Trang, Thailanda

Trang, Thailanda

Am intrat în Thailanda pe la Satun după o călătorie de o oră și un pic cu feribotul de pe Langkawi. De aici am luat un autobuz până la Trang, principalul oraș al provinciei cu același nume. Călătoria a durat aproximativ două oră și n-a fost tocmai neplăcută (am călătorit împreună cu alți turiști străini, nemți, francezi și americani aflați în drum spre Phuket). La Trang am ajuns pe ploaie, care însă n-a ținut mult. Din autogară am luat un tuk-tuk, o motoretă pe trei roți care mi-a dat fiori reci pe șira spinării la fiecare curbă.

Prima surpriză a serii: la hotel (am stat peste noapte la Thumrin Thana)  ne-au așteptat cu băuturi de bun-venit și cu niște zâmbete foarte largi. Nu cred că zâmbetele li s-au datorat celor de la TAT, care au aranjat șederea noastră acolo, dar faptul că am apărut pe panoul “vip today” sub titulatura “the most famous romanian chef” e posibil să fi avut o legătură cu asta (de fapt, chiar cred că a avut). După dușul pe care-l așteptam cum ne-au așteptat pe noi thailandezii, am fost preluați de ghidul nostru, Mohamed (nu profetul, doar un credincios) și purtați prin piață și apoi duși într-un restaurant mic, de cartier, să îmbucăm de două-trei ori din bucatele locale.

Despre Trang o să vă spună (pun pariu) mai bine decât mine tovarăşul meu de voiaj, Răzvan. Eu o să arunc doar o momeală: provincia are în patrimoniu o mulțime de insule şi insuliţe căutate de cei care vor aventură, scufundări, adrenalină ori sporturi acvatice mai cuminți sau, pur şi simplu vor să facă plajă pe nisipurile albe.

Să revin la pieţe, mâncare şi alte lucruri comestibile. În Trang au o piață de legume și fructe de la care se aprovizionează en gros piețele mai mici. Și mai au și o piață de seară, dedicată mai cu seamă mâncării (am mâncat acolo pad thai, un soi de tăieței din orez cu creveți uscați, creveți proaspeți, sos de soia, tofu, ceapă verde, muguri de soia și ouă). Mai jos puteți vedea mai multe poze din piețe. Despre întâlnirea mea cu durianul, regele putorii între fructe și paradox suprem, o să vă povestesc în zilele ce vin, important e să știți că a avut loc.

În piața din Trang găseși orice, chiar și un croitor care să-ți repare nădragii dacă ai avut un accident.

Să nu uit de gândaci. Mari și…pe spate. L-am întrebat pe Mohamed, ghidul, dacă mănâncă așa ceva. Mi-a spus că nu, nici poveste, și că puțină lume o face, sunt lucruri mult mai bune de mâncat peste tot în jur.

Ieri am făcut tom yum cu creveți (o supă tradițională, în două variante, veți vedea filmul după ce ne întoarcem acasă), în bucătăria hotelului Thumrin Thana. Managerul a fost de treabă și ne-a lăsat să filmăm lecția de gătit pe care am luat-o de la mister Pitchai, unul dintre specialiștii în bucătărie thailandeză ai hotelului (bucătăriile de la Thumrin Thana hrănesc peste 1000 de oameni zilnic și sunt trei la număr, una chinezească, una thay și un a europeană iar între ele un laborator de patiserie care scoate niște cheesecake-uri de te lingi pe degete).

Trang merită mai multă poveste și chiar o vom spune, pentru că Raluca ne-a filmat conștiincioasă peste tot pe unde am umblat. Pentru asta însă, trebuie să ajungem acasă, deoarece la viteza cu care circulă biții pe partea asta de internet, nu am reușit să trimitem nimic la editat. În fine, cu atât mai bine, aventura noastră se va prelungi în felul ăsta și după ce vom fi ajunși acasă. Atât din Trang deocamdată. Deja e în spate, pe la 1 jumate am urcat într-un tren pe care l-am poreclit “găinaru’” și am străbătut junglă, plantații de orez, culturi de bananieri și cocotieri până la Chumpon. Călătoria a durat 7 ore iar trenul arăta ca desprins din “Ocolul Pământului în 80 de zile”. Dar asta-i o poveste pentru altă zi.

** am stat prea puțin în Trang pentru a putea vedea și insulele și am folosit pentru ilustrație poze făcute chiar înaintea sosirii la Satun

Impresii şi foto: Adi Hădean

Sponsori:

Aerotravel, Carrefour România, Casa-mea.ro, Lunch box, România Liberă.ro, Trilulilu.ro și Autoritatea pentru turism a Thailandei, CasaBio, Wok’nRoll, Foodie.ro.

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!