Albertina – istorie şi artă modernă

Prima dată când am ajuns în Viena, Albertina era în restaurare şi nu am reuşit să văd decât colecţia de schiţe Durer, una dintre mândriile muzeului. Până la acel moment, Albertina era cunoscută mai ales pentru schiţe semnate de Durer, Michelangelo sau Raphael sau pentru câteva piese de renume din opera lui Bruegel, Rubens, Rembrandt sau Klimt, Schiele şi Kokoschka. La vremea aceea nici modernul muzeu Leopold nu era gata, aşadar oraşul era mai sărac cu doua centre importante de cultură şi artă modernă faţă de cum este acum. În prezent, oricărui pasionat de artă îi va fi greu să aleagă între cele 4 muzee: Kunsthistorisches Museum pentru o colecţie amplă de artă antică şi clasică despre care am povestit deja, Leopold Museum pentru arta modernă (aici mi-a intrat Schiele în vene), Belvedere pentru marketatul Klimt şi nu numai, Albertina pentru Batliner collection sau excepţionalele expoziţii ce poposesc temporar. Părerea mea este că trebuie toate văzute, dar numai dacă aveţi timp şi interes.

Astăzi am ales să vă povestesc despre Albertina, pentru că are o poveste interesantă despre artă, pasiune şi generozitate, pentru că îmbină într-un mod special tradiţia şi istoria cu modernitatea şi pentru că din punctul meu de vedere nu ar fi vizită în Viena fără să văd acolo una dintre expoziţiile temporare.

Fondat în secolul XVIII, Albertina nu este doar un muzeu ce găzduieşte colecţii faimoase de artă din lume. Fostul palat, reşedinţa unor prinţi din familia Habsburgilor, ne impresionează prin arhitectura sa neoclasicistă (am citit asta, niciodată nu ştiu astfel de detalii) prin decoraţiunile interioare şi saloanele complet restaurate care, începând din 2003, sunt un motiv suficient pentru a-i face o vizită.

Cum aţi înţeles deja, muzeul nu a fost întotdeauna aşa, iar după căderea monarhiei frumoasele camere din palat au fost transformate în spaţii administrative şi pentru depozitare. Nici statul nu a ajutat deloc, Albertina fiind neglijată atât între cele două războaie cât şi după. Asta ca să vedeţi că nu se întâmplă numai la noi…

A fost nevoie de o iniţiativă particulară pentru ca Albertina să se repoziţioneze şi să devină ceea ce este astăzi: un loc în care istoria se combină inspirat cu cele mai moderne spaţii expoziţionale. Este un fapt cunoscut că majoritatea muzeelor s-au născut şi au crescut din colecţii particulare şi că acestor oameni le revine marea realizare de a face arta accesibilă tuturor, nu doar unei pături elitiste.

Rita şi Herbert Batliner au fost cei care au cesionat colecţia lor, acumulată în 50 de ani, pentru ca vizitatorul în Viena să poată acum să facă o incursiune extraordinară prin arta modernă începând de la Monet până la Picasso, de la Matisse, Modigliani până la Bacon şi Kiefer şi mulţi, mulţi alţii. O colecţie ce s-ar fi putut simţi bine în oricare alt muzeu din Franţa sau Statele Unite dar, din fericire, cei doi au ales Albertina. Colecţia Batliner este cea care a marcat un punct de cotitură, care i-a conferit acestui muzeu statutul internaţional. Merită să o vedeţi!

Magazinul de la ieşire este unul dintre locurile mele favorite pentru cadouri: calendare pe diverse teme artistice, creioane sau căni cu celebrul iepuraş al lui Durer, farfurioare decorative foarte frumos realizate, cu fragmente din picturi, albume pentru toate gusturile, caiete de lucru şi educaţie artistică pentru copii şi aşa mai departe. Recomandarea mea este ca, atunci când vedeţi o expoziţie care vă place, să nu plecaţi fără catalogul acesteia. Chiar dacă e scump, chiar dacă nu îl veţi dechide în următorii 5 ani, într-o zi plăcută vă veţi aşeza la un ceai, veţi lăsa aerul proaspăt să adie în casă şi vă veţi bucura să revedeţi imaginile care v-au încântat ochii timp de câteva ore. Aşa am retrăit eu una dintre vizitele la Albertina, răsfoind albumul Monet to Picasso, The Batliner Collection.

Actualizare decembrie 2018: dacă vă mai întrebaţi dacă să vă petreceţi anul acesta Crăciunul la Viena, vă mai dau două motive în plus, tot la Albertina:

Biletul cel mai scump, adică dacă nu sunteţi nici student, nici pensionar, nici şomer este de 16 euro (aproape dublu față de momentul la care am scris acest articol). Tinerii până în 19 ani intră gratuit și există tot felul de alte reduceri pentru diverse categorii de vizitatori. Pentru prețul biletelor și programul special de sărbători verifică aici. Te sfătuiesc să cumperi online pentru a evita cozile de la intrare.


Creditele foto aparţin Muzeului Albertina, nu aveţi dreptul să preluaţi imagini decât cu permisiunea acestora.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.