Sezonul: de ce te fereşti nu scapi

Sezonul: de ce te fereşti nu scapi

Când am primit de la Adriana provocarea de a participa la Travel Blog Carnival, tema acestuia (a călători sau nu în sezon sau extrasezon) m-a încurcat puţin. Nu pentru că nu m-aş fi întrebat niciodată când e mai bine să călătoreşti. Ci pentru că nu mi-a luat prea mult până să îmi pun următoarea întrebare: pai şi dacă nu îţi place într-una sau alta din variante ce? Depinde totul numai de tine şi teoriile tale? Ei bine nu, şi am să încerc să demonstrez că treaba asta, cu sezonul, e un fel de situaţie fără ieşire, fără reţete clare.

1. Ioana de la resurse umane nu e aşa de blândă ca Ioana de pe GPS, cea care ne reconfigurează amabil traseul atunci când am ratat ieşirea de pe autostradă. Ioana de la resurse umane ne spune: îţi iei concediu în august sau nu îţi mai iei de loc. Ce vom face în cazul acesta? Ne vom închide în casă şi nu vom mai ieşi la plajă şi la soare pentru că e sezon, e cel mai scump posibil şi ne mai calcă şi toată lumea pe cap?

2. Nu există un accutourist.com sau vreun „turist crowd forecast” care să emită cod galben sau portocaliu atunci când zonele pe care intenţionăm să le vizităm sunt supra-aglomerate. Şi uite aşa ne trezim în Croaţia, în unicul parc Plitvice Lakes, că stăm la coadă să vedem o cascadă şi înaintăm pe podurile de lemn în coloană organizată, ca la o manifestaţie paşnică şi plictisită. Şi totuşi supravieţuim şi ne bucurăm de privelişte. În schimb, pe coastă vremea e superbă, marea e caldă şi albastră şi dacă ai chef de cutreierat e loc pentru toată lumea.

3. Europa nu e Dubai ca să găseşti pârtii la Mall în mijlocul caniculei. În Europa când ninge e iarnă şi când e soare e vară, deci sezon şi iarăşi sezon. Bine că nu m-au prins serios sporturile iernii şi măcar un sezon pe an pot spune că l-am de-bifat. Oricum, când mă voi face mare (şi poate că se va întâmpla şi asta într-o bună zi) voi merge iarna în Austria la schi, uite aşa, ca să pot să mă prostesc în zăpadă (uf, parcă ziceam că mă fac mare) şi să beau după aceea vin fiert la căldurică, în frumoasele lor pensiuni şi restaurante. Şi cine ştie, poate că voi pune şi nişte schiuri în picioare, dacă tot am ajuns acolo.

4. În aceeaşi ordine de idei, vreau să ridice mâna primul ăla care iubeşte să viziteze oraşe pe ploaie. Sau să meargă cu bicicleta sau motorul pe ploaie. Cât o fi de ieftin şi de extrasezon, nu ştiu cât de mult te poţi bucura de plimbare dacă te nimereşti în mijlocul unor perioade cu ploaie, ceaţă, frig, ingrediente numai bune de pus la o reţetă de depresie. Iar statul sub plăpumiţa, oricât de pufoasă ar fi ea pe alte meleaguri, s-ar putea să nu justifice cheltuiala.

5. Aşadar nimeni nu e perfect, nici măcar extrasezonul. Dacă nu e ploaie sunt altele. Am crezut ca facem o chestie inteligentă atunci când am plecat în Portugalia la începutul lui iunie. Şi da, a fost nesperat de liber. Iar Oceanul neaşteptat de rece. Atât de rece încât eu, care mă bag cu veselie în lacuri de munte, am intrat în apă cât să mă răcoresc puţin, iar copilul s-a resemnat cu piscina de lângă locul în care eram cazaţi. Să nu mai zic că seara trebuia să dăm drumul la caloriferele electrice din apartamentul pe care îl închiriasem.

Şi s-ar mai putea continua la infinit cu astfel de exemple. Vă las şi pe voi să completaţi cu păţanii din sezon sau din extrasezon şi, ca să rezum cele de mai sus într-o singură idee, un fel de concluzie personală, sunt de părere că ambele variante au dezavantaje şi avantaje. Nu poţi schia pe iarbă sau noroi dar, da, e preferabil să nu o faci tocmai în vacanţa de Crăciun. Nu poţi face plajă în Portugalia în Decembrie dar ai putea măcar să încerci un sfârşit de iunie, nu te baza pe noroc şi nu încerca asta în mai. Dacă vrei să faci un circuit, mai-iunie sau septembrie-octombrie sunt ideale, luni bune pentru plimbări de o zi fără să îţi dai duhul sub soarele aprig al miezului de vară. La locuri exotice nu mă pricep foarte bine, dar cu puţină documentare sunt convinsă că poţi găsi modalităţi da a trişa şi de a fugi de fenomenele naturale pe care le guşti mai puţin, chiar şi la tine acasă.

Dincolo de asta călătoria îşi are farmecul ei, indiferent de fenomenele meteo. Iar ceea ce ne îndeamnă uneori la drum este pasiunea pe care o avem pentru călătorie, pentru aspecte ale acesteia care ţin mai puţin de calendar sau aglomeraţie. Sunt ţări sau oraşe care sunt permanent sub asediu turistic, în orice perioadă am merge. Şi totuşi.. ce ziceţi, de exemplu, de o vizită la Veneţia într-unul din momentele în care puţinele străzi se acoperă de apă? Vreţi să cunoaşteţi cu adevărat ţara, locurile, oamenii? Bucuraţi-vă atunci când aveţi şansa să picaţi în mijlocul rutinei, a vieţii lor reale, a problemelor. Căutaţi în spatele cortinei şi veţi regasi acolo ritmul firesc al timpului, care nu ţine cont de împărţirea formală, cu scopuri pur comerciale, în sezon sau extrasezon.

Articolul face parte din prima ediţie a Travel Blog Carnival care a avut ca subiect călătoritul în extrasezon. Iată şi celelalte materiale pe aceeaşi temă:

Bataafse Cocktail
Cand sa calatorim: in sezon sau in extrasezon?
Extrasezon pentru noi / plin sezon pentru ei
Revelion la mare?
Sezonul: de ce te fereşti nu scapi
To be or not to be off-season?
Tunisia – o vacanta la plaja in extrasezon
Turismul în extrasezon – de multe ori o variantă mai bună
Unde sa calatoresti in extrasezon
Vacanta contra curentului
Vacanta (si) la job
Vacanta perfecta in extrasezon

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.