mult, Buddhismul recomandă “să nu vă implantaţi sentimente pe care nu le aveţi cu adevărat, sau să evitaţi sentimente pe care le aveţi. Dacă sunteţi nefericiţi, sunteţi pur şi simplu nefericiţi, aceasta este realitatea, asta este ceea ce se întâmplă; nu aveţi de ales, confruntaţi-vă cu asta. Priviţi nefericirea drept în faţă, fără să clipiţi. Când aveţi un moment prost, examinaţi-l, observaţi-l cu mare atenţie, studiaţi fenomenul şi aflaţi-i mecanismul. Calea de ieşire din capcană este de a studia capcana în sine, de a descoperi modul în care este construită.” (Bhante Gunaratana, Mindfulness pe înţelesul tuturor) .

Weekendul viitor voi participa la un curs cu tema “Practica meditaţiei de concentrare şi a meditaţiei analitice”, prelegeri organizate de Asociaţia Rabten Compassionate Wisdom şi susţinute de călugărul buddhist Gelong Jampa Lungtog, de la Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elveţia. Dacă te interesează subiectul şi vrei să afli mai multe, poţi să vii şi tu. E important să ştii că nu trebuie să ai cunoştinţe anterioare legate de Buddhism sau meditaţie.

În cadrul acestei curs, Venerabilul Jampa Lungtog va împărtăşi din cunoştinţele sale cu privire la meditaţie, rod al multor ani de studiu şi practică sub îndrumarea Venerabililor Maeştri Geshe Rabten Rinpoche şi Gonsar Tulku Rinpoche. Absolvent de studii superioare tehnice la Zurich, Venerabilul Jampa Lungtog (Helmut Gassner) şi-a început cursurile de limbă tibetană la mănăstirea budistă situată în apropierea lacului Geneva, sub îndrumarea Venerabilului Maestru Geshe Rabten. A desfăşurat activităţi de traducere pentru o seamă de importanţi Lama, inclusiv pentru Sanctitatea sa Dalai Lama, în perioada 1979-1995. În 1981 s-a implicat activ în deschiderea Mânăstirii Budiste Tashi Rabten din Austria. În prezent, este traducătorul şi unul dintre discipolii apropiaţi ai Venerabilului Maestru Gonsar Tulku Rinpoche, pe care am avut ocazia să îl ascult într-o altă conferinţă.

Detalii legate de curs:

Unde: Centrul Seeds for Happiness

Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4

Programul prelegerilor şi taxele de participare:

– Vineri, 15 mai – 19:00-21:00 (seară introductivă, cu intrarea liberă)

– Sâmbăta şi duminică, 16-17 mai, între 9:00 şi 17:00 – taxa de participare este de 150 RON/2 zile sau 80 RON/zi.

Persoanele care momentan nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenţi, persoane fără un loc de muncă, şamd.) dar îşi doresc să participe, sunt încurajaţi să contacteze organizatorii pentru a beneficia de bursele cu participare gratuită alocate cu ocazia evenimentului.

Participarea se face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.

Pentru mai multe detalii şi înscrieri puteţi să scrieţi la adresa:info@rabten.ro sau puteţi completa direct formularul de înscriere aici.

afis web-Gelong Jampa-la Bucuresti-meditatia-15-17 Mai. parteneri

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.