Pasărea ascunsă în piatră

Una dintre nenumăratele frustrări pe care le poate avea un părinte în România – şi mă refer la acea pătură de părinţi interesaţi de educarea culturală şi artistică a unui copil, nu doar de cea formală, rigidă şi anostă primită în şcoli – este furnizată de lipsa unor locuri sau programe interactive menite să îi facă pe cei mici să îndrăgească arta în variatele ei manifestări.

Încercări există totuşi. Se mai fac ateliere de creaţie pentru copii (vezi ca exemplu Fundaţia Calea Victoriei), mai apare o Fabrică a spiriduşilor, mai încearcă şi cei de la Muzeul Naţional de Artă al României ceva programe pentru familii. Vă spun însă că nu cred că se pot compara cu ceea ce am găsit prin alte capitale. Şi tocmai ca să demonstrez că am dreptate, la Muzeul Naţional de Artă a ajuns, venind din capitala Franţei, un atelier extraordinar: Pasărea ascunsă în piatră.

Conceput de către specialiştii în educaţie ai Muzeului Naţional de Artă Modernă Georges Pompidou din Paris şi donat Muzeului Naţional de Artă al României, acesta reuşeşte prin modalităţi ingenioase să familiarizeze copiii cu tehnicile, materialele şi uneltele de sculptură şi nu în ultimul rând cu opera unui mare artist: Brâncuşi.

Am fost sâmbătă acolo cu Petra, fetiţa mea de 6 ani jumate şi m-am jucat cot la cot cu ea, precum un copil. Am dat cu pila şi am lustruit marmură, lemn sau bronz, am pipăit prin găuri în mici mese ale tăcerii materiale diverse, încercând să ghicim ce materiale se ascund, cât de finisate sunt şi cât de grele, am construit diverse  coloane ale infinitului şi am privit “pe gaura cheii” – un fel de ocheane montate într-un stâlp, fotografii cu opere ale talentatului sculptor. Credeţi că dacă i le-aş fi arătat Petrei într-un album ar fi avut răbdare să le vadă? Vă spun eu că nu. Posibilitatea însă de a le vedea prin acele găuri au fascinat-o şi a dat ocol odată şi încă odată, văzându-le şi revăzându-le.

Ei, cam la chestii de genul ăsta mă refer când spun atelier pentru copii. Dacă aveţi aşa ceva în dotare, nu ezitaţi să faceţi această călătorie culturală alături de micii curioşi. Rezervări se pot face la: familii@art.museum.ro

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.