Muzeul Naţional Brukenthal merită un viitor în culori

Muzeul Naţional Brukenthal merită un viitor în culori

Eram foarte mică atunci când am vizitat prima dată Sibiul şi Muzeul Brukenthal. Atât de mică, încât amintirile mele sunt doar mici fragmente în alb-negru. Îmi aduc aminte de câteva interioare, de momentul în care am ieşit pe poarta muzeului, de nişte băncuţe de pe strada pietonală, de culoarea aceea gri pe care o căpătaseră toate oraşele şi toţi oamenii din România anilor 80. Am revenit în muzeu abia acum câţiva ani şi, de data aceasta, amintirile mele au prins culori. Am intrat în special pentru pictură şi am zăbovit mult în galeria de artă românească sau în faţa capodoperelor europene excelent puse în valoare.

În încântarea mea, nu am observat detaliile şi nu am fost conştientă că ceea ce am văzut nu e totul şi că, dincolo de aparenţa strălucitoare a câtorva saloane frumos renovate, muzeul suferă şi este în pericol.
Începând cu luna martie, Muzeul Naţional Brukenthal a demarat o campanie de conştientizare asupra stării de degradare a Palatului Brukenthal şi a necesităţii restaurării clădirii. Am fost uimită să aflu că Palatul Brukenthal nu a fost niciodată restaurat integral în cele peste două secole de funcţionalitate a clădirii.

Până pe 31 mai anul curent, petiţia pentru restaurarea Palatului Brukenthal poate fi semnată online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului Naţional Brukenthal. Am întrebat cum va ajuta această petiţie. „Lucrări de renovare s-au mai făcut în palat, dar niciodată o restaurare completă, profesionistă, care să cuprindă totul, de la acoperiş la pivniţă, de la structuri din piatră la tapet de secol XVIII, de exemplu. Restaurarea este necesară, dar presupune anumite costuri pe care muzeul nu le poate suporta. White Palace-Dark Story nu este o campanie de strângere de fonduri, ci de conştientizare a problemelor existente în palat şi a necesităţii lucrărilor de restaurare. Demersurile oficiale făcute de instituţie până acum nu au avut răspunsuri favorabile şi sperăm că un număr mare de semnături va sensibiliza autorităţile”, mi-a răspuns Mariana Barna, directorul departamentului de PR, Marketing şi Educaţie.

tapet chinezesc Brukenthal

Fiind demarată de mult, campania s-ar putea să nu-ţi fie străină, fie că ai mai citit pe alte bloguri, fie că ai urmărit pagina de facebook a muzeului. Sper totuşi ca mesajul meu să-ţi amintească de petiţie, în cazul în care n-ai semnat-o deja. Sau să te facă să dai rugămintea mai departe, către prietenii tăi.
Ştiam că multe clădiri frumoase sunt lăsate în paragină, atât în Bucureşti cât şi în toate celelalte oraşe ale ţării, nici nu trebuie să mă gândesc mult până să îmi aduc aminte de Arad, Herculane, Constanţa, Slatina şi multe altele. Dar să ignori nevoia de restaurare a unui muzeu aşa cum este Brukenthal, considerat a fi cel mai vechi din Europa Centrală şi de Est, mi se pare deja prea mult! România are multe de oferit din punct de vedere cultural. Nu suntem doar o grădină frumoasă, avem şi am avut atâţia oameni talentaţi, culţi, inteligenţi. Iar foame de cultură există peste tot, dovadă fiind cozile de la marile muzee ale lumii.

Data viitoare când voi intra în Brukenthal voi fi mai atentă la detalii. Şi sper că va fi momentul în care nu voi avea surprize neplăcute, pentru că muzeul va fi deja restaurant, aşa cum merită să fie. Iar copilul meu va păstra amintiri în culori.

Nu uita să semnezi petiţia.

fb Brukenthal

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.