Voi incepe cu o informatie de aproape ultim moment: e din nou Podul de Flori peste Prut. Ceea ce in traducere libera din romana in romana ar insemna ca cetatenilor romani nu le mai sunt necesare vizele pentru a traversa dincolo. Asadar, libertatea de miscare este asigurata, bariera lingvistica nu exista (poate doar accentul care o sa va incante pana vi se descanta urechile si incepeti sa-i descifrati melodicitatea), iar preturile la transport, cazare si masa sunt acceptabile.
La drum!
Dar care dintre ele?
In cazul in care inca sunteti posesorii unei masini pe timp de criza (sa zicem ca nu ati returnat-o societatii de leasing, nu ati vandut-o pentru a plati ratele la casa sau nu e in service asteptand acceptul de plata pentru a fi reparata pe CASCO), va puteti urca la volan si porni la drum. Aproximativ 450 km mai tarziu veti poposi in capitala tarii, Chisinau.
Sau puteti lua trenul „Prietenia” Bucuresti-Chisinau si, dupa o noapte de somn in compartimentul de clasa a doua, tulburat doar de controlul vamal matinal si de schimbatul macazului la Ungheni, veti poposi dis-de-dimineata (pe la 9) in capitala Moldovei.
Va asteptam cu paine, sare si …
Odata ajunsi aici sunt sigura ca veti fi fermecati in primul rand de frumusetea fetelor, ca mai apoi sa fiti dezamagiti de inaccesibilitatea lor (daca ati facut drumul in vreun X3, 5 sau 6, sansele cresc exponential cu numerele ce insotesc X-urile).
Lasand fetele la o parte, va pot recomanda sa incepeti cu o plimbare pe bulevardul Stefan cel Mare. Va puteti pierde pe aleea clasicilor din parcul central, pentru ca mai apoi sa treceti pe sub Arcul de Triumf (spre deosebire de cel de la Bucuresti, pe sub cel de la Chisinau poate trece orice muritor) si sa continuati cu o plimbare pe bulevard admirand constructiile in stil francez, sa mancati o inghetata Plombir in pahar de gofra (concureaza cu cea italiana), sa va umpleti buzunarele de bomboane de la magazinul Bucuria si sa luati pranzul la restaurantul Nistru (la desert incercati shake-ul de inghetata cu lapte).
Seara, in functie de preferinte si persoanele in compania carora descoperti orasul, puteti incerca unul din cluburile de „fite” de care orasul nu duce lipsa, sau un club cu muzica live (va recomand Black Elephant). Cu putin noroc puteti prinde si un concert Snails sau Zdob si Zdub. Sau daca vreti sa va testati limitele, incercati un concert sustinut de una din trupele sau muzicienii rusi care au spectacole destul de des in Basarabia.
Ar fi pacat ca, odata ajunsi aici, sa nu gustati din vinurile moldovenesti chiar acolo unde acestea se conserva. Faceti o vizita in beciurile de la Cricova sau Milestii Mici. Experienta este de neuitat.
Si totusi Moldova este mai mult decat Chisinau, iar Chisinau este mai mult decat ceea ce am povestit eu aici. Va las sa descoperiti minunatiile Basarabiei primavara, vara, toamna si iarna, sa va plimbati pe drumurile ei ne-europene, sa apreciati influentele rusesti, revolutiile anti-comuniste, sarbatoarea vinului toamna si Sarbatorile de iarna atat pe stil nou, cat si vechi. Toate acestea de preferat in compania prietenilor pe care ii luati cu voi in aceasta calatorie si a celor pe care vi-i faceti acolo.
Ne vedem la intoarcere in Bucuresti. O sa va astept la Gara de Nord pentru ca sunt sigura ca o sa reveniti cu o cutie de bomboane Meteorit pentru mine (de la Bucuria bineinteles).
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!